Чи пов’язаний йогурт із дисфункцією кишкового бар’єру? Новини,Рекомендації по харчуванню

Peyer_nodles

КОРОТКО: У численних дослідженнях було встановлено зворотний зв’язок між споживанням йогурту та ризиком розладів, таких як діабет 2 типу та деяких видів раку, але механізми, які лежать в основі цих процесів, залишаються недостатньо вивченими.

Нещодавно в European Journal of Nutrition була опублікована стаття, заснована на дослідженні медичних працівників (1993–1994), проведеному із включенням 1076 учасників. Отримані результати показують, що більш високе споживання йогурту асоціюється з меншими концентраціями розчинного CD14, — маркера дисфункції кишкового бар’єру, особливо у чоловіків.

Мета: вивчити зв’язок між споживанням йогурту та концентрацією розчинного CD14 у плазмі, маркеру дисфункції кишкового бар’єру.

Методи: було проаналізовано дані, отримані від 632 жінок у дослідженні здоров’я медсестер (1989–1990 рр.) та 444 чоловіків, взятих із дослідження медичних працівників (1993–1994 рр.) Вивчалась концентрація розчинних CD14. Оцінювалось споживання йогурту на основі опитувальників частоти споживання їжі. Для оцінки відсоткової різниці (95% ДІ) концентрацій розчинного CD14 за умови різного рівня споживання йогурту були використані моделі з лінійною регресією, скоригованою на багатоваріативні зміни.

Результати: Серед чоловіків більш високе споживання йогурту було пов’язано з меншою концентрацією розчинного CD14 (принаймні 2 порції на тиждень порівняно з неспоживачами; невідрегульована різниця: — 7,6%; 95% ДІ — 13,0%, — 2,1%; Ptrend = 0,003). Зворотна асоціація була трохи послаблена після багатоваріантного регулювання (% різниця: — 5,8%; 95% ДІ — 11,0%, — 0,1%; Ptrend = 0,01). У жінок порівняння рівня споживання йогурту із концентрацією розчинного CD14 мало зворотний характер, але не було статистично значущим, (різниця у%: — 1,2%; 95% ДІ — 5,6%, 3,5%; Ptrend = 0,64). У стратифікованих аналізах зворотна залежність між споживанням йогурту та концентрацією розчинного CD14 була дещо сильнішою у чоловіків, які вживали алкоголь щонайменше 20 г / день.

Висновки: Високий рівень споживання йогурту асоціюється з меншими концентраціями розчинного CD14, особливо у чоловіків. Отримані нами дані свідчать про посилення функції кишкового бар’єру, як правдоподібного механізму зворотних асоціацій між споживанням йогурту та шлунково-кишковими захворюваннями, а також розладами інших систем.

Джерело: Xiao Luo et al., Association between yogurt consumption and plasma soluble CD14 in two prospective cohorts of US adults. Eur J Nutr. 2020 Jun 16. doi: 10.1007/s00394-020-02303-3.

Чи пов’язаний йогурт із дисфункцією кишкового бар’єру?
1 vote, 1.00 avg. rating (46% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *