Згідно зі статтею, опублікованою у журналі Journal of Epidemiology & Community Health, споживання більшої кількості риби може знизити ризик розвитку депресії.
Доктор Фенг Лі з відділення епідеміології та статистики охорони здоров’я медичного коледжу університету Чіндао разом зі своїми колегами переглянув 26 досліджень, які були опубліковані з 2001 по 2014 рік. 10 з них були проведені у Європі, а загальна кількість учасників складала 150,278.
Учасники дослідження, які вживали велику кількість риби мали на 17% нижчий супутній ризик розвитку депресії, порівняно з тими, хто споживав меншу її кількість. Така тенденція була більш вираженою серед чоловіків (зниження ризику на 20%). Серед жінок зниження ризику розвитку депресії становило 16%. “Статистично достовірним такий зв’язок виявився лише серед населення Європи,”- сповіщають дослідники. Вони не знайшли такого ж співвідношення серед населення Північної Америки, Азії, Австралії та Південної Африки.
Доктор Лі прокоментував огляд досліджень для журналу HealthDay, де зазначив, що “результати свідчать про можливий причинно-наслідковий зв’язок між вживанням риби та розвитком депресії.”
Підготувала Анна Гециву