ЯКЕ ХАРЧУВАННЯ ДОПОМАГАЄ ЗАПОБІГТИ ЗАГОСТРЕННЮ ПОДАГРИ? Новини,Рекомендації по харчуванню

1481024524_dieta

У минулому дуже поширеною практикою було розповсюдження лікарями списків продуктів з переліком тих з них, які містять багато пуринів. Відверто кажучи, це не було достатньо ефективним.

В останні роки експерти почали розглядати дієту під іншим кутом. Замість ідентифікації певних продуктів для вилучення з раціони почали фокусуватись на дотриманні здорової моделі харчування та зменшенні зайвої ваги якщо вона присутня у пацієнта.

Лише зменшення ваги вже може призвести до зниження рівня сечової кислоти. Споживання більшої кількості рідини теж стане у нагоді. Водночас, слід обмежити вживання солодких напоїв та алкоголю, які спричинюють гіперурікемію.

Добре відомо, що під здоровою дієтою розуміється переважне споживання рослинної їжі, включаючи овочі, фрукти, бобові, більша присутність цільних злаків та обмеження рафінованих. Варто обмежити споживання жиру, особливо насиченого (того, який міститься у червоному м’ясі). Розумним вибором мають бути нежирні джерела білку, на кшталт куриці, індички, риби, яким слід віддавати перевагу перед яловичиною та свининою.

Морська риба, як відомо, є найкращим джерелом Омега-3 поліненасичених жирних кислот та безумовно відноситься до компонентів здорової дієти. Але деякі морські продукти можуть містити велику кількість пуринів.

Людям, які страждають на подагру, не слід повністю відмовлятись від риби. Водночас, бажано обмежити вживання молюсків, сардин та анчоусів, які саме і вміщують найбільше небажаних пуринів. Набагато кращим вибором є біла риба, наприклад, тріска, тілапія або камбала.

Однією з кращих моделей здорового харчування є дієта DASH (Дієтичний підхід для контролю гіпертензії). У дослідженні, опублікованому у 2016 році у журналі Arthritis & Rheumatology, повідомлялось про середнє зменшення рівня сечової кислоти на 0.35 mg/dL у пацієнтів, які дотримувались дієти DASH. При цьому ефект був більш помітним у суб’єктів, які мали вищий рівень урікемії на початку спостереження.

Є підстави вважати, що існує лише невеликий перелік продуктів, які люди з подагрою повинні максимально обмежити. З іншого боку, певна їжа може зменшувати рівень сечової кислоти та ймовірність рецидиву. Наприклад, низка досліджень продемонструвала низький рівень урікемії у суб’єктів, які споживають молочні продукти з низьким вмістом жиру. Таким чином, ці продукти одночасно сприяють здоров’ю кісток та попереджують напади подагри.

Також є дослідження, результати яких пов’язують нижчий рівень сечової кислоти із вживанням вітаміну С. Продукти, які є його природніми джерелами, наприклад, цитрусові фрукти, перець повинні ширше включатись у дієту пацієнтів з подагрою.

Зараз майже у розпалі сезон полуниць, черешень та вишні. Всі вони сприяють зменшенню рівня урікемії. У ряді досліджень демонструється нижчий ризик атак подагри та полегшення болю у людей, які регулярно їдять вишні. Хоча рівень доказів і не можна назвати досконалим, але й шкоди споживання вишні принести не може.

Слід пам’ятати, що модель харчування з обмеженням їжі, яка містить багато пуринів (м’яса, морепродуктів) та алкоголю може покращити стан пацієнтів з подагрою та зменшити потребу у медикаментах. Здорове харчування, споживання достатньої кількості рідини та зменшення зайвої ваги допомагає запобігти новим атакам подагри.

ЯКЕ ХАРЧУВАННЯ ДОПОМАГАЄ ЗАПОБІГТИ ЗАГОСТРЕННЮ ПОДАГРИ?
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *