«СПОЖИВАННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗДОРОВ’Я  КІСТОК: СИСТЕМАТИЧНИЙ ОГЛЯД ТА ДУМКА ЕКСПЕРТІВ» Новини,Рекомендації по харчуванню

depositphotos_69028707-stock-photo-couple-holding-sign-against-bone

За останні 30 років Дієтичні керівництва США щодо харчування американців включали рекомендації відносно споживання молочних продуктів, орієнтовані в основному на споживання кальцію з метою профілактики остеопорозу. В перерахунку на одиницю енергії молочні продукти забезпечують значно більше корисних поживних речовин для кісток (наприклад, кальцій, магній, калій, цинк, фосфор та білок), ніж будь-яка інша група продуктів харчування. Незважаючи на те, що деякі спостережні дослідження припускають зв’язок між споживанням молочних продуктів та більшим ризиком переломів, значення цієї групи продуктів для довгострокового здоров’я кісток та профілактики переломів останнім часом зростає. З огляду на цю суперечку, дослідники прагнули синтезувати факти про споживання молочних продуктів та здоров’я кісток протягом усього життя. Було проведено пошук англомовних публікацій, розміщених до 2 червня 2020 року в базах даних PubMed, EMBASE, Web of Science та Cochrane Central Register of Controlled Trials. В систематичний огляд були включені дослідження типу випадок-контроль, перехресні, проспективні когортні та інші типи клінічних досліджень, в яких мова йшла про вплив молочних продуктів на мінеральну щільність кісток, вміст мінеральних речовин у кістках та / або переломи. Двоє рецензентів самостійно проводили відбір даних. В ході аналізу було присвоєно оцінку «D» або «недостатньо доказів» для впливу молочних продуктів на немовлят та дітей раннього віку (від 0 до <36 місяців), дітей (від 3 до <10 років) та молодих людей (від 19 до < 50 років). Для впливу молочних продуктів на підлітків (від 10 до <19 років) було призначено оцінку «С» або «обмежені докази». Для впливу молочних продуктів на людей середнього та старшого віку (≥50 років) було призначено оцінку “B” або “помірні” докази. Дуже актуальними є дослідження кісткової маси у дорослих у віці від 20 до 50 років та осіб з інших етнічних груп, крім китайських жінок та кавказців. В цілому було зроблено висновок про те, що щоденне вживання знежирених молочних продуктів (або низької жирності) як частини здорового режиму харчування може бути пов’язане з поліпшенням МЩКТ (мінеральної щільності кісткової тканини), а також з меншою кількістю переломів у літніх людей.

 

Джерело: Wallace TC, Bailey RL, Lappe J, O’Brien KO, Wang DD, Sahni S, Weaver CM. Dairy intake and bone health across the lifespan: a systematic review and expert narrative. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020 Sep 14:1-47.

«СПОЖИВАННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗДОРОВ’Я  КІСТОК: СИСТЕМАТИЧНИЙ ОГЛЯД ТА ДУМКА ЕКСПЕРТІВ»
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *