Назад

Споживання молочних продуктів для запобігання метаболічного синдрому: систематичний огляд та метааналіз перспективних когортних досліджень.

Попередні метааналізи пов’язували молочні продукти з меншим ризиком розвитку метаболічного синдрому (MС). З того часу в цій галузі були опубліковані нові дослідження, що оцінювали не лише загальну кількість споживання молочних продуктів, але й різні її підтипи. Метою даної роботи був систематичний огляд та мета-аналіз епідеміологічних досліджень щодо асоціацій між споживанням загальної кількості молочних продуктів та підтипів (молоко, йогурт та сир) та захворюваністю на МС. Відповідні дослідження були відібрані за допомогою баз даних Medline та Cochrane. Допустимими дослідженнями були перспективні когортні дослідження, які вивчали зв’язок між споживанням молочних продуктів та / або різних підтипів молочних продуктів та ризиком розвитку МС. Були використані моделі випадкових ефектів або фіксованих ефектів для обчислення об’єднаних оцінок ВР з 95% ДІ. З 2994 знайдених статей для якісного та кількісного аналізу було залучено 12 та 11 досліджень відповідно. Після порівняння найвищої та найнижчої категорій, було встановлено, що загальне споживання молочних продуктів було обернено пов’язане з ризиком виникнення МС (9 порівняльних досліджень; ВР: 0,73; 95% ДІ: 0,64, 0,83). Споживання нежирних молочних продуктів та загальне споживання йогурту було також обернено пропорційно пов’язано з ризиком розвитку МС (молочні продукти з низьким вмістом жиру: 2 порівняльних дослідження; RR: 0,77; 95% ДІ: 0,65, 0,91; загальне споживання йогурту: 4 порівняльних дослідження; RR: 0,74; 95% ДІ: 0,66, 0,82). Лінійний ВР на 1 порцію йогурту / добу становив 0,77 (95% ДІ: 0,60, 1,00). Споживання йогурту з низьким вмістом жиру та цільногоу йогурту були обернено пов’язані з ризиком розвитку МС (йогурт з низьким вмістом жиру: 2 порівняльних дослідження; ВР: 0,72; 95% ДІ: 0,62, 0,84; цільний йогурт: 2 порівняльних дослідження; ВР: 0,81; 95% ДІ: 0,70, 0,94). Загальне споживання молока було обернено пов’язане з ризиком розвитку MС (6 порівняльних досліджень; ВР: 0,79; 95% ДІ: 0,64, 0,97). Споживання цільних молочних продуктів не асоціювалось з ризиком розвитку MС. Наші результати свідчать про те, що споживання молочних продуктів, молока та йогурту, цільних та знежирених обернено пропорційно пов’язане з ризиком розвитку МС. Протокол дослідження доступний за посиланням https://www.crd.york.ac.uk/PROSPERO/ як CRD42018082480.

 

Джерело: Guillermo Mena-Sánchez, Nerea Becerra-Tomás, Nancy Babio, Jordi Salas-Salvadó, Dairy Product Consumption in the Prevention of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S144–S153, https://doi.org/10.1093/advances/nmy083

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *