РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ХАРЧУВАННЮ ПІД ЧАС ЕПІДЕМІЇ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ COVID-19 (ЧАСТИНА І). Новини,Рекомендації по харчуванню

pandemia-glob

Інформаційний простір останніх тижнів майже повністю заповнений тисячами тверджень, повідомлень про власний досвід, цитуваннями досліджень, гіпотетичними міркуваннями і все це присвячено головному ворогу людства – коронавірусу COVID-19.

Слід звернути увагу на значну присутність у мас-медіа та соціальних мережах суб’єктивної інформації, що подається у вигляді особистої точки зору осіб, які йменують себе експертами. Ми закликаємо усіх перевіряти такі публікації перед поширенням або прийняттям рішення щодо дотримання зазначених там рекомендацій. Будь ласка, орієнтуйтесь на позицію, яку займають кваліфіковані лікарі та науковці, це убезпечить вас та ваших близьких від нерозумної поведінки та вчинків.

У нижчевикладених рекомендаціях ми намагались узагальнити поради щодо харчування під час епідемії коронавірусної інфекції COVID-19 у вигляді відповідей на актуальні питання.

Заздалегідь дякуємо нашим колегам та читачам за зворотній зв’язок та нові питання, на які ми будемо намагатись давати оперативні відповіді.

Отже, почнемо з незайвого нагадування про ключові засади профілактики COVID-19:

—    Не залишати власну оселю без необхідності;

  • Уникати натовпу та скупчень людей, дотримуватись дистанції, щонайменше, у два метри, коли ви знаходитесь не вдома;
  • Ретельне, тривале миття рук з милом, особливо після контакту з поверхнями поза власною домівкою, альтернативою є оброблення рук антисептичним розчином з концентрацією спирту понад 60%
  • Респіраторна гігієна – закриття обличчя при кашлі або чиханні;
  • Уникнення торкання обличчя (особливо очей, носа та рота), офтальмологи радять тимчасово відмовитись від лінз, які провокують часте торкання очей;
  • Миття та дезінфекція поверхонь у вашій оселі, до яких ви найчастіше торкаєтесь (наприклад, столи, ручки дверей, вимикачі світла, поверхонь в туалетних кімнатах, електронних пристроїв, тощо). Для дезинфекції слід використовувати розчини гіпохлориду натрію, спирту, перекису водню та інших дозволених антимікробних засобів).

Вищенаведені заходи значно зменшують ризик захворювання на коронавірусну та інші інфекції та повинні дотримуватись усіма людьми, а особливо особами похилого віку та хворими із хронічними захворюваннями.

Як вдосконалити планування придбання їжі?

  • Плануйте наперед. Створіть орієнтовне меню (сніданок, обід та вечеря) на найближчі п’ять днів або більше. Що ви плануєте готувати, з яких продуктів? Слід врахувати смаки всіх членів сім’ї, особливості методів приготування певних страв, час та настрій, які для цього потрібні. Робота з дому не завжди дозволяє витрачати більше часу для кулінарних вправ. Особливо це стосується родин з дітьми, коли батьки беруть на себе значну частину роботи вчителів. Але важливо і корисно залучати до планування меню, готування їжі та прибирання одночасно з навчанням математиці, письму, читанню, мистецтву або іншим наукам.
  • Читання/письмо – дайте завдання діям скласти список того, що є у буфеті та холодильнику. Далі попросіть пошукати в Інтернеті рецепти страв, які можна приготувати з наявних продуктів та надати ідеї щодо меню на наступні дні.
  • Математика – навчить дітей рахувати кількість продуктів виміряну у ложках, грамах, порціях, зробіть разом переоблік запасів їжі та заплануйте приготування сніданку, обіду та вечері.
  • Мистецтво – якщо ваші діти мають бажання та натхнення, то їжа і кулінарія можуть надати невичерпні теми для малювання, фотографій, створення яскравих страв та багато іншого.
  • Наука – залучайте дітей до різних способів термічних, фізичних впливів на продукти у процесі приготування їжі, пошукайте разом пояснення шодо того, які зміни відбуваються в інгредієнтах страв, під час кулінарної обробки, які з цих змін є корисними, а які – навпаки.
  • Підготуйте список продуктів. Використання такого списку зробить ваше перебування у супермаркеті коротшим, не дасть забути про певні продукти та буде запобіжником покупки непотрібних речей.

 

Як мінімізувати ризик, під час знаходження у супермаркеті чи продуктовій крамниці?

  • Одягайте маску під час відвідання магазину – якщо здорові та інфіковані люди (у багатьох з них немає симптомів хвороби) будуть носити маски, то ризик інфікування зменшується до мінімального.
  • Використовуйте серветку з дезінфектантом – ретельно витріть руки та ручку магазинного кошика чи візочка, після цього викиньте серветку у смітник.
  • Приготуйтесь до несподіванок – зараз у супермаркетах можуть бути відсутніми певні товари, візьміть з собою пакети або торби, майте резервний план на випадок відсутності продуктів, які ви хотіли придбати.
  • Розраховуйтесь з використанням платіжних карток та безконтактних систем платежу, намагайтесь частіше використовувати каси самообслуговування – натискайте на кнопки зігнутим пальцем, використайте антисептичний розчин для обробки рук після розрахунку.
  • Уникайте контактів з іншими людьми та поверхнями з високим ризиком контамінації – не спілкуйтесь без необхідності з персоналом та відвідувачами крамниць, пам’ятайте, що ваги, ручки для кошиків, кнопки ліфтів, ручки дверей – це місця найбільшого забруднення, після контакту з ними треба помити руки або обробити їх дезінфікуючим розчином; не торкайтеся продуктів, які ви не збираєтесь купувати.
  • Не йдіть до магазину якщо захворіли — скористайтесь послугами сервісу з доставки продуктів; взагалі такі послуги слід частіше використовувати і повністю здоровим людям.

 

Чи можна заразитись коронавірусною інфекцією через упаковку харчових продуктів?

  • Основний шлях поширення інфекції – це безпосередній контакт з хворою людиною або контакт з виділеннями, які потрапляють на різні поверхні при кашлі або чханні хворих на COVID-19.
  • Потенційний ризик передачі збудника через пластикову або картонну упаковку харчових продуктів існує оскільки на них вірус може зберігатись до декількох днів, але цей ризик оцінюється як низький і поки не повідомлялось про такі шляхи поширення інфекції.

 

Чи можливе поширення COVID-19 через питну воду?

  • Дотепер коронавірус COVID-19 не був виявлений у питній воді. Не зважаючи на те, що вірус може бути життєздатним у воді протягом короткого часу, — питна вода вважається безпечною. Обробка водопровідної та бутильованої води руйнує коронавіруси та інші небезпечні інфекційні агенти.

 

Далі буде…

 

 

 

 

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ХАРЧУВАННЮ ПІД ЧАС ЕПІДЕМІЇ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ COVID-19 (ЧАСТИНА І).
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *