Назад

31.01.2016 р. Публікація тижня Чи може кава зменшити ризик подагри?

Регулярне споживання кави було асоційовано із нижчим ризиком подагри за результатами мета-аналізу проведеного корейськими вченими. У той же час, зменшення цього ризику було відносно невеликим.
Серед суб’єктів, які споживають від однієї до трьох порцій кави на день, відносний ризик подагри був 0,85 (95% довірчий інтервал (ДІ) 0,72-0,99, гетерогенність досліджень склала 23%, р=0,04) на підставі даних мультиваріантного адаптованого аналізу ризику, виконаному доктором Шін-Янг Йім з колегами з Університету Аджоу у Сувоні, Південна Корея.
При споживанні чотирьох і більше філіжанок кави відносний ризик зменшується до 0,50 (95% ДІ 0,36-0,70, гетерогенність досліджень склала 36%, р=0,0001), про що повідомили дослідники на онлайн-семінарі «Артрит і Ревматизм».
«На підставі результатів наших досліджень можна рекомендувати споживати каву людям з гіперурікемією», прокоментував д-р Йім сайту MedPage Today.
«Є докази того, що помірне споживання кави (три – п’ять порцій на день) не має зв’язку із виникненням негативних наслідків для здоров’я людини у тривалій перспективі. Переконливі докази свідчать про те, що споживання кави асоційоване із зменшенням ризику діабету 2 типу і кардіоваскулярних захворювань у дорослих» – пишуть дослідники.
У попередніх дослідженнях вивчались ефекти впливу споживання кави на рівень сечової кислоти у сироватці крові. Результати цих досліджень були суперечливими. Тому Йім із колегами вирішили провести мета-аналіз наявних досліджень для пошуку відповідних доказів.
Було відібрано дев’ять досліджень, які включали 175 310 суб’єктів. Шість з цих досліджень було популяційними і ще три перехресними. Загальна якість досліджень була визнана доброю.Gout
За результатами аналізу було встановлено, що існують особливості ефектів від споживання кави відповідно статі. У чоловіків рівень сечової кислоти апріорі є вищим ніж у жінок, незалежно від кількості кави, яку вони споживають.
У чоловіків спостерігається зменшення кількості сечової кислоти вже при споживанні від однієї до трьох порцій кави у порівнянні з менш ніж однією порцією на день (-0,12 мг/дл, 95% ДІ -0,17-0,08, гетерогенність досліджень склала 41%, р=0,00001). Жінкам, на відміну, треба споживати від чотирьох до шести філіжанок кави для зменшення рівня сечової кислоти день (-0,11 мг/дл, 95% ДІ -0,20-0,02, гетерогенність досліджень склала 41%, р=0,02).
Не було встановлено достовірної різниці у вмісті сечової кислоти між суб’єктами з найвищим і найменшим рівнем споживання кави.
Навряд чи споживання кави може замінити традиційні підходи до лікування у пацієнтів з симптомами, так як ефект складає близько третини того, що отримується при застосуванні ліків за даними авторів дослідження.
«Зменшення рівня сечової кислоти на фоні споживання кави менший у порівнянні із ефектом ліків, на кшталт алопурінолу» – каже доктор Йім. Наприклад, кожна доза алопурінолу, що відповідає 100 мг препарату, може зменшувати вміст сечової кислоти на 1 мг/дл, тоді як найбільше зменшення, асоційоване із споживанням найбільшої кількості кави становить – 0,36 мг/дл (95% ДІ – 0,55 – 1,17).
Тому навряд чи пацієнти з подагрою можуть зменшувати дозу препаратів, або робити перерву у прийомі ліків, якщо вони почали споживати більше кави. Застосування гіпоурікемічних засобів лишається методом вибору у лікуванні подагри.
Щодо можливого механізму впливу, одна з гіпотез полягає у пригніченні активності ксантиноксидази у присутності хлорогенової кислоти, яка міститься у каві. Крім неї, у каві присутні багато інших поліфенолів, які пригнічують активність ксантиноксидази. Загалом у каві присутні понад 1000 різних компонентів.

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *