Молоко та молочні продукти містять багато поживних речовин і в значній мірі сприяють задоволенню харчових потреб щодо білку, кальцію, магнію, фосфору, калію, цинку, селену, вітаміну А, рибофлавіну, вітаміну В-12 та пантотенової кислоти. Однак у багатьох країнах споживання молочних продуктів зменшується та відходить від рекомендованого рівня, і потенційна користь молока та молочних продуктів для здоров’я постає під сумнів. Це, незважаючи на те, що численні дослідження повідомляють про користь для здоров’я, пов’язану із споживанням молока. Цей огляд спрямовано на оцінку та узагальнення наукових доказів щодо впливу споживання молочних продуктів на здоров’я та загальну смертність, а також на профілактику різних хронічних захворювань, в основному за допомогою мета-аналізу спостережних досліджень та рандомізованих контрольованих випробувань (RCT). Помітним є позитивний зв’язок між помірним споживанням молока під час вагітності та вагою дитини, довжиною та вмістом мінеральних речовин кісток у дитинстві. Більше того, споживання молочних продуктів у літніх людей може знизити ризик саркопенії. Високий рівень споживання молочних продуктів з одного боку не має чіткого зв’язку з тотальним остеопоротичним переломом та ризиком перелому стегна; в той же час виявлено зменшений ризик перелому хребців. Аналіз відмінностей між високим та низьким споживанням молочних продуктів та відповіді на дозу не виявив зв’язку між споживанням молочних продуктів та ризиком смертності від усіх причин. Споживання цільних та знежирених молочних продуктів пов’язане зі зниженим ризиком розвитку метаболічного синдрому, поточні дані підтверджують, що споживання молочної продукції не має негативного впливу на ризик серцево-судинних захворювань і навіть може мати помірний захисний ефект. Крім того, було надано докази зворотної залежності між споживанням молочних продуктів та ішемічною хворобою серця та інфарктом міокарда. Також дані свідчать про те, що споживання молочних продуктів, особливо молочних продуктів та йогурту з низьким вмістом жиру, пов’язане з меншим ризиком діабету 2 типу. Так само помірне споживанням молока пов’язане з меншим ризиком розвитку колоректального раку та раку сечового міхура та не має асоціації з раком простати. Нарешті, споживання молока та молочних продуктів не має прозапального ефекту у здорових суб’єктів, людей із надмірною вагою / ожирінням або осіб з іншими порушеннями обміну речовин, а фортифікація молочних продуктів фітостеролами та ω-3 жирними кислотами здається хорошим підходом для покращення кардіометаболічних біомаркерів. На закінчення, систематичні огляди та мета-аналізи підтримують доцільність адекватного споживання молока на різних етапах життя для запобігання / боротьби з різними неінфекційними хронічними захворюваннями.
Джерело: Introduction and Executive Summary of the Supplement, Role of Milk and Dairy Products in Health and Prevention of Noncommunicable Chronic Diseases: A Series of Systematic Reviews. Ángel Gil, Rosa M Ortega. Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S67–S73.