Споживання їжі в сім’ї: соціальний досвід, корисний для дітей Новини,Рекомендації по харчуванню

159_gotovom_edu_s_rebenkom

Дитинство — це найважливіший час для створення основ позитивних і довічних здорових харчових звичок. У доповіді групи експертів «Виховання здорового харчування у дітей» показано ключову роль сімей у формуванні здорових харчових звичок у дітей

Харчування всією сім’єю — це сприятливий соціальний досвід для дітей. Для них це ідеальний час спостерігати, наслідувати, обговорювати, питати та дізнаватися про їжу, культуру і таким чином вибудовувати свою ідентичність, почуття приналежності та здорових звичок.

 

«Харчування разом із сім’єю пов’язане з багатьма позитивними результатами для дітей, включаючи формування звичок здорового харчування».

 

Сімейне харчування для набуття здорових харчових звичок

Під висловом «Їсти разом» або «сімейне харчування», як правило, фахівці розуміють «дитину, яка планує вживати їжу з одним з батьків (або родичем / вихователем)». Такі наукові та медичні організації, як ВООЗ, настійно рекомендують сім’ям частіше їсти разом. Частота та контекст сімейного харчування можуть покращити раціон харчування дітей.

 

Діти, які часто приймають учать у сімейних трапезах, мають більше шансів на здорове харчування, наприклад сніданок та вживання в їжу більше багатих на нутрієнти продуктів, таких як фрукти, овочі та молочні продукти. Навпаки, діти, які рідше харчуються в сім’ї, частіше споживають  фаст-фуд, підсолоджені напої та продукти, що містять насичені жири.

 

Частіші спільні сімейні страви можуть покращити харчові звички дітей за допомогою різних механізмів:

 

  • продукти, які їдять під час сімейних прийомів їжі, більш здорові, ніж ті, які вживаються на самоті або поза домом
  • спільне харчування дозволяє батькам моделювати схему споживання їжі та харчові паттерни
  • спільне харчування — це контекст, з якого діти можуть дізнаватися про здорове харчування через бесіди та емоційний тон їжі.

 

Сімейні страви формують харчові звички дітей: вони позитивно впливають не тільки на дитячий раціон, але і на раціон підлітків.

 

В цьому є і багато інших позитивних моментів:

Переваги сімейного харчування не обмежуються формуванням здорових харчових звичок. Оскільки сімейні страви — це місце взаємодії батька з дитиною, спільне харчування пов’язане з багатьма позитивними психологічними результатами, такими як поліпшення самооцінки та навчальних досягнень. Це також може сприяти захисту від насильства чи депресії.

 

Харчування разом — це також можливість для батьків передати важливість сімейних стосунків, культури та зміцнити зв’язок батько-дитина.

 

Однак контекст і корисні наслідки сімейного харчування залежать від того, як ми їмо разом. Наприклад, дослідження показують, що використання гаджетів / телевізорів під час їжі зменшує переваги сімейного харчування. З іншого боку, специфічні звички можуть сприяти позитивному впливу на здорове харчовування. Наприклад:

 

  • залучення дітей до приготування їжі
  • процес привчання до споживання їжі в певний час
  • спільне харчування батьків та дітей

 

Сімейна трапеза: виклик швидкому життю

Зважаючи на те, що вплив спільного харчування може бути корисним для формування здорових харчових звичок, слід зауважити, що кількість сімейних прийомів їжі зменшується з 60-х років, і сімейне харчування важко поєднувати з сьогоднішнім темпом життя.

 

Сім’ї зайняті, а балансування між роботою та сім’єю може бути вкрай важким. Їжу потрібно встигнути приготувати і з’їсти: працюючі батьки витрачають менше часу на приготування їжі, і вони, швидше за все, пропонують дітям швидке приготування або фаст-фуд. Особливо це стосується сімей з низьким рівнем доходу, де батьки можуть мати кілька робочих місць. Стрес, пов’язаний з роботою та напруженим розкладом, також асоціюється з меншою кількістю сімейних прийомів їжі та із швидким харчуванням.

 

Частка сімейних страв багато в чому залежить від культури і різниться між країнами: в Європі лише 33% британців ділять з дітьми більше п’яти прийомів їжі на тиждень порівняно з 78% іспанських сімей.

 

Їмо разом: на практиці

Ось кілька порад, які допоможуть вам максимально використати сімейні страви:

 

  • Підлаштуйте частоту спільних прийомів їжі до свого розкладу: встановіть реалістичну ціль, виходячи зі свого розкладу. Якщо ви можете ділитися лише 3-разовим харчуванням з дітьми, це вже позитивно. Кожна їжа має значення!
  • Вимкніть телевізор і екрани: вимкніть телевізор і не дозволяйте телефонам і планшетам перешкоджати прийому їжі. Це сприятиме дискусії та взаємодії.
  • Обговоріть здорову смачну їжу: скористайтеся можливістю сімейних страв, щоб поговорити про здорову їжу та сказати дітям, що любите здорову їжу, яку ви їсте. Якщо дитина бачить, як ви їсте брокколі і це вам подобаєтеся, — вона може захотіти спробувати сама.
  • Щоб перейняти здорові харчові звички, вибирайте всією родиною продукти з високою поживною цінністю, такі як йогурт!

 

Наприклад, йогурт містить високоякісний білок, включаючи всі дев’ять незамінних амінокислот у пропорціях, необхідних для синтезу білка, а білки в йогурті є більш засвоюваними, ніж білки у звичайному молоці, ймовірно, тому що процес бродіння сприяє ферментації. Йогурт є добре відомим джерелом кальцію, але він також забезпечує певну кількість і багатьох інших мікроелементів, включаючи калій, цинк, фосфор, магній, вітамін А, рибофлавін, вітамін В5, вітамін В12, а в деяких країнах і вітаміна D.

 

Джерела:

Haines J, Haycraft E. et al, Nurturing Children’s healthy eating: Position statement, Appetite, 2019, S0195-6663(18)31341-2.

Danone Institute International, 2018, Nurturing healthy eating habits in children.

Nicklaus S., Nurturing health through the pleasure of eating: the right choices from the start, 2018, DIPA (Danone International Prize for Alimentation), Press backgrounder.

Посилання:

American Academy of Pediatrics. Prevention of Pediatric Overweight and Obesity, 2003

Avery A, Anderson C, McCullough F. Associations between children’s diet quality and watching television during meal or snack consumption: a systematic review. Matern Child Nutr 2017.

Bauer KW, Hearst MO, Escoto K, et al. Parental employment and work-family stress: associations with family food environments. Soc Sci Med 2012;75(3):496–504.

Dwyer L, Oh A, Patrick H, Hennessy E. Promoting family meals: a review of existing interventions and opportunities for future research. Adolesc Health Med Ther 2015;6:115–131.

ESPGHAN Committee on Nutrition, Agostoni C, Braegger C, Decsi T, et al. Role of dietary factors and food habits in the development of childhood obesity: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Ped Gastroenterol Nutr 2011;56(6):662–669.

EU action plan on childhood obesity, 2014–2020.

Faulkerson JA, Story M, Mellin A, et al. Family dinner meal frequency and adolescent development: relationships with developmental assets and high-risk behaviors. J Adolesc Health 2006;39(3):337–345.

Harrison ME. Systematic review of the effects of family meal frequency on psychosocial outcomes in youth. Can Fam Physician 2015;61(2):e96–106.

Larson N, Fulkerson J, Story M, Neumark-Sztainer D. Shared meals among young adults are associated with better diet quality and predicted by family meal patterns during adolescence. Public Health Nutr 2013;16(5):883–893.

Lipsky LM, Nansel TR, Haynie DL, et al. US adolescents during the transition to adulthood: changes and predictors. Am J Clin Nutr 2017 ;105(6):1424–1432.

Martin-Biggers J, Spaccarotella K, Berhaupt-Glickstein A, et al. Come and get it! A discussion of family mealtime literature and factors affecting obesity risk. Adv Nutr 2014;5:235–247.

Mestdag I and Vandeweyer J. Where has family time gone? In search of joint family activities and the role of the family meal in 1966 and 1999. J Fam Hist 2005;30(3):304–323.

Neumark-Sztainer D, Berge J, Eisenberg M, et al. Project eat..

Sharif MZ, Alcalá HE, Albert SL, Fischer H. Deconstructing family meals: do family structure, gender and employment status influence the odds of having a family meal? Appetite 2017;114:187–193.

Utter J and Denny S. Supporting families to cook at home and eat together: findings from a feasibility study. J Nutr Educ Behav 2016;48(10):716–722.e1.

Vik FN, Bjørnarå HB, Overby NC, et al. Associations between eating meals, watching TV while eating meals and weight status among children, ages 10–12 years in eight European countries: the ENERGY cross-sectional study. Int J Behav Nutr Physic Act 2013;10:58.

White H, Haycraft E, Meyer C. Family mealtimes and eating psychopathology: The role of anxiety and depression among adolescent girls and boys. Appetite 2014;75:173–179.

World Health Organization. Commission on Ending Childhood Obesity. Facts and figures on childhood obesity. Geneva: World Health Organization, 2017.

Споживання їжі в сім’ї: соціальний досвід, корисний для дітей
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *