СПОЖИВАННЯ СМАЖЕНОЇ ЇЖІ ПОВ’ЯЗАНЕ ІЗ ЗБІЛЬШЕННЯМ РИЗИКУ НЕБЕЗПЕЧНИХ СЕРЦЕВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ІНСУЛЬТУ Новини,Рекомендації по харчуванню

fry-4577323_960_720

Зведений аналіз даних показав, що ризик зростає з кожною додатковою порцією вагою 114 г на тиждень.

 

Об’єднаний аналіз даних доступних досліджень, опублікований в онлайн-журналі «Heart», показав, що споживання смаженої їжі пов’язане з підвищеним ризиком розвитку серйозних серцевих захворювань та інсульту.

 

Добре відомо, що західна дієта не сприяє покращенню здоров’я серцево-судинної системи, але невідомо, як саме смажена їжа впливає на ризик серйозних захворювань серця та інсульту.

 

Щоб дізнатися про влив смаженої їжі на розвиток серцево-судинних захворювань, дослідники проаналізували бази даних, шукаючи відповідні дослідження, і виявили 19 актуальних досліджень, опублікованих до квітня 2020 року.

Для оцінки ризику серцево-судинних захворювань , вони використали дані з 17 досліджень, за участю 562445 людей, з яких 36727 мали небезпечні серцево-судинні  «події», такі як інфаркт або інсульт.

 

Щоб оцінити потенційний зв’язок між споживанням смаженої їжі та смертністю від серцево-судинних захворювань та із смертністю від будь-якої іншої причини, дослідники також взяли дані з шести досліджень, за участю 754873 людей, в яких трапилось 85906 смертельних випадки протягом середнього періоду спостереження у 9,5 років.

 

Аналіз показав, що учасники, які мали найвищий рівень щотижневого споживання смаженої їжі, мали на 28% вищий ризик інсульту та інфаркту, на 22% вищий ризик ішемічної хвороби серця і  на 37% вищий ризик  появи серцевої недостатності, у порівнянні з найнижчим рівнем споживання такої їжі.

 

Ці асоціації підтвердились, навіть після коригування за варіабельністю досліджень та характеристиками учасників. Більше того, дослідники виявили пряму асоціацію між споживанням смаженої їжі та  ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю, інфарктом або інсультом. З кожними додатковими порціями  в 114 г на тиждень ці ризики суттєво зростали на 12%, 2% та 3% відповідно.

Дослідники припустили, що оскільки декілька досліджень включали лише один вид смаженої їжі (смажена риба, картопля чи закуски), але не загальне споживання смаженої їжі, то це, можливо, послабило виявлену асоціацію.

 

Також, не було виявлено жодних асоціацій щодо смертності від серцево-судинних захворювань або з будь-якої  іншої причини, що може бути через відносно невелику кількість учасників.

Дослідники застерігають, що структура використаних досліджень значно відрізнялася, тож не зовсім зрозуміло, як саме смажена їжа може впливати на розвиток серцево-судинних захворювань.

 

Дослідники запропонували кілька можливих пояснень. Смажена їжа збільшує загальне споживання енергії, оскільки містить велику кількість жирів, включаючи шкідливі транс жирні кислоти (утворені з гідрогенізованих рослинних олій, які часто використовують для їх приготування).

 

Смаження також сприяє виробленню побічних хімічних продуктів, які беруть участь у запальних процесах організму. Продукти, такі як смажена курка та картопля фрі, зазвичай містять багато доданої солі і часто супроводжуються солодкими напоями, особливо коли їх подають у мережах фаст-фудів або інших кафе та ресторанах.

 

Джерело:

Pei Qin, Ming Zhang et al. Fried-food consumption and risk of cardiovascular disease and all-cause mortality: a meta-analysis of observational studies. Heart, 2021; heartjnl-2020-317883 DOI: 10.1136/heartjnl-2020-317883

СПОЖИВАННЯ СМАЖЕНОЇ ЇЖІ ПОВ’ЯЗАНЕ ІЗ ЗБІЛЬШЕННЯМ РИЗИКУ НЕБЕЗПЕЧНИХ СЕРЦЕВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ІНСУЛЬТУ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *