Дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 року у дорослого населення. Ключові результати та висновки.
Аналіз споживання мінералів у складі харчових продуктів та страв виявив недостатнє надходження кальцію в усіх вікових групах дорослих чоловіків (на 37% нижче рекомендованої норми) та жінок (на 36%).
- Найбільш вираженим дефіцит кальцію виявився у дівчат-підлітків з недостатньою масою тіла, які недоотримують 42,5% кальцію з їжею порівняно з віковою нормою.
- Жінки усіх вікових груп споживають суттево менше рекомендованого рівня магнію (у середньому на 42,5); особливо помітною нестача магнію є у дівчат-підлітків, в яких надходження магнію на 45% менше рекомендованого.
- У чоловіків також спостерігається недостатнє надходження магнію,а менш виражене ніж у жінок, яке в середньому нижче рекомендованого на 20%.
- Жінки у середньому споживають недостатню кількість вітаміну А (на 14% нижчу за рекомендовану). Тільки в одній віковій групі (31-39 років) у жінок визначається достатнє забезпечення вітаміном А, тоді як найбільш виражений його дефіцит встановлено у віці від 15 до 24 років.
- У чоловіків навпаки спостерігається дефіцит вітаміну А у віковій групі 31-39 років з рівнем споживання на 25% нижчим за рекомендоваий.
- Спостерігається недостатнє надходження вітамінів С та Е в усіх вікових та статевих групах, що частково можна пояснити сезоном опитування.
Висновки
- Актуальне харчування дорослого населення України не забезпечує значну частку дорослого населення низкою мінералів та вітамінів: кальцієм та магнієм, вітамінами А, С та Е.
- Дефіцит вітамінів та мінералів може призводити до порушення багатьох важливих функцій організму, зростанню ризику захворювань, погіршенню якості життя.
- Для забезпечення достатнього надходження вітамінів – А, С, Е; магнію та кальцію необхідно цілий рік споживати достатню кількість овочів та фруктів, цільних злаків та бобових, горіхів та насіння, риби та молочних продуктів.