ЧИ ПОТРІБНА ЕЛІМІНАЦІЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ПРИ НЕПЕРЕНОСИМОСТІ ЛАКТОЗИ? Новини,Рекомендації по харчуванню

318

Непереносимість лактози (НЛ) є поширеним у дорослих станом коли після споживання продуктів з високим вмістом цього дисахариду з’являється абдомінальний біль, здуття живота, підвищене газоутворення та діарея. Якщо ці симптоми наявні без зв’язку із споживанням молочних продуктів, то мова скорі

Безпосередньою причиною НЛ є дефіцит ферменту лактази. Внаслідок цього, якщо порушується всмоктування значної кількості лактози, з’являються симптоми мальабсорбції лактози (МЛ).

Епідеміологія НЛ продовжує вивчатись, реальні показники її поширеності лишаються нез’ясованими з причини методологічної неоднорідності проведених досліджень. Тим не менш, можна говорити про те, що поширеність НЛ різниться в окремих етнічних групах. Низька частота НЛ характерна для європейців, навпаки, цей стан часто зустрічається у жителів азійських країн, темношкірих американців, вихідців з Латинської Америки, у частини африканських народів. Поширеність НЛ та МЛ низька у дітей молодше шести років та збільшується з віком.

Діагноз НЛ переважно ґрунтується на клінічних симптомах. Тобто, виникнення абдомінального болю, здуття животу або флатуленції через декілька годин після вживання порції молочних продуктів. Іншим підтвердженням діагнозу можна вважати зникнення симптомів через п’ять-сім днів утримання від вживання продуктів, які містять лактозу.

Водневий лактозний дихальний тест є поширеним способом підтвердження МЛ. Його результати передбачають як оцінку зростання концентрації водню у видихуваному повітрі, так і оцінку появи вищеперерахованих симптомів після вживання тестової страви (25 г лактози).

У теперішній час доступними є генетичні тести для визначення поліморфізму генів, які відповідають за транскрипцію лактази. Так поліморфізм С/С (-13910) має показники чутливості та специфічності співставні з водневим лактозним дихальним тестом у діагностиці набутого первинного дефіциту лактази. Водночас, суб’єкти з поліморфізмом Т/С (-13910) можуть мати як дефіцит лактази, так і її нормальну активність. Недоліком генетичних тестів є неможливість одночасної оцінки симптомів НЛ та ефективності подальшої модифікації дієти.

Метою в лікуванні НЛ є усунення симптомів з одночасним збереженням адекватного надходження кальцію, вітаміну D та інших важливих нутрієнтів.

Обмеження споживання лактози

НЛ є дозо-залежним феноменом. У більшості випадків ефективним є обмеження споживання лактози у складі харчових продуктів без повної елімінації молочного цукру. Певні молочні продукти мають природній низький вміст лактози або він зменшується завдяки технології виробництва.

Розумним підходом є максимальне обмеження споживання продуктів, які містять лактозу, з наступним поступовим збільшенням їх кількості у раціоні для визначення індивідуального рівня переносимості. Остання досягається радше при постійному споживанні невеликих кількостей продуктів з лактозою ніж при їх вживанні час від часу з великими перервами.

Найбільший вміст лактози визначається у молоці та морозиві. Водночас, висока жирність та сповільнений транзит через шлунок робить споживання морозива комфортним та безсимптомним у більшості людей з НЛ. Сири містять від незначної до дуже низької кількості лактози, тому можуть споживатись навіть за наявності МЛ.

Яка кількість лактози зазвичай не спричинює симптомів при НЛ?

Це питання вивчалось у рандомізованому клінічному дослідженні з включенням 30 суб’єктів, які повідомляли про важку НЛ після вживання менше ніж 240 мл молока (Suarez FL et al., 1995). Учасники дослідження були розподілені на дві групи, перша вживала безлактозне молоко 2% жирності, а друга – звичайне молоко 2% жирності з підсолоджувачем аспартамом (тому що безлактозне молоко має більш солодкий смак ніж звичайне).

В цьому дослідженні не було встановлено різниці у частоті виникнення симптомів між двома групами. Таким чином, можна поставити під сумнів, що навіть при важкій НЛ симптоми спричинені саме лактозою. У той же час, поява симптомів малоймовірна при споживанні менш ніж 240 мл молока на день.

Та ж група вчених у наступному дослідженні встановила, що споживання 240 мл молока два рази на день також переноситься без симптомів якщо молоко споживається у розділених дозах з їжею. Але вживання 50 г лактози (близько одного літру молока) вже викликає симптоми.

Йогурти з живими бактеріальними культурами, які виробляють фермент бета-галактозідазу, як правило, добре переносяться пацієнтами з встановленою НЛ. Їх споживання одночасно забезпечує компенсацію потреби у кальції та інших важливих нутрієнтах. Слід зазначити, що йогурти, в які молоко додається після ферментації, можуть провокувати симптоми МЛ.

ЧИ ПОТРІБНА ЕЛІМІНАЦІЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ПРИ НЕПЕРЕНОСИМОСТІ ЛАКТОЗИ?
1 vote, 5.00 avg. rating (89% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *