РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО СПОЖИВАННЯ ЧЕРВОНОГО ТА ОБРОБЛЕНОГО М’ЯСА: ПОВЕРНЕННЯ ДО STATUS QUO Новини,Рекомендації по харчуванню

unnamed

Поважний журнал Annals of Internal Medicine опублікував у листопаді 2019 року позицію групи експертів щодо рекомендацій по харчуванню. Твердження, що викликали найбільше обурення у середовищі науковців, які присвятили життя нутриціології, стосувались того, що обмеження червоного на обробленого м’яса не є науково обґрунтованим.

Водночас, численні когортні дослідження дослідження, проведені в Європі та Північній Америці, демонструють результати, які говорять про вищий ризик серцево-судинної патології, асоційований зі споживанням обробленого та червоного м’яса, включаючи м’ясо птиці. При цьому споживання риби не було пов’язане ні зі шкідливими наслідками ані з користю для серця та судин.

Триваючі суперечки щодо якості досліджень, присвячених впливу харчування на здоров’я з одного боку та з іншого – наявність конфлікту інтересів у дослідженнях, які спонсоруються харчовими виробниками, робить досить складним обґрунтування рекомендацій по харчуванню.

Незважаючи на зростаючу стурбованість охорони здоров’я щодо споживання обробленого м’яса, за останні 18 років кількість спожитого переробленого м’яса в США не змінилася, згідно з даними Національних досліджень здоров’я та харчування (1999-2016 рр). Зокрема, п’ять видів обробленого м’яса, які  споживались найбільше у 2015-2016 роках – це м’ясний рулет (середнє споживання 73,3 г / тиждень); ковбаса (45,5 г / тиждень); хот-доги (17,5 г / тиждень); шинка (17,5 г / тиждень); бекон (8,6 г / тиждень). Що становить відповідно 39%, 24%, 9%, 9% і майже 5% від загального споживання обробленого м’яса в США.

За аналогічний період спостереження середнє споживання необробленого червоного м’яса зменшилось (в середньому на 56,7 г / тиждень) та зросла для м’яса птиці (в середньому на 47,0 г / тиждень).

Виявлено, що споживання обробленого м’яса тісно пов’язане зі смертністю від серцевих захворювань. Вплив необробленого червоного м’яса, м’яса птиці та риби на ССЗ залишився невизначеним. Щоб вирішити цю проблему дослідники з Корнельского університету (Ітака, Нью-Йорк)  об’єднали дані з шести перспективних когортних досліджень дорослих в США.

Дорослі, які вживали в середньому дві порцій обробленого та необробленого червоного м’яса на тиждень, мали відповідно на 7% і 3%  вищий ризик виникнення ССЗ,  порівняно з тими, хто не вживав жодного  з цих видів м’яса.

Споживання двох порцій м’яса птиці на тиждень аналогічно було пов’язане зі  збільшенням  розвитку ССЗ на 4%. Однак споживання риби не було пов’язане з будь-якими несприятливими наслідками для серця.

Крім серцево-судинних захворювань, вживання обробленого або необробленого червоного м’яса також було пов’язано зі збільшенням ризику смертності на 3%. Зв’язок споживання м’яса птиці та риби із збільшенням смертності не був встановлений. Дані про дієту ґрунтувались на відповідях учасників, зібраних в рамках окремих когортних досліджень.

Середнє споживання обробленого м’яса на тиждень становило 1,5 порції (наприклад, два невеликі шматочки бекону або один хот-дог = 1 порція), 3 порції (близько 110 г кожна) необробленого червоного м’яса, 2 порції (близько 110 г кожна) м’яса птиці та 1,6 порції (85 г кожна)  риби.

Дослідники наголосили, що  потрібно прагнути до низького споживання обробленого чи необробленого червоного м’яса і  заміняти  його іншими джерелами білка: риба, морепродукти, горіхи, бобові, квасоля та горох. Люди, які дотримувалися цих правил мали набагато кращі показники здоров’я, аніж ті, хто регулярно вживав оброблене м’ясо.

Також, під час спостереження було зафіксовано майже 7 000 випадків серцево-судинних захворювань, в основному: серцева недостатність та ішемічна хвороба серця (34% та 39% відповідно).

Отже, щоб зберегти своє здоров’я треба неодмінно відмовитись від споживання обробленого м’яса та обмежити вживання необробленого червоного м’яса та його інших видів. Також, споживання інших джерел білка (риба, морепродукти, горіхи, бобові, квасоля) допоможе добре себе почувати і отримувати достатню кількість протеїну та мікро- й макронутрієнтів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО СПОЖИВАННЯ ЧЕРВОНОГО ТА ОБРОБЛЕНОГО М’ЯСА: ПОВЕРНЕННЯ ДО STATUS QUO
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *