Якщо після не найкращого дня Ви опиняєтесь перед телевізором із великою упаковкою морозива та ложкою, то починаєте усвідомлювати наявність такого зв’язку.
Існують підтвердження наявності феномену стресового вживання їжі, тоді як паралелі між їжею та розладами настрою є менш зрозумілими.
Тому давно цікаво – чи можуть певні харчові продукти провокувати депресію, або чи здатні зміни у харчуванні покращити наше ментальне благополуччя?
І за відсутності поки що переконливих доказів причинно-наслідкового зв’язку між дієтичними факторами та депресією певні ознаки асоціації вже встановлені.
Що відомо з результатів наукових досліджень?
Аналіз даних великих емпіричних досліджень, включаючи дослідження здоров’я медичних сестер та ініціативи з покращення здоров’я жінок, встановив наявність такої асоціації у досліджуваних середнього та старшого віку. У 2005 році відповідні дані було опубліковано у International Journal of Obesity. Через шість років, у 2011 році, у American Journal of Clinical Nutrition оприлюднено результати дослідження, в якому встановлений менший ризик депресії у жінок, які вживають в їжу більше продуктів із вмістом вітаміну D.
На думку багатьох експертів з дієтології доволі складно виявити якійсь певний дієтичний фактор, що збільшує або зменшує ймовірність депресії. Але дані, опубліковані у Brain, Behavior, and Immunity за результатами дослідження 2014 року свідчать про асоціацію між депресією та дієтою, в якій багато виробів з борошна вищого ґатунку, червоного м’яса та солодких напоїв.
Подібні висновки має і мета-аналіз 2018 року, оприлюднений у European Journal of Nutrition, де встановлений зв’язок високого рівня споживання м’яса та збільшення ризику депресії. Водночас, не можна повністю виключати і вплив інших факторів, адже депресія є результатом складної взаємодії зовнішніх та генетичних факторів.
З іншого боку, результати низки досліджень послідовно демонструють антидепресивні властивості моделей збалансованого здорового харчування. Наприклад, середземноморська дієта з високим рівнем споживання фруктів, овочів, оливкової олії, цільних злаків та риби асоціюється з нижчим ризиком епізодів пригніченого настрою.