Невибіркове і надмірне застосування антибіотиків пов’язане з підвищенням стійкості до антибіотиків у багатьох частинах світу.
Дані Центрів контролю і профілактики захворювань (CDC) показують, що лише в США за рік виявляють близько 2 мільйонів антибіотикорезистентних інфекцій, з яких 23 000 мають смертельні наслідки.
Зниження частоти призначення антибіотиків є важливим кроком у запобіганні резистентності до антибіотиків. Якщо це може бути зроблено простим та відносно недорогим шляхом, таким як регулярне споживання пробіотиків, це означатиме важливий прогрес у цій боротьбі.
У поточному матеріалі розглянуто 12 досліджень з використанням пробіотиків у дітей. Було встановлено, що щоденне додавання пробіотиків, як добавки призвело до 29% зниження призначення антибіотиків у досліджуваній популяції. В основному використовувались штами Лактобацилл та Біфідобактерій.
Раніше проведені дослідження вже показали, що пробіотики знижують частоту, тяжкість і тривалість звичайних гострих інфекцій дихальних шляхів і кишечника.
Огляд зосереджувався на пошуку доказів чіткої асоціації між прийом пробіотиків та зниженням використання антибіотиків. Зважаючи на це, потенційно одним із способів зменшення використання антибіотиків є регулярне застосування пробіотиків «.
Доктор Даніель Меренштейн, доктор медичних наук, старший дослідник
Точні механізми, що впливають на зниження рівня застосування антибіотиків, пов’язані з пробіотиками, невідомі. Однак вони можуть включати імунну модуляцію або вироблення молекул, які знижують активність патогену у кишечнику та дихальних шляхах.
Д-р Меренштейн вказує, що оскільки кишечник є одним з найбільш важливих імунокомпетентних органів, споживання корисних бактерій у формі пробіотиків цілком може призвести до конкурентного гальмування зростання кишкових патогенів або посилення імунного захисту по відношенню до інших хвороботворних організмів.
Потрібно більше досліджень в різних вікових категоріях, особливо у людей похилого віку, щоб з’ясувати, чи буде пов’язане тривале використання пробіотиків із загальним зменшенням споживання антибіотиків зокрема і в цій групі. Якщо це так, це може потенційно мати величезний вплив на використання пробіотиків у загальній медицині та серед звичайних споживачів взагалі «.
Д-р Сара Кінг, доктор філософії
Джерело: дослідження було опубліковано в Європейському журналі громадського здоров’я та частково фінансується Міжнародною науковою асоціацією з досліджень пробіотиків та пребіотиків. Sep 14 2018.