ПРОТИЗАПАЛЬНА ДІЯ ДІЄТИ У ЗМЕНШЕННІ РИЗИКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ УСКЛАДНЕНЬ Новини,Рекомендації по харчуванню

photo_852

Хронічне запалення є передумовою для утворення атеросклеротичних бляшок, нестабільності вже існуючих, сприяючи їх розриву з розвитком інсультів та гострого коронарного синдрому. Нещодавно опубліковані результати двох досліджень, в яких автори намагались з’ясувати як харчування може впливати на ризик серцево-судинних та судинно-мозкових ускладнень.

У першому з них (EVADE CAD study) було виконане порівняння рівня С-реактивного білку (СРБ) через вісім тижнів у пацієнтів, які дотримувались дієти, рекомендованої ААС (Американською асоціацією серця) або вегетаріанської дієти [1].

Головна різниця між цими моделями харчування полягала у відсутності тваринного білку у вегетаріанській дієті. Всі харчові продукти було надано 100 учасникам дослідження (50 пацієнтів у групі ААС та 50 хворих у вегетаріанській групі).

Рівень СРБ виявився на 32% нижчим у вегетаріанській групі порівняно з групою пацієнтів з дієтичним планом ААС. Це було недостатньо тривале дослідження для оцінки впливу запалення на важливі кінцеві точки спостереження. Ці дані були отримані у другому дослідженні.

У Women’s Health Study спостерігались 25 994 здорові жінки протягом 12 років [2]. Учасниці розподілялись на три групи відповідно ступеню прихильності середземноморській дієті: низьку (кількість балів 0–3), середню (кількість балів 4-5) та високу (кількість балів ≥6). Максимальна прихільність середземноморській дієті (СД) відповідала дев’яти балам.

По одному балу нараховувалось учасницям за споживання на належному рівні наступних продуктів: овочів, фруктів, горіхів, цільних злаків, бобових та риби. Також по одному балу було додано за переважне споживання оливкової олії, споживання однієї порції алкоголю (330 мл пива або 120 мл вина) та за обмеження червоного і обробленого м’яса.

При порівнянні груп з високим та низьким ступенем прихильності СД ризик серцево-судинних ускладнень виявляється на 28% нижчим у першій групі (≥6 балів). Цей результат співставний з отриманим у дослідженні PREDIMED, в якому також повідомлялось про зменшення ймовірності інфарктів та інсультів на 30% при високій прихильності СД [2].

Запалення очолює перелік топ п’яти біомаркерів-предикторів серцево-судинних ускладнень:

  • Запалення (29,2% зменшення ймовірності інфарктів та інсультів)
  • Метаболізм глюкози/інсулінорезистентність (27,9%)
  • Індекс маси тіла (27,3%)
  • Артеріальний тиск (26,6%)
  • Кількість ліпідів у сироватці крові (26%).

 

Основні стратегії зменшення ризику серцево-судинних ускладнень найчастіше стосуються контролю артеріального тиску та рівня холестерину. Водночас, вплив на запальні процеси майже не здійснюється.

Однією з основних причин такого стану речей є відсутність ефективних та безпечних лікарських засобів для вирішення цієї проблеми. Тому ми повинні більше уваги приділяти харчуванню, його можливостям у контролі запалення та інших біомаркерів у вищенаведеному рейтингу.

Дієта розглядається серед найбільш ефективних способів попередження серцево-судинних ускладнень, які є головною причиною смертності. Маркери запальних процесів можуть слугувати достатньо надійними показниками дотримання найліпших моделей харчування з метою уникнення інфарктів та інсультів.

 

Список процитованих публікацій:

  1. Shah B, Newman JD, Woolf K, et al. Anti‐Inflammatory Effects of a Vegan Diet Versus the American Heart Association-Recommended Diet in Coronary Artery Disease Trial. J Am Heart Assoc. 2018;7(23):e011367.
  2. Ahmad S, Vinayaga Moorthy M, Demler OV, et al. Assessment of Risk Factors and Biomarkers Associated With Risk of Cardiovascular Disease Among Women Consuming a Mediterranean Diet. JAMA Netw Open. 2018; 1(8):e185708. 
  3. Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil or nuts. N Engl J Med. 2018;378(25):e34. 
ПРОТИЗАПАЛЬНА ДІЯ ДІЄТИ У ЗМЕНШЕННІ РИЗИКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ УСКЛАДНЕНЬ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *