СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 4) Новини,Рекомендації по харчуванню

images (1)

Чорний чай

Метаболічні ефекти

Imran з колегами провели дослідження біологічних ефектів від споживання чорного чаю [30], було визначено зменшення кількості холестерину ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів з одночасним достовірним підвищенням ліпопротеїнів високої щільності при вживанні поліфенолів чорного чаю (теафлавінів та теарубінів). Таким чином, останні здатні покращувати ліпідний профіль і також мають потенціал у попередженні діабету.

Високий рівень гомоцистеїну ймовірно асоційований з кардіоваскулярними та цереброваскулярними захворюваннями [31].  Zhu з колегами віднайшли достовірну кореляцію між питтям чорного чаю та гіпергомоцистеїнемією у пацієнтів з гіпертензією [32]. Такий ефект не спостерігається при вживанні улуну або зеленого чаю.

Рак яєчників

Поліфеноли чорного чаю (теафлавін-3,3′-дігаллат [TF3]) у комбінації з цисплатином демонструють синергічний цитотоксичний ефект на специфічні цисплатин-резистентні клітини раку яєчників людини [33]. Таким чином, TF3 має потенціал використання в якості ад’ювантної терапії раку яєчників.

 

Нейродегенеративні та судинні захворювання 

Ізольовані метаболіти (L-теанін, CDT-1 та CDT-2) екстраговані з чорного чаю сприяють зменшенню проявів нейродегенеративних розладів у дослідженнях на лабораторних тваринах [34].

Триваючі дискусії на тему поєднання молока та чаю це не тільки про те чи, що першим налити у чашку: молоко або чай? Більше десяти років тому було проведено невелике дослідження, в якому було висунуто припущення, що додавання молока до чаю позбавляє його корисних судинних ефектів, ймовірно через утворення комплексів з катехінами чаю [35]. Нещодавно, Ahmad з колегами також встановили, що додавання молока усуває корисний вплив чорного чаю на функціонування судин та артеріальний тиск [36]. Механізми цього феномену поки що не зовсім зрозумілі. 

Улун

У нещодавньому дослідженні було проведено експеримент для вивчення впливу різних концентрацій екстрактів чорного, зеленого чаю та улуну на шість типів раку грудей [37]. Дослідники вивчали вплив екстрактів чаю на життєздатність клітин, їх морфологію, пошкодження та розщеплення ДНК та інші особливості. Разом із зеленим чаєм екстракт улуну викликає пошкодження та розщеплення ДНК пухлинних клітин, демонструє пригнічення їх росту, проліферації та канцерогенезу.

Ймовірно, ці типи чаю мають профілактичні властивості щодо раку грудей. Потрібні подальші дослідження для з’ясування механізмів, доз та інших складових профілактичного ефекту.

 

Сучасний рівень знань вказує на багато потенціальних корисних ефектів, пов’язаних із споживанням чаю. Частина з них асоційована з антиоксидантними властивостями, інша – скоріше є загальним наслідком здорового способу життя.

Водночас, якість проведених досліджень не дозволяє зробити всеосяжних висновків. Який чай і чому є найкращим у впливі на здоров’я або зумовлює ризики лишається нез’ясованим.

Дослідники ще мають вивчити багато важливих деталей, на кшталт того який спосіб заварювання є найкращим, кількість, частота та тривалість споживання, корисність додавання допоміжних речовин тощо.

Крім того, більшість досліджень з впливу чаю на здоров’я проведені в Азії. Потрібні нові спостереження в інших географічних зонах для запобігання упередженості результатів.

Перелік літературних посилань:

  1. Imran A, Butt MS, Arshad MS, et al. Exploring the potential of black tea based flavonoids against hyperlipidemia related disorders. Lipids Health Dis. 2018;17:57.
  2. Maron BA, Loscalzo J. The treatment of hyperhomocysteinemia. Annu Rev Med. 2009;60:39-54. Abstract
  3. Zhu J, Wang W, Xiong Y, et al. The association between tea consumption and hyperhomocysteine in Chinese hypertensive patients. Am J Hypertens. 2018 Oct 31. [Epub ahead of print]
  4. Pan H, Li J, Rankin GO, Rojanasakul Y, Tu Y, Chen YC. Synergistic effect of black tea polyphenol, theaflavin-3,3′-digallate with cisplatin against cisplatin resistant human ovarian cancer cells. J Funct Foods. 2018;46:1-11.
  5. Cai S, Yang H, Wen B, et al. Inhibition by microbial metabolites of Chinese dark tea of age-related neurodegenerative disorders in senescence-accelerated mouse prone 8 (SAMP8) mice. Food Funct. 2018;9:5455-5462. Abstract
  6. Lorenz M, Jochmann N, von Krosigk A, et al. Addition of milk prevents vascular protective effects of tea. Eur Heart J. 2007;28:219-223. Abstract
  7. Ahmad AF, Rich L, Koch H, et al. Effect of adding milk to black tea on vascular function in healthy men and women: a randomised controlled crossover trial. Food Funct. 2018;9:6307-6314.
  8. Shi H, Liu J, Tu Y, Freter CE, Huang C. Oolong tea extract induces DNA damage and cleavage and inhibits breast cancer cell growth and tumorigenesis. Anticancer Res. 2018;38:6217-6223.

 

 

СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 4)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *