СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 1) Новини,Рекомендації по харчуванню

content_incredibly_beautiful_chinese_tea-flower5

Після води чай вважається другим напоєм за рівнем споживання у світі [1]. Ймовірно, він є найстарішим з відомих напоїв та вперше почав заварюватись у Китаї близько 2700 років до н.е. [1].

Вічнозелена рослина Camellia sinensis росте у вигляді кущів з рясним листям, досить різким запахом квітів та коричнево-зеленими плодами з насінням [2]. Сьогодні відомо понад 1500 культур чаю, які переважно походять з двох видів: C sinensis var. assamica або індийський варіант – однострижнева рослина з великим, соковитим та недовго живучим листям; C sinensis var. sinensis – китайський варіант з меншим листям, яке більш стійке до холодної температури.

Ці рослини добре ростуть при теплому та вологому кліматі, переважно на кислому ґрунті на похилих пагорбах висотою до 2000 метрів.

Після набуття популярності в Європі, чай широко поширився і в колоніальних країнах. Великі плантації були засіяні в Індії, Шрі Ланці, Африці та Індонезії [2]. Сьогодні до найбільших країн-виробників чаю належить Китай (1,9 млн. тон у 2013 році, 38% світового виробництва), Індія (1,2 млн. тон), Кенія (0,436 млн. тон) та Шрі Ланка (0,343 млн. тон) [1].

Багато сторічь у різних культурах чай шанується як ароматний, соціально об’єднуючий та здоровий напій. Тому, ми п’ємо дуже багато чаю – 4,8 млн. тон у 2013 році випито у світі. Очолюють список найбільших країн-споживачів Китай (1,5 млн. тон), Індія (1 млн. тон) та Туреччина (0,228 млн. тон) [1].

Лише у Сполучених Штатах Америки фінансовий обсяг ринку чаю склав 12,5 мільярдів доларів у 2017 році [3]. При цьому, американці споживають «лише» 127 000 тон чаю на рік, віддаючи перевагу каві [1].

 

Який Ваш улюблений чай?

Шість найпоширеніших типів чаю походять від рослини C. sinensis: білий, зелений, жовтий, чорний, улун та пуер (таблиця) [4, 5, 6, 7].

 

Тип чаю Характеристики Приклади
Білий Бутони збираються до розкриття листя та висушуються при низьких температурах. Найменш оброблений з усіх сортів чаю. Найделікатніший аромат з найбільшою кількістю антиоксидантів.
  • Yin Zhen (Срібна голка)
  • Bai Mu Dan (Білий піон)
  • Bai Mei (Біла брова)
Зелений Обробляється паром або піддається нагріванню одразу після збору для запобігання окисленню листя та його потемніння. Має більш інтенсивний аромат ніж білий чай, але слабший за чорний.
  • Sencha
  • Matcha
  • Longching
Жовтий  Малопоширений різновид, висушується довше порівняно із зеленим чаєм. Листя набувають жовтого кольору та трав’яного аромату. Виробляється у невеликих кількостях, що робить ціну жовтого чаю високою, а його придбання складним.
  • Meng Ding Huang Ya
  • Jun Shan Yin Zhen
  • Huo Shan Huang Ya
Чорний  Окислюється довше для сильнішого аромату. Обробка листя зменшує вміст флавоноїдів. Різних запахів набуває при використанні доданих ароматизаторів.
  • Darjeeling
  • Assam
  • Lapsang Souchong
  • Earl Grey (з бергамотом)
Улун Частково окислений; за рівнем обробки знаходиться між зеленим та чорним чаєм. Ступінь окислення визначає його аромат.
  • Baozhong
  • Dong Ding
  • Ali Shan
Пуер Міцний, землистий чай, який пройшов ферментацію після окислення для подальшого дозрівання. Фасується у брикети. Може зберігатись тривалий час перед споживанням.
  • Tuo Cha
  • Ban-Zhang
  • Loose-leaf Black Pu’erh

 

Виробництво чаю значно відрізняється від кустарного до промислового рівня. Його якість залежить від численних факторів, включаючи способи культивування, стан куща, цілісність листя при збиранні, спосіб та критерії відбору листя, термін збору врожаю, спосіб та різновид, обробки, вологість та окислення [8]. Все це, навіть без особливостей заварювання напою, впливає на смак та якість чаю. Ймовірно, що показники його якості мають безпосереднє відношення до лікувальних та оздоровчих властивостей напою.

 

Лікувальні ефекти чаю

Тисячі досліджень були присвячені корисним властивостям чаю. Багато з них вивчали вплив поліфенолів (епігаллокатехіну галлату у зеленому чаю, теафлавіни та теарубігіни у чорному чаю). Поліфеноли (включно з флавоноїдами) є класом фітохімічних речовин, які забезпечують чаю (а також каві, певним овочам, фруктам та злаковим) антиоксидантні властивості разом з ароматом, кольором та смаком.

Вміст таких потужних антиоксидантів може зменшувати окислення холестерину ліпопротеїнів низької щільності та знижувати ризик ішемічної хвороби серця. Крім того, вони можуть мати протипухлинні властивості завдяки здатності регулювати окислення ДНК, стимуляції синтезу глюкуронозилтрансфераз та елімінації токсинів з канцерогенами [9]. Поліфеноли чаю також сприяють росту корисних кишкових бактерій з одночасним пригніченням зростання штамів, які мають асоціацію з певними віковими захворюваннями [9].

Далі буде

 

 

 

 

Перелік літературних посилань:

  1. Food and Agriculture Organization of the United Nations. World tea production and trade. 2015. Source Accessed November 15, 2018.
  2. United Nations Conference on Trade and Development. Tea: an ONFOCOMM commodity profile. 2016. Source Accessed November 15, 2018.
  3. Tea Association of the USA, Inc. State of the industry. Source Accessed November 15, 2018.
  4. Harney M. The Harney & Sons Guide to Tea. London: Penguin Books Ltd; 2008.
  5. Tea and Herbal Association of Canada. Source Accessed November 15, 2018.
  6. Flavonoids: the secret to health benefits of drinking black and green tea? Harvard Health Letter. May 21, 2018. Source Accessed November 15, 2018.
  7. Lovell H. Guide to tea types. Source Accessed November 15, 2018.
  8. International Specialty Tea Association. Standards for specialty tea. December 15, 2015. Source Accessed November 15, 2018.
  9. Weisburger JH. Prevention of coronary heart disease and cancer by tea, a review. Environ Health Prev Med. 2003;7:283-238. Abstract

 

СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 1)
1 vote, 5.00 avg. rating (89% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *