Практично немає достатньої кількості доказів щодо ролі фортифікованих функціональних молочних продуктів щодо покращення здоров’я та запобігання факторам ризику, пов’язаних із неінфекційними хронічними захворюваннями. Цей системний огляд був проведений з метою узагальнення можливостей впливу споживання фортифікованих молочних продуктів на біомаркери кардіометаболічного ризику. Для пошуку були використані бази даних MEDLINE та SCOPUS, включаючи дослідження, опубліковані до 30 квітня 2018 року. У цей огляд були включені рандомізовані клінічні дослідження людей, де вивчався зв’язок між кардіометаболічним здоров’ям та споживанням молочних продуктів, збагачених фітостеролами, жирними кислотами, вітамінами або мінералами. Для визначення якості досліджень була проведена оцінка ризику зміщення відповідно до рекомендацій Cochrane. Нарешті для цього синтезу було обрано сорок одно дослідження; У вибраних дослідженнях використовувались молочні продукти, збагачені такими поживними та біоактивними компонентами: фітостеролами (n = 31), омега-3 ЖК (n = 8) та вітаміном D (n = 2). Ми виявили, що споживання молока, збагаченого фітостеролом, призвело до загального зниження холестерину ЛПНЩ на −0,36 (−0,41, −0,31) ммоль / л, P <0,001; це зниження в основному було пов’язане з дозуванням. Аналогічно, споживання молочних продуктів, збагачених ω-3 ЖК, призвело до зниження холестерину ЛПНЩ у плазмі на –0,18 (−0,27, − 0,09) ммоль / л, а також до зменшення рівня тригліцеридів (ТГ) на −0,18 (−0,32, − 0,05) ммоль / л. Проведення мета-аналізу споживання молочних продуктів, збагачених вітаміном D або ЖК, крім ω-3 ЖК та біомаркерів кардіометаболічного ризику, було неможливим через брак доступних публікацій. Наші результати свідчать про те, що споживання молочних продуктів, збагачених фітостеролами та ω-3 ЖК, може призводити до зниження рівня холестерину ЛПНЩ, а споживання фортифікованих молочних продуктів, збагачених ω-3 ЖК, може знизити концентрацію TГ. Однак необхідно провести більше досліджень, щоб мати змогу визначити всі переваги використання фортифікованих молочних продуктів для запобігання кардіометаболічному ризику.
Джерело: María J Soto-Méndez, Oscar D Rangel-Huerta, María D Ruiz-López, Emilio Martínez de Victoria, Augusto Anguita-Ruiz, Angel Gil, Role of Functional Fortified Dairy Products in Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-analyses of Randomized Clinical Trials, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S251–S271, https://doi.org/10.1093/advances/nmz001