СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 2) Новини,Рекомендації по харчуванню

f0d6dd63a19134903d444f4dddf711e8_fitted_740x0

Потенційна користь для поціновувачів чаю

 

У теперішній час, одним з найбільш перспективних напрямків у дослідженнях впливу споживання чаю є позитивна дія флавоноїдів при ризику ішемічної хвороби серця та при інсульті [10]. Вже отримано докази зменшення ризику фатальних кардіоваскулярних захворювань при високому споживанні флавоноїдів та флавонів.

Grassi з колегами [11] дослідили, як флавоноїди чаю можуть впливати на кровообіг шляхом розширення кровоносних судин та через вплив на стан ендотеліальної функції. Такі механізми є надзвичайно важливими на ранніх стадіях атеросклерозу. Незважаючи на їх неповну зрозумілість на поточному етапі вивчення, спостереження дають підстави говорити про позитивний вплив помірного споживання чаю на кардіоваскулярне здоров’я через ділятацію судин та оптимізацію стану ендотелію.

В експериментах з лабораторними тваринами було продемонстровано, що флавоноїди чаю збільшують антиоксидантні можливості організму, запобігати оксидативному стресу, у т.ч. зумовленому дією ксенобіотиків – кадмію та свинцю [12]. Ще одне дослідження вивчало ефекти поліфенолів чаю на оксидативний стрес разом із впливом на циркадні ритми. Було встановлено стабілізацію редокс-балансу та відновлення мітохондріальної функції гепатоцитів [13].

Ide з колегами виконали систематичний огляд результатів низки високодоказових досліджень, які підтвердили перспективні антиоксидантні та протизапальні ефекти катехінів чаю та дозволили розглядати їх в якості можливого фактору зменшення ризику хвороби Альцгеймера [14].

 

 

Чи можливі негативні наслідки, пов’язані із споживанням чаю?

У великому популяційному дослідженні Yang з колегами встановили, що споживання дуже гарячого чаю збільшує ризик агресивної пухлини стравоходу у чоловіків групи ризику, особливо у тих, хто споживає алкоголь [15]. Звісно, звичка вживати чай надто високої температури є ризикованою з огляду на хронічне термічне пошкодження слизової оболонки стравоходу. Тому Міжнародна агенція з вивчення раку наголошує на тому, що споживання будь-яких дуже гарячих напоїв асоційоване з канцерогенним ризиком [16].

Чай і кофеїн

Усі сорти чаю, які походять від рослини C.sinensis, містять кофеїн. Водночас, різні фактори, такі як тип обробки листя, різновиди чаю, спосіб заварювання та міцність, значно впливають на кількість кофеїну у чаї.

Найменшу кількість кофеїну ми споживаємо з білим та жовтим чаєм (27-50 мг на 200 мл чаю). Чорний чай містить найбільше кофеїну (55-80 мг у 200 мл напою), далі йдуть улун (45-70 мг) та зелений чай (32-65 мг). В аналогічній за розмірами чашці кави міститься 100 мг кофеїну.

Сьогодні кофеїн не розглядається в якості небезпечної харчової речовини. Продовжує вивчатись вплив від споживання його різних кількостей незалежно від джерел [17].

Далі буде

Перелік літературних посилань:

  • .Dwyer JT, Peterson J. Tea and flavonoids: where we are, where to go next. Am J Clin Nutr. 2013;98(6 Suppl):1611S-1618S.
  1. Grassi D, Desideri G, Di Giosia P, et al. Tea, flavonoids, and cardiovascular health: endothelial protection. Am J Clin Nutr. 2013;98(6 Suppl):1660S-1666S.
  2. Winiarska-Mieczan A. Protective effect of tea against lead and cadmium-induced oxidative stress—a review. Biometals. 2018;31:909-926.
  3. Qi G, Wu W, Mi Y, et al. Tea polyphenols direct Bmal1-driven ameliorating of the redox imbalance and mitochondrial dysfunction in hepatocytes. Food Chem Toxicol. 2018;122:181-193.
  4. Ide K, Matsuoka N, Yamada H, Furushima D, Kawakami K. Effects of tea catechins on Alzheimer’s disease: recent updates and perspectives. Molecules. 2018;23.
  5. Yang X, Ni Y, Yuan Z, et al. Very hot tea drinking increases esophageal squamous cell carcinoma risk in a high-risk area of China: a population-based case-control study. Clin Epidemiol. 2018;10:1307-1320.
  6. Loomis D, Guyton KZ, Grosse Y, et al; International Agency for Research on Cancer Monograph Working Group. Carcinogenicity of drinking coffee, mate, and very hot beverages. Lancet Oncol. 2016;17:877-878. Abstract
  7. Temple JL. Review: trends, safety, and recommendations for caffeine use in children and adolescents. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2019;58:36-45.
СПОЖИВАННЯ ЧАЮ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я (ЧАСТИНА 2)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *