Вживайте більше рослин для користі вашої передміхурової залози та еректильної функції
Дослідники повідомили, що чоловікам, зацікавленим у збереженні здоров’я статевої системи, може бути корисно їсти більше овочів і фруктів.
Три дослідження, представлені на онлайн зустрічі Американської урологічної асоціації (АУА), продемонстрували, що рослинна дієта була пов’язана зі зниженим ризиком розвитку еректильної дисфункції (ЕД), нижчим рівнем простато специфічного антигену (ПСА), та, можливо, нижчим рівнем загального та летального раку передміхурової залози серед молодих чоловіків.
Модератор прес-конференції АУА доктор Стейсі Лоуб з Нью-Йоркського університету Langone Health в Нью-Йорку, підсумувала, що необхідно споживати більше рослин для здоров’я передміхурової залози та ерекції.
ЗАХИСНИЙ ЕФЕКТ РОСЛИННОЇ ДІЄТИ
Дослідники з Медичної школи Міллера з Університету Маямі (UMiami) використовували національне дослідження охорони здоров’я та харчування (НДОЗХ) для того, щоб оцінити зв’язок між рослинною дієтою та рівнем ПСА. Використовуючи дієтичні дані анкет частоти споживання їжі, вони розрахували індекс дотримання рослинної дієти (ІДРД) та індекс користі рослинної дієти (ІКРД).
Доктор Алі Музаннар повідомив, що в когорті з 1399 чоловіків у тих, хто пильно дотримувався рослинної дієту (високі показники ІКРД), був нижчим ризик підвищення рівня ПСА (КР 0,47, 95% ДІ 0,24-0,95).
Здається, що рослинна дієта має захисний ефект проти раку передміхурової залози. Натомість, необхідно провести більше клінічних випробувань, щоб встановити причинний ефект, але існують численні зв’язки між ризиком раку передміхурової залози та нижчим зростанням рівня ПСА при дотриманні рослинної дієти.
Музаннар додав, що м’ясо пов’язане з високим рівнем важкої форми раку передміхурової залози та високим ризиком рецидиву.
У другому досліджені доктор Рубен Блахман-Браун з колегами та доктором Ранджитом Рамасані використовували базу даних НДОЗХ для оцінки даних про 2549 чоловіків, 57,4% з яких мали певний ступінь ЕД. Рубен Блахман-Браун повідомив, що фактори ризику, такі як старший вік, ІМТ, гіпертонія, цукровий діабет та інсульт в анамнезі, були тісно пов’язані з ризиком розвитку ЕД.
Однак збільшення споживання рослинних продуктів було пов’язано зі зниженням ризику еректильної дисфункції (КР 0,98, 95% ДІ 0,96 0,99).
Лоуб з колегами провели проспективне дослідження за участю 27 243 чоловіків, за якими спостерігали близько 28 років.
Дослідники виявили, що у чоловіків віком до 65 років включно на момент встановлення діагнозу, загальне споживання рослинних продуктів було пов’язано з меншим ризиком розвитку раку передміхурової залози (КР 0,68, 95% ДІ 0,42-1,10). Серед молодих чоловіків, ретельне дотримання здорової рослинної дієти було пов’язано з меншим ризиком розвитку загального раку передміхурової залози (КР 0,81, 95% ДІ 0,70-0,95) і летальними випадками (КР 0,53, 95% ДІ 0,32-0,90).
Щодо впливу на навколишнє середовище, Музаннар зазначив, що збільшення споживання м’яса пов’язане з викидами парникових газів, проблемами з водою, зменшенням біорізноманіття. Дотримання рослинної дієти має значний ефект, незалежно від того, чи стосується це пропаганди здорового способу життя, а також зниження ризику розвитку різноманітних видів раку на додаток до раку передміхурової залози, зокрема – або впливу на навколишнє середовище.
Музаннар вважає, що зміна дієти на рослинну не має жодних мінусів: ви зменшите ризик розвитку прогресуючого раку простати та підвищеного рівня ПСА, а також зберегти еректильну функцію, і навіть зробите краще для навколишнього середовища.
Рамасані припустив, що майбутні обсерваційні дослідження повинні бути зосереджені на тому, щоб чоловіки почали дотримуватися рослинної дієти, і побачити, що буде з рівнем ПСА, рецидивом раку простати та рівнем тестостерону.
Первинне джерело:
Kresch E, et al “Plant-Based Diets are Associated with Decreased Risk of Erectile Dysfunction” AUA 2021; Abstract PD20-05.