Ви стурбовані з приводу розмірів талії? Результати дослідження, про яке йде мова, стверджують, що «здоровий сніданок» щодня може допомогти у вирішенні цього питання.
Важливості сніданку часто не надають достатньої уваги, тому досить легко потрапити у пастку, думаючи, що пропуск сніданку допоможе скинути кілька кілограмів. Фактично, у ряді досліджень вже було продемонстровано, що люди, які пропускають сніданок, частіше мають надлишкову вагу. Проте в останньому швейцарському дослідженні мова йде не тільки про важливість самого факту наявності сніданку, але й про те, що навіть правильний вибір харчових продуктів вранці пов’язаний зі здатністю залишатися струнким і ефективно контролювати масу тіла.
Зокрема, сніданок, що складається із йогурту, фруктів, горіхів / насіння та цільнозернових злаків – це прекрасний спосіб почати свій день, і якщо ви регулярно їсте такий сніданок, ви, швидше за все, уникнете накопичення зайвої ваги.
Продукти харчування для сніданку, що асоціюються з кращим контролем ваги
Більшість досліджень, які розглядали користь сніданку для здоров’я, порівнювали людей, що регулярно снідають з тими, що не мають сніданку. Це дослідження харчових звичок дорослих швейцарців принципово від них відрізняється. Воно було спрямовано на те, щоб дізнатись, які харчові продукти для сніданку найбільш пов’язані із збереженням здорової фігури.
Дослідники використовували дані, зібрані в рамках національного обстеження щодо харчування населення (menuCH) у Швейцарії. Учасників запитували про те, що вони їли і пили протягом двох днів, які не були послідовними. Люди, які мали сніданок протягом 24-годинних періодів і повідомляли про сніданок щонайменше 5 днів на тиждень, вважалися людьми, що регулярно снідають. В групі, що складалась з 1351 особи, які регулярно снідали, дієтологи визначили 22 продукти харчування для сніданку та три типи сніданку:
- «Традиційний сніданок» – білий хліб, вершкове масло, солодке доповнення (наприклад, джем, мед)
- «Розумний сніданок» – фрукти, неперероблені і несолодкі пластівці, горіхи/насіння, йогурт (типові інгредієнти швейцарської рецептури «Birchermuesli»)
- «Сніданок західного типу» – оброблені та попередньо підсолені сухі сніданки, молоко, цукрові кондитерські вироби, солодкі безалкогольні напої
Далі автори оцінювали, як тип сніданку, що вживався учасниками, стосувався якості їхніх дієт до кінця дня, виходячи із кількості споживання харчових волокон, овочів, солодких напоїв, обробленого м’яса та інших дієтичних компонентів.
Регулярне вживання сніданку пов’язане з підтриманням стрункої талії
Паралельно вимірювалось співвідношення талії та стегна кожного учасника (WHR), стандартний показник ожиріння. Після врахування ряду факторів, таких як стать, вік, фізична активність та освіта, ймовірність збільшення WHR була в 1,6 рази більшою для учасників, які тільки снідали нерегулярно, порівняно з тими, що мали регулярний сніданок.
Йогурт як частина здорового сніданку
«Серед тих, хто мав регулярний сніданок абдомінального ожиріння зустрічалось значно рідше, особливо якщо їхній сніданок складався з фруктів, натуральних пластівців, горіхів / насіння та йогурту».
Серед осіб, що снідали регулярно, ті, хто дотримувався найбільш «розумного» сніданку (фрукти, натуральні пластівці, горіхи / насіння, йогурт), були менш схильні до ожиріння.
«… Серед людей, які дотримувалися «традиційного» сніданку, переважали чоловіки більш старшої вікової категорії із підвищеним вмістом абдомінального жиру. Дорослі та більш освічені люди надавали перевагу «розумному» сніданку, у той час, як молодші люди виступали за «західний сніданок».
Здоровий сніданок з високим вмістом клітковини
У порівнянні з іншими типами сніданку, «розумний» сніданок був багатий на харчові волокна з цільнозернових злаків, фруктів і горіхів/насіння. Докази свідчать, що вживання сніданку з високим вмістом клітковини може захистити від захворювань серця та збільшення ваги. Автори стверджують, що волокна можуть надавати ці переваги для здоров’я завдяки позитивному впливу на мікробіоту кишечника, більш якісному контролю рівня інсуліну та глюкози в крові, а також попередженню запалення.
Хоча на сніданок припадає менше п’ятої частки загальної добової енергії, результати цього дослідження показують, що від того, що ми їмо на сніданок, може залежати вплив на наше здоров’я. Для підтвердження цих висновків потрібні додаткові дослідження в інших установах.
Джерело: Chatelan A, Castetbon K, Pasquier J et al. Association between breakfast composition and abdominal obesity in the Swiss adult population eating breakfast regularly. Int J Behav Nutr Phys Act. 2018;15:115.