ЯКИМ ЧИНОМ МІКРОБІОМ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ЗДОРОВ’Я СЕРДЦЯ Новини,Рекомендації по харчуванню

unnamed

Холестерин та інші фактори, пов’язані зі здоров’ям серцево-судинної системи, можуть впливати на кишкові бактерії. Приблизно 38 трильйонів бактерій, що мешкають в кишечнику, постійно виконують безліч важливих функцій. Зокрема вони допомагають перетравлювати їжу, метаболізувати ліки та захищати нас від збудників інфекцій.

 

Багато в чому кишкова  мікробіота, загальна маса якої близько півтора кілограма, функціонує як окремий орган. Подібно до того, як у вас є унікальний геном, у вас також є унікальний мікробіом кишечника, що містить приблизно вісім мільйонів генів. Вчені досі продовжують досліджувати як склад і різноманітність мікробіома кишечника впливає на здоров’я серцево-судинної системи.

 

Чи є зв’язок із холестерином?

 

Недавнє відкриття стосується групи кишкових бактерій, які можуть розщеплювати холестерин у кишечнику. З початку 1900-х років вчені знали, що кишкові бактерії можуть перетворювати холестерин у сполуку, яка називається копростанол але вони не знали, які саме види відповідальні за цей процес. Тож дослідники проаналізували зразки калу від 3079 людей, щоб оцінити їх кишкові мікробіоми, а потім секвенували майже шість мільйонів мікробних генів. Було виявлено, що люди з бактеріальним геном, який назвали IsmA, виділяють до 75% менше холестерину з калом, ніж люди, які не мають цього бактеріального гена. Його наявність (сприяє утворенню ферментів, що метаболізують холестерин) була в тому числі асоційована із зниженням рівня холестерину в крові у учасників. Результати, опубліковані минулого року в журналі Cell Host and Microbe, можуть допомогти пояснити, чому деякі люди можуть споживати більше холестерину в раціоні з відносно невеликим впливом на рівень холестерину в крові.

 

«Отримані результати підтримують концепцію, згідно з якою модифікація мікробіому може мати терапевтичний ефект», — говорить співавтор дослідження д-р Стенлі Шоу, кардіолог з Бригамської лікарні та заступник декана з підготовки керівників Гарвардської медичної школи. Але до можливості реального лікування серцевих захворювань на основі мікробіому мине ще багато років, застерігає він.

 

Теоретично, за допомогою дієти, пробіотиків або інших методів, ми можемо сприяти безпосередньому надходженню ферментів, що метаболізують холестерин на рівні кишечника або збільшити популяцію бактерій, відповідальних за зниження рівня холестерину. (Пробіотики — це корисні бактерії, що містяться в певних продуктах харчування, таких як йогурт, а також у безрецептурних добавках.) «Але встановлення найкращого підходу все ще досить загадкове, оскільки ми не можемо достовірно стверджувати, чи насправді нещодавно введені бактерії колонізують кишечник «, — зазначає доктор Шоу.

 

Відмінності мікробіоти

 

Мікробіом впливає на додаткові фактори, пов’язані зі здоров’ям серця, включаючи масу тіла, артеріальний тиск, діабет та запалення. Наприклад, у людей, які худі від природи, мікробіота кишечника відрізняється від людей із надмірною вагою, можливо тому, що певні бактерії дозволяють асимілювати більше калорій з деяких продуктів харчування, ніж інші бактерії. Подібно до цього люди з високим артеріальним тиском мають менш різноманітну мікробіоту (тобто менше видів мікроорганізмів), ніж люди з нормальним артеріальним тиском.

 

Але проблема цих спостережень – це стара загадка «курка чи яйце». «Чи є розбіжності в мікробіоті причиною проблем зі здоров’ям, чи вони замість цього є реакцією або компенсацією з боку організму у відповідь на проблему?» — каже доктор Шоу.

 

Що інтригує в мікробіомі, так це те, що він, схоже, служить посередником для деяких факторів способу життя, які сприятливо впливають на здоров’я серцево-судинної системи, говорить доктор Шоу. Візьміть, наприклад, харчові волокна. Багаті на клітковину дієти знижують ризик серцевих захворювань та інсульту на цілих 30%. Частина цієї користі може виникати завдяки здатності клітковини сприяти виведенню холестерину з організму. Але значення можуть мати й інші фактори. У кишечнику клітковина розщеплюється бактеріями з утворенням коротколанцюгових жирних кислот. Ці сполуки взаємодіють зі специфічними рецепторами на поверхні клітин, які регулюють артеріальний тиск, впливають на гормони, що беруть участь у розвитку діабету, і послаблюють запалення — все це впливає на здоров’я серцево-судинної системи.

 

На даний момент немає конкретних порад щодо серця, пов’язаних з мікробіомом. Однак дієти на рослинній основі, які корисні при серцевих захворюваннях, сприяють розвитку більш різноманітного (і здорового) мікробіому кишечника. «Слідкуйте за майбутніми досягненнями у складному, але захоплюючому напрямку досліджень мікробіомів», — говорить доктор Шоу.

 

Джерело: https://www.health.harvard.edu/heart-health/gut-check-how-the-microbiome-may-mediate-heart-health?utm_source=delivra&utm_medium=email&utm_campaign=WR20210122-SensitiveGut&utm_id=2716693&dlv-emuid=081d3d16-bb85-4ccf-aeb9-0b81421016a3&dlv-mlid=2716693

ЯКИМ ЧИНОМ МІКРОБІОМ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ЗДОРОВ’Я СЕРДЦЯ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *