Споживання молока, молочних продуктів та ризик смертності: аналіз системних оглядів та метааналізів. Новини,Рекомендації по харчуванню

0810181718

Вплив споживання молочних продуктів на здоров’я привертав значну увагу в останнє десятиліття. Однак ряд перспективних когортних досліджень показали суперечливі результати, що спричиняє невизначеність щодо впливу молочних продуктів на здоров’я. Ми провели аналіз існуючих системних оглядів та мета-аналізів, щоб вивчити зв’язок між споживанням молочних продуктів та ризиком смертності. Пошук літератури проводився в MEDLINE (через PubMed), EMBASE, центральній базі даних Cochrane та базі даних Web of Science з моменту їх створення до квітня 2018 року. Ми оцінювали ризик зміщення кожного дослідження, включеного за допомогою панелі AMSTAR 2. Коефіцієнти ризику (RR) для кожного мета-аналізу оцінювався щодо наслідків використання низького рівня споживання молочних продуктів порівняно з високим. Початковий пошук дозволив отримати 2154 статей; після застосування критеріїв включення та виключення було остаточно включено 8 метааналізів. Кількість включених досліджень у кожен метааналіз становив від 6 до 26 когортних досліджень, у яких повідомлялося про дані 6–28 популяцій. Розміри вибірки варіювали в ході досліджень від 24 466 учасників, серед яких повідомлялось про 5092 випадків смертності, до 938 817 учасників, серед яких повідомлялось про 126 759 випадків смертності. Після оцінки, 25% досліджень були віднесені до категорії прийнятних, 25% — як хороші, а 50% — як дуже хороші. Коефіцієнти ризиків, встановлені у мета-аналізах, становили від 0,96 до 1,01 по відношенню до споживання 200 г/добу молочних продуктів (включаючи загальну кількість молочних продуктів з високим вмістом жиру, нежирних і ферментованих продуктів), від 0,99 до 1,01 щодо споживання 200–244 г/добу молочних продуктів і від 0,99 до 1,03 щодо споживання сиру у кількості 10–50 г/добу. Коефіцієнт ризику щодо споживання йогурту у кількості 50 г/день становив 0,97 (95% ДІ: 0,85, 1,11). На закінчення, було зроблено загальний висновок про те, що споживання молочних продуктів не пов’язане з підвищеним ризиком загальної смертності. Це дослідження було зареєстровано в PROSPERO як CRD42018091856.

 

Джерело: Milk and Dairy Product Consumption and Risk of Mortality: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Ivan Cavero-Redondo, Celia Alvarez-Bueno, Mercedes Sotos-Prieto, Angel Gil, Vicente Martinez-Vizcaino, Jonatan R Ruiz. Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S97–S104, https://doi.org/10.1093/advances/nmy128

Споживання молока, молочних продуктів та ризик смертності: аналіз системних оглядів та метааналізів.
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *