Автори нового оригінального дослідження мають на меті з’ясувати, чи може зміна споживання їжі на більш ранній або пізніший час доби зменшити ризик розвитку діабету 2 типу.
Дослідження під керівництвом доктора Деніса Робертсона, професора Джонатана Джонстона і дослідника Шентель Лінч з Університету Суррея, якому присвячено публікацію у журналі «Nutrition Bulletin», планується виконати з метою проаналізувати чи може зміна часу споживання їжі протягом доби зменшити фактори ризику, такі як ожиріння та рівень холестерину, які, як правило, пов’язані з розвитком діабету 2 типу. Команда дослідників завдяки серіям інтерв’ю з учасниками, їхніми друзями та родиною вперше дослідить вплив таких змін на якість життя, професійні та соціальні впливи, харчові звички.
Під час оригінального 10-тижневого дослідження 51 учасників віком від 18 до 65 років, у яких виявили підвищений/помірний/високий ризик розвитку діабету 2 типу, розділять на три групи. Першу, контрольну групу, просили не змінювати своїх харчових звичок. Друга група повинна буде споживати їжу з 7-ї ранку до 15-ї вечора, а третя – обмежити час вживання їжі з 12-ї до 20-ї вечора.
Учасники регулярно відвідуватимуть відділ клінічних досліджень Суррея, щоб відстежувати артеріальний тиск, окружність талії та стегон, а також для аналізу крові та сечі. Лікарі також використовуватимуть спеціальне обладнання для відстеження погляду очей, щоб аналізувати напрям погляду учасників, який відображає зміни у харчових уподобаннях до запланованих інтервенцій, під час проміжних візитів та за підсумками дослідження. Попередні спостереження продемонстрували, що напрям погляду очей є сильним сигналом уваги та поведінкових уподобань.
Дослідники детально проаналізують результати, щоб визначити, чи може зміна часу споживання їжі на більш ранній або пізніший зменшити вплив факторів ризику діабету 2 типу.
Старший науковий співробітник Деніз Робертсон зазначила, що діабет 2 типу є прогресуючою проблемою у Великобританії, тому що понад три мільйони людей вже мають діабет 2 типу і 12,3 мільйона – мають потенційний ризик розвитку цього захворювання, що також може збільшити ймовірність розвитку супутніх серйозних ускладнень для очей, серцево-судинної та нервової систем.
Ініціативи в галузі охорони здоров’я часто плануються з акцентом на профілактику, але вони мають обмежений успіх. Визначення оптимального часу споживання їжі допоможе зменшити фактори ризику, які пов’язані з розвитком діабету 2 типу.
Дієтолог Шантель Лінч зазначила, що лікування діабету 2 типу та пов’язаних з ним ускладнень створює величезне навантаження для Національної служби охорони здоров’я, тому необхідно зосередитись на профілактиці та вирішенні проблем, які часто пов’язані зі способом життя і призводять до розвитку цього захворювання.
Можливі переваги зміни періоду споживання їжі, такі як втрата ваги, стають дедалі актуальнішими у дослідженнях, пов’язаних з харчуванням. Однак, залишилося багато питань без відповідей, і дослідники сподіваються з’ясувати, чи може вживання їжі в обмежений період часу зменшити ризик розвитку таких захворювань, як діабет 2 типу, і наскільки доцільно дотримуватися цієї дієти в повсякденному житті.
Джонатан Джонстон, професор кафедри хронобіології та інтегративної фізіології з Університету Суррея зазначив, що зміна часу вживання їжі обмежує споживання енергії до встановленої кількості годин на добу, що призводить до продовження щоденного періоду голодування, який зазвичай відбувається вночі. Це дослідження допоможе зрозуміти, який період доби є оптимальним для споживання їжі для того, щоб зменшити ризик розвитку діабету 2 типу.
Також дослідники вперше проаналізують вплив обмеженого в часі споживання їжі на роботу, соціальне та сімейне життя, щоб виявити перешкоди, з якими стикаються люди при адаптації до нового режиму і що може впливати на їх здатність дотримуватися певного графіку.
Джерело:
- Lynch, J. D. Johnston, M. D. Robertson. Early versus late time‐restricted feeding in adults at increased risk of developing type 2 diabetes: Is there an optimal time to eat for metabolic health? Nutrition Bulletin, 2020; DOI: 10.1111/nbu.12479