Мова йде про приховану небезпеку, про яку багато хто з вас навіть не чув. Неалкогольна жирова хвороба печінки може захопити вас зненацька і, перш ніж ви зрозумієте що трапилось, завдати серйозної шкоди цьому життєво важливому органу.
Не пов’язане з вживанням алкоголю, ненормальне накопичення жиру в печінці може призвести до різних проблем зі здоров’ям, в тому числі інфаркту та інсульту. Сьогодні лікарів турбує той факт, що неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) набуває все більшої поширеності.
Хороша новина полягає в тому, що сприятливі для кишечника бактерії – пробіотики – демонструють певні переваги щодо НАЖХП. Останнє масштабне дослідження з Китаю свідчить про те, що якщо ви регулярно вживаєте порцію йогурту, у вас, швидше за все, печінка буде здоровішою, ніж у людей, які не їдять йогурт.
Йогурт – одне з найкращих джерел пробіотиків
Не існує специфічних методів лікування НАЖХП але регулярні фізичні вправи та вживання здорової їжі можуть суттєво допомогти. Йогурт – одне з найкращих природних джерел пробіотиків, яке, на думку вчених, може знизити рівень жиру в печінці, зменшити ураження печінки та регулювати склад ліпідів в крові.
В ході дослідження, для того, щоб дізнатися більше про те, чи може вживання йогурту бути пов’язаним з обмеженням розвитку НАЖХП, автори вивчили рівень споживання йогурту у 24,389 осіб Китая.
Всі респонденти були дорослими людьми, які заповнили анкету про свій спосіб життя та харчування. Учасникам провели ультразвукове дослідження живота, для визначення наявності НАЖХП.
Споживачі йогурту, як правило, були здоровішими
Йогурт споживали переважно люди більш молодшого віку, найчастіше жінки. Вони мали меншу ймовірність формування надмірної ваги, ніж люди, які мало або взагалі не споживали йогурт. Вони мали здоровіший вміст ліпідів крові та нижчі показники артеріального тиску, більше займалися фізичною активністю та мали меншу ймовірність куріння чи вживання алкоголю, ніж ті, хто не їв йогурт.
Люди з НАЖХП, як правило були більш старшої вікової категорії, переважно чоловіки, що часто мали зайву вагу, ніж люди без цього захворювання. У них також був порушений жировий склад крові, підвищений артеріальний тиск, вони частіше курили та вживали алкоголь.
“На щастя, модифікація способу життя (включаючи дієту та фізичні вправи) має сприятливий вплив щодо профілактики НАЖХП”. – Чжан та ін, 2019.
Більш високе споживання йогурту було пов’язано із меншою частотою НАЖХП
Коли були проаналізовані дані щодо споживання йогурту та НАЖХП, автори скоригували результати для врахування різниці по віку, статі наявності ожиріння або надмірної ваги. Це дало змогу отримати біль чіткіше розуміння впливу йогурту на розвиток НАЖХП.
Люди, які їли йогурт 2–3 рази щотижня, мали на 8% менший ризик розвитку НАЖХП, ніж ті, хто їв менше однієї порції йогурту на тиждень. Ризик знижався ще більше (14%) у людей, які їли йогурт мінімум 4 рази на тиждень.
«Основні висновки цього дослідження полягали у тому, що більш високе споживання йогурту асоціювалось із зменшенням поширеності нещодавно діагностованої НАЖХП». – Zhang et al, 2019.
Ці висновки потрібно підтвердити великими клінічними дослідженнями. Як йогурт може вплинути на розвиток НАЖХП поки що невідомо. Пробіотики в йогурті мають протизапальну, антиоксидантну та імуномодулюючу дію, що може сприяти зниженню ризику розвитку НАЖХП. Йогурт багатий кальцієм, що було пов’язано із збільшенням розщеплення жирів в організмі.
Споживання йогурту асоційоване з більш здоровим харчуванням, фізичною активністю, що в цілому може частково пояснити отримані результати.
Джерело: Zhang S, Fu J, Zhang Q et al. Association between habitual yogurt consumption and newly diagnosed non-alcoholic fatty liver disease. Eur J Clin Nutr. 2019 Sep 2.