Чи може йогурт з пробіотичними властивостями попереджувати розвиток антибіотик-асоційованої діареї? Новини,Рекомендації по харчуванню

ponos-ot-kefira

Діарея є загальновизнаною проблемою лікування антибіотиками, і вважається, що вона виникає через розлад у складі бактерій, які в нормі живуть в нашому кишечнику (кишкова мікробіота).

У пошуках розв’язання проблеми щодо діареї, пов’язаної з використанням антибіотиків (ААД), дослідники зосереджують увагу на з’ясуванні ролі пробіотиків у відновленні природного балансу мікробіоти. Пробіотики є «дружніми» мікробами — живими мікроорганізмами, які при введенні в адекватних кількостях надають пацієнту користь для здоров’я.

 

Йогурт, природно, містить два штами мікроорганізмів, які використовуються при ферментації молока до йогурту (Streptococcus thermophilus і Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus). Але йогурт також є ідеальним середовищем для внесення додаткових, потенційно корисних мікробів або пробіотиків.

 

Деякі пробіотичні штами можуть допомогти запобігти розвитку ААД у дорослих і дітей. Проте наразі існує лише обмежена кількість досліджень, в яких вивчались їх потенційні переваги у госпіталізованих пацієнтів. Люди, які знаходяться в лікарні, особливо сприйнятливі до ААД, оскільки вони можуть бути ослаблені більш ніж однією хворобою.

 

Одне з найбільших клінічних випробувань щодо зв’язку між пробіотиками і ААД у дорослих

Автори цього дослідження набрали 314 осіб, переважно людей похилого віку, яким призначали антибіотики (амоксицилін-клавуланат або левофлоксацин) в іспанській лікарні. Дослідження розглядало вплив на виникнення ААД стандартного йогурту порівняно з йогуртом, доповненим додатковими пробіотичними культурами.

 

Учасники двох груп отримували чашку йогуртного напою, що містив або три штами пробіотиків, або стандартний йогурт, в якому не було додаткових штамів. Третя група не отримувала жодного йогурту і таким чином формувала контроль.

 

Кожен учасник почав «лікування» протягом 48 годин від початку прийому антибіотика, воно тривало до 5 днів після припинення дії антибіотика. Учасників спостерігали протягом місяця, щоб дізнатися, чи вони перенесли будь-які епізоди діареї.

 

Результати показали, що ні пробіотичний йогурт, ні стандартний йогурт не перешкоджали розвитку ААД.

 

Під час одномісячного спостереження в групі  учасників, що отримували йогурт, доповнений пробіотиками, на діарею страждало 23%, порівняно з 17,6% у групі звичайного йогурту — різниця, яка не була статистично значущою. Тяжкість діареї також була подібною у двох групах. Також не було виявлено суттєвої різниці між показниками діареї у групах йогурту та контрольної групи.

 

«… Наше дослідження не підтримує роль комбінованих пробіотичних штамів L. acidophilus LA-5, B. lactis BB-12 і L. casei LC-01 у профілактиці ААД у госпіталізованих (переважно старших вікових груп) пацієнтів». Velasco аt al, 2018.

 

Тип пробіотика може бути ключем до успіху

Штами пробіотиків, що використовувалися в цьому дослідженні, були Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 і Lactobacillus casei subsp. casei LC-01).

 

Ці пробіотичні штами виявилися чутливими до антибіотиків, які приймали учасники цього дослідження, і це може сприяти відсутності користі. Не виключено, що самого факту виживання пробіотика у кишечнику недостатньо для того, щоб мати вплив на ААД.

 

Попередні дослідження показали, що інші пробіотичні штами мають позитивний ефект, коли мова йде про профілактику ААД. Варто було б проводити більше досліджень специфічних штамів пробіотиків у профілактиці ААД в різних клінічних умовах.

 

Докази також свідчать про те, що пробіотики можуть бути менш ефективними у запобіганні ААД саме у літніх людей. Потрібні додаткові дослідження щодо пробіотиків і ААД у госпіталізованих пацієнтів похилого і старечого віку, перш ніж можна буде зробити якісь висновки.

 

До цих пір Lactobacillus rhamnosus GG і Saccharomyces boulardii є єдиними видами, які продемонстрували захисний ефект по відношенню до ААД у дітей і дорослих пацієнтів. — Velasco et al, 2018.

 

Джерело: Velasco M, Requena T, Delgado-Iribarren A et al. Probiotic yogurt for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in adults: a randomized double-blind placebo-controlled trial. J Clin Gastroenterol. 2018; Nov 14.

Чи може йогурт з пробіотичними властивостями попереджувати розвиток антибіотик-асоційованої діареї?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *