ТРИ ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ, ЯКІ МОЖУТЬ ЗАВДАТИ ШКОДИ ВАШОМУ СЕРЦЮ Новини,Рекомендації по харчуванню

unnamed

Виробники певних дієтичних добавок обіцяють покращення здоров’я, але насправді вони можуть завдати вам шкоди

Підтримка здоров’я серця вимагає поєднання стратегій, таких як здорове харчування, утримання від куріння та зловживання алкоголем, регулярні фізичні вправи та боротьба зі стресом. Вживання дієтичних добавок може здаватися ще одним способом запобігання серцевих захворювань.

 

Будьте обережні. На відміну від ліків, що видаються за рецептом, дієтичні добавки часто продаються без доказів того, що вони забезпечують декларований ефект та є безпечними.

 

Майже неможливо дізнатись про точний склад дієтичних добавок, тому що регуляторні органи більшості країн не здійснюють контроль за наявністю активних, допоміжних та сторонніх речовин у таких добавках. Частина з них можуть зумовлювати певні ризики для здоров’я.

 

Червоний дріжджовий рис:

Червоний ферментований рис виготовляється з виду дріжджів, вирощених на білому рисі. Добавки містять монаколін K, який є ідентичним препарату із групи статинів ловастатину (Mevacor), який знижує рівень холестерину. Невеликі дослідження показали, що добавки з великою кількістю монаколіну К можуть бути ефективними для зниження холестерину, це може бути привабливим для людей, які мають побічні ефекти при застосуванні статинів.

 

Серцеві ризики: Ви не можете точно знати, скільки монаколіну К міститься в добавках. Деякі продукти містять мало або майже не містять активного інгредієнта, а інші містять його кількість еквівалентну низькій дозі рецептурного препарату ловастатину. Доктор Пітер Коен, професор медицини в Гарвардській медичній школі, який вивчає дієтичні добавки, включаючи червоний дріжджовий рис, зазначив, що споживання такої добавки може допомогти, якщо ви не вживаєте статини. Натомість, при вживанні червоного ферментованого рису разом із статинами, ви можете отримувати занадто велику кількість монаколіну К, що може спричинити біль у м’язах або навіть розпад м’язів, який може завдати шкоди іншим системам організму і є загрозливим для життя.

 

L-аргінін:

L-аргінін є амінокислотою та донором для утворення оксиду азоту (молекули, яка допомагає «розслаблювати» судини). Препарати L-аргініну промотуються для покращення кровообігу, зниження артеріального тиску та нормалізації ерекції.

 

Серцеві ризики: Людям із серцевими захворюваннями слід уникати L-аргініну. Дослідження впливу L-аргініну на пацієнтах, які пережили інфаркт, довелося достроково припинити після смерті шести людей, які вживали цю добавку. L-аргінін може зумовлювати надмірне зниження артеріального тиску, якщо ви вже споживаєте гіпотензивні ліки. При прийомі розріджувачів крові може збільшитися ризик виникнення кровотечі. Також вживання інгібіторів ангіотензин-перетворюючого ферменту (АПФ) разом з L-аргініном може спричинити значне підвищення рівня калію.

 

Часникові добавки:

Виробники часникових таблеток обіцяють, що вони допоможуть знизити артеріальний тиск та рівень холестерину. Дослідження щодо впливу таких добавок на холестерин є неоднозначними, незалежно від того, чи містять таблетки свіжий часник, сушений порошок часнику або його витриманий екстракт. Невеликі дослідження показують, що дієтичні добавки з часником можуть дещо знизити артеріальний тиск.

 

Серцеві ризики: Добавки на основі часнику можуть підвищити  ефект деяких ліків кардіологічної групи, таких як антиагреганти і антикоагулянти (можуть провокувати кровотечі), препарати, які знижують рівень холестерину (спричиняють пошкодження м’язів), та препарати для зниження артеріального тиску (викликають небезпечні перепади артеріального тиску).

 

Доктор Коен зазначив, що не знає жодних переконливих доказів того, що вживання часникових добавок є кориснішим для здоров’я серця та судин, аніж помірне вживання справжнього часнику.

Добавки на основі кальцію та здорове серце:

Кальцій має значний вплив на функціональний стан та здоров’я серця, кісток, зубів, нервів та крові. Чоловікам і жінкам віком від 50 років необхідно вживати від 1000 до 1200 мг кальцію на добу. Найкращий спосіб отримати необхідний кальцій – вживати продукти, які містять велику кількість Са: молочні продукти, листова зелень, збагачений кальцієм апельсиновий сік, консервовані сардини, лосось, мигдаль, тофу, гарбуз. Більшість людей вживають щонайменше 700 мг на добу з їжі, а багато людей отримують і більше. Якщо ви споживаєте одну таблетку кальцію для доповнення того, що ви отримуєте разом із їжею, для більшості людей цього буде достатньо (наприклад, таблетка, яка містить 500 мг кальцію).

 

За останні роки добавки, які містять кальцій, пов’язували із серцевими захворюваннями та інфарктом. Однак нещодавні авторитетні оцінки даних (такі як Національний фонд Остеопорозу та Американське товариство Превентивної Кардіології) не виявили зв’язок між саплементацією кальцієм і ризиком серцевого нападу, інсульту або передчасної смерті.

 

Це не означає, що ви можете вживати стільки кальцію, скільки захочете. Вживання занадто великої кількості кальцію може призвести до гіперкальціємії, підвищення рівня кальцію в крові, що викликає нудоту, блювоту, сплутаність свідомості та інші неврологічні симптоми. Надмірне споживання кальцієвих добавок асоціюється з вищим ризиком захворювань нирок та розвитку раку простати.

 

ТРИ ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ, ЯКІ МОЖУТЬ ЗАВДАТИ ШКОДИ ВАШОМУ СЕРЦЮ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *