СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКА ДІЄТА МОЖЕ ЗМЕНШИТИ РИЗИК РОЗВИТКУ РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ Новини,Рекомендації по харчуванню

dieta-.780x480

У ході аналізу впливу середземноморської дієти на захворюваність раком передміхурової залози, дослідники з Онкологічного центру Андерсона Техаського університету (Г’юстон, США) виявили, що чоловіки з раком передміхурової залози, які дотримувалися моделі харчування, що найбільше відповідає ключовим принципам середземноморської дієти, почувалися значно краще під час лікування хвороби.

 

Доктор Джастін Грегг, доцент кафедри урології та провідний автор дослідження зазначив, що чоловіки, хворі на рак передміхурової залози, мотивовані знайти спосіб вплинути на прогресування своєї хвороби та поліпшити якість життя.

Після коригування факторів, таких як вік, простат-специфічний антиген (ПСА) та розміри пухлини, що збільшують ризик прогресування раку, чоловіки, які дотримувались дієти з великою кількістю фруктів, овочів, бобових, злакових та риби, мали знижений ризик прогресування раку передміхурової залози до такої точки, де необхідно застосувати активне лікування. Дослідники також вивчили вплив діабету та вживання статинів і виявили подібне зниження ризику розвитку раку для цих груп пацієнтів.

 

Дослідники виявили, що ефект середземноморської дієти був більш виражений у афроамериканців. Ці висновки є суттєвими, оскільки поширеність раку передміхурової залози у цієї групи пацієнтів на 50% вища аніж в інших групах населення. Афроамериканці також мають вищий ризик смерті від раку передміхурової залози.

Середземноморську дієту постійно пов’язують із зменшеним ризиком раку, серцево-судинних захворювань та смертності. Доктор Керрі Даніель-Макдугал, доцент кафедри епідеміології та старший автор дослідження, наголосив, що дослідження чоловіків із ранньою стадією раку передміхурової залози дає змогу надати дієтичні рекомендації, щоб оптимізувати наслідки для онкологічних хворих, які разом з їх сім’ями мають багато питань у цій галузі.

 

В США рак простати є одним з найпоширеніших видів раку серед чоловіків. Оскільки більшість випадків захворювань, локалізованих в передміхуровій залозі, мають низький ризик та сприятливі результати, багато чоловіків не потребують термінового лікування і обмежуються активним наглядом лікарів. Способи лікування раку передміхурової залози можуть призвести до зміни якості життя та зниження сечовидільної та статевої функції, тому дослідники зацікавились пошуком змінних факторів для чоловіків під активним наглядом.

У дослідженні брали участь 410 чоловіків з локалізованим раком передміхурової залози першого або другого ступеня за шкалою Глісона. На початку дослідження всім учасникам провели підтверджуючу біопсію, і кожні шість місяців їх оцінювали за допомогою клінічного обстеження та лабораторних досліджень антигену ПСА та рівню тестостерону в сироватці крові.

 

Серед учасників 82,9% були кавказської етнічної групи, 8,1% — темношкірими. Середній вік учасників становив 64 роки, 15% чоловіків були діабетиками, а 44% вживали статини.

 

Чоловіки заповнили опитувальник щодо базової частоти їжі, який складався із 170 пунктів. Дослідники також розрахували рейтинг середземноморської дієти для кожного учасника за 9 групами продуктів харчування та енергетичною цінністю. Після цього учасників розділили на три групи з високим, середнім та низьким рівнем прихильності дієті.

Після коригування віку та клінічних характеристик, дослідники виявили значну кореляцію між високим показником дотримання дієти та меншим ризиком прогресування раку. Збільшення показника на один бал асоціювалося із зниженням ризику прогресування раку на 10%. Протягом 36-ти місячного спостереження,  у 76 чоловіків виявили прогресування раку.

 

Дослідження було обмежене низькою кількістю випадків раку у цих чоловіків та переважно низьким рівнем ризику розвитку захворювання. Необхідно провести подальші дослідження для того, щоб з’ясувати, чи є однаковими ефекти для різноманітних груп пацієнтів та чоловіків з підвищеним ризиком.

 

Результати свідчать про те, що дієта, багата рослинною їжею, рибою та мононенасиченими жирами, може бути корисною для чоловіків з ранньою стадією раку передміхурової залози. Дослідники сподіваються, що ці результати в поєднанні з додатковими дослідженнями заохотять пацієнтів дотримуватись здорового способу життя.

 

Джерело:

Justin R. Gregg et al. Adherence to the Mediterranean diet and grade group progression in localized prostate cancer: An active surveillance cohort. Cancer, 2021 DOI: 10.1002/cncr.33182

 

СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКА ДІЄТА МОЖЕ ЗМЕНШИТИ РИЗИК РОЗВИТКУ РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *