ЧАС СПОЖИВАННЯ ШОКОЛАДУ ВПЛИВАЄ НА МЕТАБОЛІЗМ ТА МОЖЕ УБЕЗПЕЧИТИ ВІД НАБОРУ ВАГИ Новини,Рекомендації по харчуванню

Yum_1517555793

Результати дослідження демонструють, що споживання молочного шоколаду на сніданок або в кінці дня не сприяє набору ваги, але час споживання може вплинути на сон, енергію та композицію мікробіому кишечника.

У рандомізованому перехресному дослідженні 19 жінок у постклімактеричному періоді з нормальним індексом маси тіла (ІМТ) споживали 100 грам молочного шоколаду щодня, вранці або надвечір, протягом двох тижнів та протягом ще двох тижнів повністю утримувались від його споживання. Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі «The FASEB», чотирнадцять днів споживання шоколаду не збільшили вагу тіла, незалежно від часу доби, коли він вживався. Натомість, час споживання шоколаду мав різний вплив на витрати енергії, апетит, сон та мікробіом кишечника.

Співавтор дослідження, доктор Марта Гаролет, запрошений науковий співробітник відділу сну та циркадних розладів у відділеннях медицини та неврології Жіночої лікарні Бригема у Бостоні та професор університету Мурсії в Іспанії зазначила, що якщо ми їмо шоколад вранці у дуже вузький проміжок часу (а решту дня не споживаємо його зовсім), то це може допомогти у підтримці стабільної ваги тіла.

Ще одне повідомлення полягає в тому, що якщо ви зазвичай бігаєте вранці або інтенсивно тренуєтесь, то корисно буде вживати шоколад перед сном. Якщо ви їсте шоколад вночі, то на наступний ранок у вас буде більше енергії.

Доктор Гаролет зауважила, що необхідно переконатись, що ви вживаєте шоколад протягом вузького часового проміжку, близько години, і не їсте солодощі в будь-який інший час.

Щоб детальніше вивчити вплив вживання шоколаду на жінок в період менопаузи, дослідники відібрали учасниць, середній вік яких становив 52 роки, середня початкова вага становила 65,5 кг, а середній індекс маси тіла (ІМТ) становив 25 кг/м2, із середнім відсотком жиру в організмі 32,7%. Критеріями виключення були: ІМТ вище 35 кг/м2; ендокринні, ниркові, печінкові, харчові або психічні розлади та використання будь-якого фармакологічного лікування або добавок на основі клітковини.

Жінкам пропонували дотримуватися своєї звичайної добової дієти, а також споживати шоколад відповідно до одного з трьох варіантів протягом двох тижнів у випадковому порядку, з періодами утримання, під час яких вони не їли шоколаду. Вихідні показники, а також вимірювання на початку та наприкінці кожного етапу були зроблені для кожної жінки, включаючи антропометрію, споживання їжі, параметри сну, актиметрію, калориметрію, рівень глюкози натщесерце, зразки стільця та опитувальники щодо почуття голоду.

Жінки споживали 100 г молочного шоколаду щодня протягом однієї години після пробудження та зі сніданком, але не вживали шоколад в будь-який інший час доби. При споживанні шоколаду ввечері жінки їли 100 г протягом години до сну, але ні в який інший час. Під час іншого двотижневого періоду та під час утримання жінок просили взагалі не їсти шоколаду. Також, у будь-який час жінки могли їсти все, що забажають.

Дослідники визначили, що споживання шоколаду зменшує голод і бажання вживати інші солодощів. Коли жінки споживали шоколад вранці, загальне бажане споживання енергії знизилось на 300 ккал/добу у порівнянні з початковим рівнем, а коли вони вживали шоколад вночі, споживання енергії зменшувалось на 150 ккал/добу. Але ні в одній з ситуацій це скорочення не дорівнювало енергетичній цінності шоколаду (542 ккал/100 г).

Нічне споживання шоколаду призвело до збільшення фізичної активності на 6,9% за даними актиметрії, збільшенню тепловіддачі після їжі на 1,3% та окисленню вуглеводів — на 35,3%. Це також призвело до збільшення вироблення коротколанцюгових жирних кислот та зміни складу мікробіому кишечника.

Ранкове споживання шоколаду зменшило рівень глюкози в крові натщесерце на 4,4%, окружність талії — на 1,7% та збільшило окислення ліпідів на 25,6%. Теплові карти температури зап’ястя та записів сну показали, що вечірнє споживання шоколаду спричиняло більш регулярному таймінгу епізодів сну з меншою мінливістю початку сну, у порівнянні зі споживанням шоколаду вранці.

Дана Ханнес, старший дієтолог Каліфорнійського університету, Лос-Анджелес була приємно здивована відсутністю набору ваги в учасниць дослідження.

Доктор Ханнес, яка не брала участі у дослідженні, зазначила, що поряд із перевагою того, що жінки не набрали зайвої ваги, вони також збільшили рівень фізичної активності, і температура їх тіла також підвищилась, що означає, що вони можуть спалювати більше калорій у стані спокою.

І все-таки Ханнес здивувало, як учасниці не набрали ваги при постійному вживанні шоколаду, який є висококалорійним продуктом, і що могло б статися, якби дослідження тривало довше.

Ханнес додали, що вона також хотіла б побачити подібний експеримент із темним шоколадом, який, як було доведено, має численні переваги для здоров’я.

Посилання на оригінальну публікацію:

https://bit.ly/3dxXAWb The FASEB Journal, online June 24, 2021.

 

ЧАС СПОЖИВАННЯ ШОКОЛАДУ ВПЛИВАЄ НА МЕТАБОЛІЗМ ТА МОЖЕ УБЕЗПЕЧИТИ ВІД НАБОРУ ВАГИ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *