СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 3) Новини,Рекомендації по харчуванню

images

Зелений чай

Найбільш важливими активними речовинами, що містяться у зеленому чаї є поліфеноли, які відомі під назвою катехінів. З них у найбільшій кількості представлений епіґаллокатехіну ґаллат (ЕҐКҐ). Останній запобігає оксидативному ушкодженню клітин завдяки нейтралізації активних кисневих сполук.

 

Серцево-судинні захворювання

Різні рівні споживання зеленого чаю мають достовірну асоціацію з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань, інфаркту міокарда, інсульту, внутрішньомозкових крововиливів, мозкового інфаркту та підвищення рівня ліпопротеїнів низької щільності у сироватці крові. Імовірне пояснення такої асоціації – антиоксидантні та протизапальні властивості зеленого чаю. Xiang з колегами у ретроспективному дослідженні продемонстрували зменшення ризику ішемічної хвороби серця при частому споживанні невеликої кількості зеленого чаю у жінок, але не в чоловіків [18].

 

Нейродегенеративні стани та рак

Roy та Bhat [19] з’ясували, що поліфеноли зеленого чаю пригнічують, роз’єднують та модулюють фібриляцію SNCG (γ-Синуклеїну), який відіграє важливу роль у розвитку хвороби Паркинсона. Це дослідження підтримало гіпотезу щодо корисних ефектів зеленого чаю як протидії нейродегенерації. Крім того, було визначено здатність ЕҐКҐ ґенерувати олігомери, які  зменшують життєздатність клітин нейробластоми.

Schröder з колегами продемонстрували, що ЕҐКҐ та кверцетин (в екстрагованій формі та за натуральної присутності у зеленому чаї) мають антиканцерогенні ефекти проти естроген рецептор-позитивних та –негативних клітин пухлин грудної залози [20].

У дослідженні Yang з колегами повідомляється про зменшення кількості  microRNA-93 – потенціальної терапевтичної мішені при пухлинах передміхурової залози завдяки полісахаридам зеленого чаю, а також про пригнічення росту клітин злоякісних пухлин передміхурової залози [21].

 

Хвороби нирок

Wang з колегами досліджували антиоксидантний вплив поліфенолів зеленого чаю у запобіганні гіперурікемії, яка призводить до прегломерулярної артеріопатії та хронічної хвороби нирок (ХНН) [22]. Вони відкрили можливості активації шляху Jagged1/Notch1-STAT3 за участі поліфенолів зеленого чаю та уповільнення ХНН.

Водночас, питання щодо впливу зеленого чаю на ризик нефролітіазу поки що залишається без відповіді.

У проспективному популяційному дослідженні 58,054 чоловіків та 69,166 жінок Shu з колегами з’ясували, що споживання зеленого чаю пов’язане з меншим ризиком камнеутворення і цей ефект більш виражений у чоловіків [23].

Навпаки, Wu з колегами визначили, що споживання чаю є фактором ризику формування ниркових камінців [24]. Щоправда, учасники дослідження споживали різні сорти чаю – зелений, чорний та ароматизовані.

Інша потенційна користь зеленого чаю

Профілактика періодонтальних захворювань. Споживання зеленого чаю сприяє зменшенню ризику патологічних змін завдяки пригніченню запалення, запобігання втраті кісткової тканини та стримуванню зростання певних бактерій [25].

Gartenmann з колегами, враховуючи неоднорідність наявних даних, повідомляють про користь від місцевого використання катехінів зеленого чаю з метою попередження періодонтиту, відкриття користі від їх топічного застосування призвело до розробки зубної пасти з екстрактом зеленого чаю [26].

Антистресові ефекти. L-теанін – ключова амінокислота різновиду зеленого чаю маття має підтверджені протистресові ефекти. Цей чай також містить значну кількість кофеїну, який має антагоністичну дію відносно L-теаніну. Тому, співвідношення вмісту цих активних речовин, а також ЕҐКҐ та аргініну зумовлює антистресову ефективність маття [27].

Далі буде

Перелік літературних посилань:

  1. Xiang Q, Pang J, Chen Y, Hong D, Zhang Z, Zhou S. Association of green tea consumption and coronary arterial disease risk in a Chinese population in Guangzhou. J Altern Complement Med. 2018 Nov 15. [Epub ahead of print]

 

  1. Roy S, Bhat R. Suppression, disaggregation, and modulation of γ-Synuclein fibrillation pathway by green tea polyphenol EGCG. Protein Sci. 2018 Nov 5. [Epub ahead of print]
  2. Schröder L, Marahrens P, Koch JG, et al. Effects of green tea, matcha tea and their components epigallocatechin gallate and quercetin on MCF7 and MDA-MB-231 breast carcinoma cells. Oncol Rep. 2019;41:387-396.
  3. Yang K, Gao ZY, Li TQ, et al. Anti-tumor activity and the mechanism of a green tea (Camellia sinensis) polysaccharide on prostate cancer. Int J Biol Macromol. 2018;122:95-103.
  4. Wang W, Tan H, Liu H, et al. Green tea polyphenols protect against preglomerular arteriopathy via the jagged1/notch1 pathway. Am J Transl Res. 2018;10:3276-3290.
  5. Shu X, Cai H, Xiang YB, et al. Green tea intake and risk of incident kidney stones: prospective cohort studies in middle-aged and elderly Chinese individuals. Int J Urol. 2018 Nov 8. [Epub ahead of print]
  6. Wu ZB, Jiang T, Lin GB, et al. Tea consumption is associated with increased risk of kidney stones in Northern Chinese: a cross-sectional study. Biomed Environ Sci. 2017;30:922-926. Abstract
  7. Chatterjee A, Saluja M, Agarwal G, Alam M. Green tea: a boon for periodontal and general health. J Indian Soc Periodontol. 2012;16:161-167. Abstract
  8. Gartenmann SJ, Weydlich YV, Steppacher SL, Heumann C, Attin T, Schmidlin PR. The effect of green tea as an adjunct to scaling and root planning in non-surgical periodontitis therapy: a systematic review. Clin Oral Investig. 2018 Oct 31. [Epub ahead of print].
  9. Unno K, Furushima D, Hamamoto S, et al. Stress-reducing function of matcha green tea in animal experiments and clinical trials. Nutrients. 2018;10.
СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 3)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *