Толерантність до лактози та її травлення Новини,Рекомендації по харчуванню

непереносимость-лактозы-концепции-132103837

Сім рандомізованих клінічних досліджень позитивної якості продемонстрували, що йогурт та кефір з живими, активними культурами мікроорганізмів значно покращують перетравлення лактози та зменшують симптоми її непереносимості у відповідних пацієнтів.

Дослідженню підлягали суб’єкти у віці від 7 місяців до 53 років, ефекти споживання йогурту порівнювали із ефектами нежирного та незбираного молока, ацидофільного молока, пахти, а також лактози, розчиненої у воді. Споживання йогурту покращило засвоєння лактози, на що вказує зменшення продукції водню у повітрі, що видихається (на підставі результатів відповідного водневого тесту), та сприяло покращенню толерантності, (зміна вираженості проявів на підставі самооцінки). Hertzler та Clancy годували йогуртом та кефіром осіб, що мали непереносимість лактози, обидва продукти покращували засвоєння лактози та зменшували симптоми непереносимості порівняно з молоком. Kolars et al., годували пацієнтів йогуртом, молоком без лактози та звичайним молоком, результат їх дослідження продемонстрував, що йогурт покращує засвоєння лактози та збільшує толерантність до неї.

Martini et al., порівнювали ступінь засвоєння лактози та толерантність до неї після годування ароматизованими та замороженими йогуртами, морозивом та крижаним молоком. Цим експериментом вони довели, що травлення лактози покращується лише після споживання нативного свіжого йогурту, який був єдиним продуктом, що не викликав симптомів з боку ШКТ у досліджуваних. Martini et al., порівнювали ефекти йогуртів, виготовлених із використанням різних штамів L.delbrueckii subsp bulgaricus та S.thermophilus разом із молоком, ферментованим окремо штамами L.delbrueckii subsp bulgaricus, S.thermophilus, Lactobacillus acidophilus та Bifidobacterium bifidus. Поліпшення травлення лактози суттєво відрізнялось. Молоко, зброджене B.bifidus, лише незначно поліпшило засвоєння лактози, тоді як молоко, ферментоване з S.thermophilus та L.delbrueckii subsp bulgaricus (тобто бактеріями з йогурту), призвело до значного поліпшення.

Onwulata et al., виявили, що йогурт переноситься краще, ніж молоко, оброблене комерційною лактазою. В той же час пастеризація йогурту усуває переваги по засвоєнню молочного цукру. Rosado et al., кормили пацієнтів звичайним йогуртом (що містить лактозу),  і йогуртом, у складі якого знаходився вже гідролізований молочний цукор. Обидва типи йогурту сприяли покращенню травлення. Нарешті, Savaiano et al., порівняли засвоєння лактози зі звичайного йогурту, пастеризованого йогурту, солодкого (неферментованого) ацидофільного молока (гомогенізоване, пастеризоване молоко, зі штамом L. acidophilus NCFM). Тільки свіжий йогурт значно покращив засвоєння лактози та переносимість.

 

Джерело: Dennis A Savaiano, Robert W Hutkins, Yogurt, cultured fermented milk, and health: a systematic review, Nutrition Reviews, nuaa013, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuaa013

 

Толерантність до лактози та її травлення
1 vote, 1.00 avg. rating (46% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *