Споживання молока та молочних продуктів та біомаркери запалення: оновлений системний огляд рандомізованих клінічних досліджень Новини,Рекомендації по харчуванню

moloko_vliyaet_na_seksualnuyu_zhizn_zhenshchin_

У розвинених країнах молоко та молочні продукти надають ≤14% від загального рівня споживання калорій. Останні дані свідчать про суперечливі результати щодо ролі молочних продуктів у такому патологічному процесі, як запалення. Зростаюча кількість досліджень щодо про- та протизапальної дії молока та молочних продуктів за останні 5 років відображає зростаючий інтерес до цієї галузі досліджень. Метою цього системного огляду було оцінити наукові докази, отримані з рандомізованих клінічних досліджень за останні 5 років щодо впливу молока та молочних продуктів на біомаркери запалення. Стратегія дослідження: пошук проводилася в базах даних Medline (через PubMed) та Scopus (що включає EMBASE та Web of Science) та включав статті з 1 січня 2012 року по 30 квітня 2018 року. Ризик зміщення оцінювали за методологією Кокрана. Повідомляється кількість учасників дослідження, тип дослідження, дози та ключові результати. У якості критеріїв включення були розглянуті наступні показники: концентрація С-реактивного білку, інтерлейкінів, цитокінів та молекул судинної адгезії або експресія прозапальних генів у мононуклеарних клітинах периферичної крові; однак, розглянуті первинні критерії цим не обмежувалися. Шістнадцять досліджень (15 статей), включених у системний огляд, повідомляли про здорових людей та осіб, які мали надмірну вагу або ожиріння та мали метаболічний синдром або діабет другого типу. Під час дослідження були отримані наступні висновки: споживання молока або молочних продуктів не супроводжується прозапальним ефектом у здорових суб’єктів або осіб, які мають порушення обміну речовин. Більшість досліджень демонстрували значний протизапальний ефект як у здорових, так і у суб’єктів з метаболічними порушеннями, хоча не всі статті були високоякісними. Цей огляд був зареєстрований у PROSPERO (Міжнародний перспективний реєстр систематичних оглядів) на https://www.crd.york.ac.uk/prospero/display_record.php?

Джерело: Stine M Ulven, Kirsten B Holven, Angel Gil, Oscar D Rangel-Huerta, Milk and Dairy Product Consumption and Inflammatory Biomarkers: An Updated Systematic Review of Randomized Clinical Trials, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S239–S250, https://doi.org/10.1093/advances/nmy072

Споживання молока та молочних продуктів та біомаркери запалення: оновлений системний огляд рандомізованих клінічних досліджень
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *