Різноманітність кишкової мікробіоти: що ми можемо зробити, щоб зберегти її? Новости моды,Рекомендації по харчуванню

kish-bak

Недавні дослідження мікробіоти людського кишечника свідчать про те, що в західному світі різноманіття мікробіомів кишечника зменшується у порівнянні з традиційними суспільствами менш розвинених країн.

 

Група вчених, до складу якої входила Марія Г. Домінгес-Белло з Університету Рутгерса (США), підняла важливе питання в жовтневому номері Science щодо дій, які необхідно вжити для відновлення і збереження мікробіоти кишечника для майбутніх поколінь.

 

Протягом останнього десятиліття численні дослідження привели нас до думки, що високий рівень різноманіття мікроорганізмів у мікробіоті кишечника безпосередньо корелює зі станом здоров’я нашого організму. Зменшення цього мікробного різноманіття протягом багатьох років внаслідок індустріалізації та способу життя в західному суспільстві безпосередньо корелює з підвищенням метаболічних, імунних та когнітивних захворювань, таких як ожиріння, діабет, астма, алергія, запальні захворювання кишечника, аутизм та інші порушення психічного здоров’я. .

 

Новий звіт показав, що навіть незначний проміжок часу в межах від 6 до 9 місяців після імміграції з Таїланду до США має різкий вплив на мікробіоту кишечника, що призводить до зниження мікробного різноманіття та підвищеного ризику ожиріння.

 

Західна людська мікробіота втрачає бактерії, що належать до Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacteroides, Prevotella, Oxalobacter та інших родів, які є важливими для нашої мікробної кишкової спільноти. Ці бактеріальні групи підвищують захисну функцію кишкового мікробіома, поліпшують травлення, функцію імунної та нервової систем тощо.

 

Як ми можемо «врятувати» мікробіом, щоб мати змогу підтримати та покращити здоров’я нинішнього і майбутніх поколінь? Автори припускають, що хороший догляд за нашими мікробами може прокласти шлях для нових методів лікування не тільки захворювань кишечника, але й для інших хронічних захворювань, пов’язаних з мікробіомом, такими як алергія, ожиріння і діабет.

 

Наступні кроки можуть зберегти поточний стан мікробіоти кишечника:

  • Використання антибіотиків з розумом.
  • Зменшення кількості непотрібних кесаревих розтинів.
  • Сприяння грудному вигодовуванню.
  • Зниження антимікробних продуктів в нашому середовищі.
  • Покращення дієти шляхом збільшення кількості клітковини та різноманітності харчових продуктів для сприяння мікробному різноманіттю та користі для здоров’я.
  • Додавання до дієт функціональних харчових продуктів, що містять про-, пре- і постбіотики.

Доктор Домінгес-Белло також підкреслює, що намагаючись відновити мікробіоту, ми можемо зіткнутися з низкою проблем, особливо враховуючи те, що ми не в повній мірі розуміємо механізми взаємодій мікроб-господар і мікроб-мікроб. Крім того, нам ще не вистачає розуміння «здорового мікробіому». Існує також ряд факторів, таких як географія, вік господаря, стать і генетика людини, які можуть впливати на склад і функціональність мікробіоти кишечника, що перешкоджає нам знайти одну «формулу», яка дає всі відповіді.

 

На думку авторів, найважливішим завданням для нас, як громади, є намагання зберегти те, що залишилося, і «врятувати» мікроби, які збираються зникнути. Аналогічно, важливим є створення біологічних банків людських зразків, як в промислово розвинених, так і в нерозвинених суспільствах. І незважаючи на наявність проблем, пов’язаних з цими ініціативами, для збереження здоров’я майбутніх поколінь ця робота має бути зроблена.

 

Джерело: Maria G. Dominguez-Bello, Rob Knight, Jack A. Gilbert, Martin J. Blaser. Preserving microbial diversity. Science. 2018. DOI: 10.1126/science.aau8816

Різноманітність кишкової мікробіоти: що ми можемо зробити, щоб зберегти її?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *