Споживання молочних продуктів та ризик гіпертонії Новини,Рекомендації по харчуванню

uiGs3KUYhgk

Передумови: Серед різних факторів, що потенційно підлягають модифікації, споживання молочних продуктів асоціюється із ризиком гіпертонії. Метою цього дослідження було дослідити зв’язок між споживанням молочних продуктів та ризиком гіпертонії серед жінок середнього віку.

 

Методи: У проспективній когорті, що складалась із 40 526 французьких жінок, зафіксовано 9340 нових випадків гіпертонії, середній період спостереження склав 12,2 років. Споживання молока, йогурту та різних видів сиру оцінювались за допомогою валідованої дієтичної анкети. Відношення шансів (ВШ) та 95% довірчий інтервал (95% ДІ) для гіпертонії оцінювали за допомогою багатоваріантних моделей Кокса з урахуванням віку за часовою шкалою.

 

Результати: Середнє споживання молочних продуктів становило 2,2 + 1,2 порції на добу, м’якого сиру (0,2 + 0,2 порції / день), йогурту (0,6 + 0,5 порцій на добу), молока (0,4 + 0,7 порцій на добу), твердого сиру (1,1 + 0,8 порцій / добу). Зв’язку між ризиком гіпертонії та загальним споживанням молочних продуктів встановлено не було (багатоваріантний показник ВШ для п’ятого проти першого квінтилю ВШ 5vs.1 = 0,97 [0,91; 1,04]). Не було асоціації з будь-яким конкретним видом молочних продуктів, за винятком позитивної асоціації між споживанням плавленого сиру та гіпертонічною хворобою (багатоваріантний показник ВШ 4vs.1 = 1,12 [1,06; 1,18]; p тенденція = <0,003).

 

Висновки: У цій великій перспективній когорті французьких жінок загальне споживання молочних продуктів не було пов’язане з ризиком розвитку гіпертонії. Результати щодо плавленого сиру необхідно додатково підтвердити.

 

Джерело: Villaverde P. et al. Dairy product consumption and hypertension risk in a prospective French cohort of women;Nutr J. 2020 Feb 5;19(1):12. doi: 10.1186/s12937-020-0527-2.

Споживання молочних продуктів та ризик гіпертонії
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *