СПОЖИВАННЯ КАВИ СПРИЯЄ ЗДОРОВ’Ю ЖІНОЧОЇ ШКІРИ Новини,Рекомендації по харчуванню

Kofeynyiy-piling-dlya-suhoy-i-chuvstvitelnoy-kozhi-litsa

Результати емпіричного дослідження жінок продемонстрували менший ризик розвитку розацеа серед учасниць, які мали вищий рівень споживання кофеїну, переважно за рахунок регулярного вживання кави.

Зворотна асоціація між надходженням кофеїну та ймовірністю появи розацеа була еквівалентна на 24% нижчому ризику при порівнянні найвищого квінтилю з найнижчім (P<0.001 for trend), повідомляє Suyun Li, PhD та колеги з Brown University (Providence, USA) у публікації в JAMA Dermatology.

Споживання чотирьох або більше порцій кави з кофеїном зумовлює відносний ризик (ВР) розацеа на рівні 0,77 (95% ДІ 0.69-0.87) порівняно з менш ніж однією порцією на місяць. Водночас, споживання кави без кофеїну не асоційоване із достовірним зменшенням ризику (ВР 0.80, 95% ДІ 0.56-1.14; P=0.39).

Попередні повідомлення з цього питання давали суперечливі результати, у деяких дослідженнях навіть йшлося про збільшення ризику розацеа, пов’язаного із вживанням кави та кофеїну. Стандартні рекомендації для пацієнток, в яких вже є розацеа, зазвичай містять поради уникати гарячих напоїв (кави та чаю), впливу сонячних променів, гострої їжі та деяких інших гіпотетичних тригерів. Дослідження доктора Лі з колегами змушує нас поставити питання: Чи потрібно надалі включати до цього списку каву з кофеїном?

Задля кращої методології дослідження та з метою уникнення обмежень, які було виявлено у попередніх дослідженнях, автори проаналізували дані 82,737 жінок, які приймали участь у Nurses’ Health Study II (середній вік становив 50.5 років). Жінки самостійно повідомляли про особливості вживання напоїв, харчових продуктів та страв кожні чотири роки із зазначенням кількості та частоти споживання. Ці дані були використані для обрахування рівня споживання кофеїну.

Спостереження тривалістю 1.1 мільйонів учасниць-років виявило 4,945 випадків розацеа у медичних сестер.

У залежності від добового рівня споживання кофеїну відносний ризик захворювання розподілився наступним чином:

 

  • 47-133 мг/день: ВР 0.91 (95% ДІ 0.84-1.00)
  • 134-233 мг/день: ВР 0.92 (95% ДІ 0.84-1.00)
  • 234-410 мг/день: ВР 0.85 (95% ДІ 0.77-0.93)
  • ≥ 411 мг/день: ВР 0.76 (95% ДІ 0.69-0.84)

Споживання чаю та газованих напоїв з кофеїном (коли та інших) не мають достовірної асоціації з ризиком розацеа.

Автори дослідження вважають, що вплив кофеїну може бути обумовлений його вазоконстрикторною дією, яка призводить до обмеження притоку крові до шкіри та полегшенню її почервоніння. Інші ефекти можуть бути пов’язані з антиоксидантною дією біофлавоноїдів, які містяться у каві.

СПОЖИВАННЯ КАВИ СПРИЯЄ ЗДОРОВ’Ю ЖІНОЧОЇ ШКІРИ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *