ІНУЛІН ПОКРАЩУЄ ЧУТЛИВІСТЬ ДО ІНСУЛІНУ У ДОРОСЛИХ З НАДМІРНОЮ ВАГОЮ Новини,Рекомендації по харчуванню

16178.p0kyl0.620

Ймовірно завдяки збільшенню продукції пропіонату та амінокислот у кишківнику

У дослідженні, проведеному з метою з’ясування механізмів змін обміну глюкози внаслідок довготривалого постачання коротколанцюгової жирної кислоти (КЛЖК) пропіонату в ободову кишку, проводився ретельний аналіз композиції мікробіому, метаболому плазми та імунної відповіді.

Ключовим питанням, на яке намагалися надати відповідь дослідники, було: який ефект справляє вживання 20 г/день ефіру інуліну-пропіонату (ІПЕ), у вигляді високомолекулярного пребіотичного контролю (інуліну) та низькоферментованого пребіотичного контролю (целюлози).

Дизайн проведеного дослідження – рандомізоване, подвійне-сліпе, плацебо-контрольоване перехресне дослідження з визначенням чутливості/резистентності до інсуліну та рівня про-запального цитокіну – IL-8.

Гіпотетично, дієтичні добавки, які сприяють збільшення рівню КЛЖК пропіонату в ободовій кишці, мають збільшувати чутливість тканин до інсуліну у людей з надмірною вагою, але без цукрового діабету.

Провідний дослідник д-р Едвард Чамберс з Imperial College (Лондон, Великобританія) говорить «Стратегії, які зумовлюють збільшення продукції кишкового пропіонату, можуть розглядатись як більш прицільний спосіб покращення глюкозного гомеостазу. Це важливо для персоніфікованої корекції метаболічних порушень». Результати дослідження оприлюднено на початку 2019 року у журналі Gut.

Із збільшенням глобального тягаря захворювань, асоційованих з ожирінням, модифікація мікробіоти здатної виробляти КЛЖК розглядається як можливість захисту від енергетично щільної їжі та зменшення кардіоваскулярного ризику.

Відновлення чутливості до інсуліну на рівні цілого організму внаслідок збільшення вживання харчових волокон гіпотетично пов’язували із зростанням продукції трьох ключових КЛЖК – ацетату, пропіонату та бутирату. Останні утворюються у результаті бактеріальної ферментації харчових волокон.

Рандомізоване, плацебо-контрольоване дослідження включало здорових волонтерів, які мали надмірну вагу – у середньому ІМТ складав 29,8 кг/м2.

Усі учасники мали приймати 20 грамів на день протягом 42 діб наступні дієтичні добавки відповідно до перехресного дизайну:

  • ІПЕ спеціально розробленого для селективної доставки пропіонату в ободову кишку
  • Інулін, високомолекулярний пребіотичний контроль
  • Целюлозу, низькомолекулярний пребіотичний контроль

Метаболічний профіль, запальні маркери та композиція мікробіому досліджувались наприкінці кожного з 42-денних періодів саплементації. Також застосовувався чотирьох-тижневий інтервал між різними періодами саплементації.

ІПЕ та інулін однаково покращували показники чутливості до інсуліну у порівнянні з саплементацією целюлозою. Автори використовували модель оцінки гомеостазу обміну глюкози, відповідні показники склали:

  • 1.17 для інуліну проти 1.59 для целюлози (P=0.009)
  • 1.23 для ІПЕ проти 1.59 для целюлози (P=0.001)
  • Не встановлено достовірної різниці між ІПЕ та інуліном (P=0.272)

Індекс Матсуда чутливості до інсуліну (Matsuda Insulin Sensitivity Index) був наступним:

  • 4.0 для інуліну проти 3.2 для целюлози (P=0.014)
  • 4.0 для ІПЕ проти 3.2 для целюлози (P=0.002)

Крім того, було встановлено, що саплементація ІПЕ зменшує рівень прозапального IL-8, тоді як вживання целюлози або інуліну не впливало на запальні маркери.

Несподіванкою виявилось те, що позитивний вплив ІПЕ та інуліну на метаболічні маркери одночасно був асоційований із зменшення різноманіття мікробіому, порівнюючи із целюлозою. Традиційно вважається, що низький рівень мікробного розмаїття пов’язаний з поганими наслідками для здоров’я.

Порівнюючи вплив на бактеріальні популяції, які вивчались у фекаліях учасників дослідження, було встановлено вплив інуліну на рівні класу бактерій – збільшення кількості Actinobacteria, до яких відносяться коменсальні Bifidobacterium. Одночасно, виявляється зменшення присутності класу Clostridiales, що включає багато патогенних штамів.

Посилання на оригінальну публікацію:

Gut2019: DOI: 10.1136/gutjnl-2019-318424

ІНУЛІН ПОКРАЩУЄ ЧУТЛИВІСТЬ ДО ІНСУЛІНУ У ДОРОСЛИХ З НАДМІРНОЮ ВАГОЮ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *