Розсіяний склероз розвивається, коли імунна система помилково атакує власну центральну нервову систему. Високоефективне лікування відсутнє, але існують різні підходи, в тому числі дієтичні, які можуть бути корисними для таких хворих. Коли у людини розвивається розсіяний склероз (РС), мієлін, який покриває нервові волокна, пошкоджується. В результаті нерви починають втрачати здатність передавати електричні сигнали. Це означає, що мозок стає менш здатним пояснити м’язам, що робити, що часто призводить до таких симптомів, як біль, слабкість та поколювання. Людина також може помітити зміни настрою, втому, тремтіння та інші ускладнення. Часто діагноз РС встановлюється у віці від 20 до 40 років, проте захворювання може розвинутись у будь-який час.
Дієтичні чинники можуть мати певний вплив на самопочуття таких хворих. Розуміння ролі дієти при РС та внесення певних змін можуть призвести до меншої кількості рецидивів, зниження ризику ускладнень для здоров’я та поліпшення якості життя.
Дієта та РС
Зв’язок між дієтою та РС може включати:
- вплив бактерій кишечника при імунних порушеннях
- дефіцит вітамінів
- деякі поживні речовини можуть підтримувати і захищати нервову систему
- переваги здорового харчування для загального самопочуття
Їжа, яку потрібно їсти
Певна їжа може принести користь людям із РС, впливаючи на роботу імунної системи, нервів та інших частин тіла.
Пробіотики та пребіотики
Зміни з боку мікробіому кишечника можуть сприяти імунним порушенням, і дослідження показують, що здоров’я кишечника, може дійсно грати роль у розвитку багатьох видів захворювань.
Кишкова мікробіота, – це дуже складна система мікроорганізмів, які живуть у кишечнику. У людини ці мікроорганізми в основному є бактеріями.
Бактерії відповідають за руйнування їжі та поживних речовин, і вони відіграють ключову роль у травленні та підтримці здоров’я імунної системи. Підтримці стабільності мікробіоти сприяє достатня кількість клітковини.
Кожен, хто має РС, повинен дотримуватися дієти, яка підтримує здорову імунну систему, зокрема за рахунок впливу на мікробний склад кишечника.
Пробіотики – це продукти, здатні підвищити рівень корисних бактерій у кишечнику, сприяючи зміцненню імунної системи.
Автори дослідження Nature Communications припускають, що коригування флори кишечника, наприклад, за допомогою використання пробіотиків, може бути корисним людям із РС.
Пробіотичні бактерії доступні в добавках і в ряді ферментованих продуктів. Нижче наведені продукти, що містять необхідну кількість лактобактерій, що є одним із видів корисних бактерій:
- йогурт
- кефір
- кімчі
- квашена капуста
- комбуча, або зброджений чай
Пребіотики
Їжу, яка живить пробіотичні бактерії, називають пребіотиками, у якості найпростішого прикладу пребіотика можна навести клітковину.
Їжа, що містить збалансований склад пребіотичної клітковини, включає:
- артишоки
- часник
- цибуля-порей
- спаржа
- ріпчаста цибуля
- цикорій
Харчові волокна
Взагалі клітковина зустрічається у рослинних продуктах, таких як:
- фрукти
- овочі
- горіхи та насіння
- бобові, такі як сочевиця
- цільне зерно
- коричневий рис
Їх споживання сприяє зміцненню здоров’я наступними способами:
- живлення бактерій кишечника
- заохочення регулярних дефекацій
- підтримання нормального рівня артеріального тиску та здоров’я серця, покращення обміну холестерину
- зменшення ризику набору ваги
Люди з РС можуть мати більший ризик виникнення певних типів серцевих захворювань. Хоча дієтичні заходи можуть не зменшити ці ризики, здорове харчування буде корисним для здоров’я серця в цілому.
Вітамін D
Жирна морська риба є дієтичним джерелом вітаміну D.
Вітамін D важливий для всіх, але він може бути особливо корисним для людей з РС. За даними Національного інституту неврологічних розладів та інсульту, у людей, які мають високий вміст вітаміну D, є нижчий шанс розвитку РС.
Вітамін D також важливий для здоров’я кісток. Люди з РС можуть частіше мати низьку кісткову щільність та остеопороз, особливо якщо вони не здатні самостійно рухатися. Адекватне споживання вітаміну D може допомогти запобігти цьому.
Більша частина вітаміну D надходить в організм за рахунок попадання сонячних променів, але людина також отримує його, споживаючи:
- жирну рибу
- збагачені вітаміном D молочні продукти
- деякі фортифіковані крупи, йогурт та апельсиновий сік
- яловичу печінку
- яєчні жовтки
У огляді, опублікованому в 2017 році, зазначається, що докази зв’язку між низьким рівнем вітаміну D та РС ще продовжують накопичуватися, тому необхідним є проведення додаткових досліджень.
Біотин
Біотин – це водорозчинний вітамін групи В, деякі люди називають його вітаміном H. Він зустрічається в багатьох продуктах харчування, але кращими його джерелами є:
- яйця
- дріжджі
- яловича печінка
- насіння соняшника
- мигдаль
- шпинат
- брокколі
- цільнозерновий хліб
Результати невеликих досліджень показують, що висока доза біотину – від 100 до 600 міліграмів на день – може допомогти людям з прогресуючим РС, при якому симптоми поступово стають більш сильними.
Підтвердження та уточнення переваг добавок біотину потребуватимуть більшого дослідження, але дотримання здорової дієти може гарантувати, що людина споживає достатню кількість цього вітаміну.
Поліненасичені жирні кислоти
Дослідження того, чи дієта, збагачена поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК), безпосередньо допомагає покращити прояви РС, дала неоднозначні результати. Однак є дані, що ці кислоти допомагають підтримувати здоров’я і контролювати запалення.
У дослідженні, опублікованому в 2017 році, було зроблено висновок, що низький рівень споживання ПНЖК може збільшити ризик розвитку РС. У дослідженні було розглянуто дані понад 170 000 жінок.
Здається, ПНЖК позитивно впливає на різні функції організму, починаючи від здоров’я серця до здатності мислити. Приклади продуктів, які містять ПНЖК, включають жирну морську рибу, таку як лосось та скумбрія, а також деякі рослинні олії.
Антиоксиданти
Багато продуктів на основі рослинної їжі містять речовини під назвою поліфеноли, які мають антиоксидантний та протизапальний вплив на клітини організму. Ці ефекти можуть допомогти запобігти пошкодженню клітин, роблячи поліфеноли потенційно корисними для людей з РС.
Джерела поліфенолів включають:
- фрукти
- овочі
- спеції
- крупи
- бобові
- трави
- чай
Антиоксиданти також можуть допомогти запобігти окислювальному стресу, який дослідники пов’язали з широким колом проблем зі здоров’ям.
Деякі антиоксиданти – зокрема ресвератрол, який міститься у винограді, – допомагають захистити нервову систему.
Контроль ваги
В огляді, опублікованому в 2016 році, було зроблено висновок, що ожиріння в дитячому та юнацькому віці може збільшити ризик розвитку РС. Дослідники також зазначили, що ожиріння може впливати на прогресування захворювання.
Крім того, людина з РС, яка втрачає рухливість або для якої будь які рухи стають складнішими у виконанні, може мати більший ризик набору зайвої ваги.
Дієтичні інтервенції, спрямовані на запобігання набору ваги можуть допомогти запобігти погіршенню симптомів РС. Ці типи змін в харчуванні можуть покращити самопочуття людини і зменшити ризик додаткових порушень здоров’я, зокрема серцево-судинних захворювань.
Їжа, яку слід уникати
Деякі продукти можуть бути шкідливими для людей з РС.
Оброблені продукти можуть негативно впливати на здоров’я людини, особливо якщо вони містять високий рівень:
- насичених жирів, гідрогенізованої олії
- доданого натрію або солі
- доданого цукру
Для компенсації смакових властивостей рекомендується додавати чорний перець замість солі. У статті, опублікованій в 2015 році в ASN Neuro, зазначалося, що у людей з РС, які мають помірний або високий рівень споживання натрію, більше шансів отримання рецидиву захворювання або розвитку нового ураження.
Автори також запропонували уникати:
- підсолоджених напоїв
- надмірної кількості червоного м’яса
- смаженої їжі
- продуктів з низьким вмістом клітковини
Таке харчування провокує запалення в організмі. Здоровий раціон, що включає свіжі фрукти та овочі, може зменшити рівень запалення, завдяки його антиоксидантній дії.
Спеціальні дієти: Чи можуть вони допомогти при РС?
Під час використання будь якої дієти, що базується на обмеженні слід впевнитись, що ви споживаєте всі необхідні поживні речовини. Людина, яка виключає певну їжу або групу продуктів, повинна забезпечити додаткове надходження дефіцитних поживних речовин.
Безглютенова дієта
Дослідження не підтвердили зв’язок між споживанням глютену та РС, але, здається, у людей з РС більша ймовірність розвитку целіакії. Обидва захворювання є наслідком проблеми з імунною системою.
Їжа, що містить глютен, включає:
- продукти з пшениці, такі як хліб, хлібобулочні вироби, велика кількість попередньо приготованих супів та салатних соусів
- продукти з ячменю, такі як солод, супи, пиво та пивні дріжджі
- жито, яке часто присутнє в хлібі, житньому пиві
Люди, які дотримуються безглютенової дієти, можуть недоотримувати поживні речовини, включаючи клітковину, яка присутня в цільних зернах. Вони повинні збільшити споживання клітковини, вживаючи багато свіжих овочів, фруктів, горіхів, насіння та бобових.
Кожен, хто розглядає дієту без глютену, повинен спочатку поговорити зі своїм лікарем.
Палео дієта
Багато людей на палеолітичній дієті вважають, що людський організм так і не зміг адаптуватись до споживання високо оброблених продуктів, які ми зараз їмо.
Дієта передбачає перехід на продукти, які, ймовірно, їли мисливці-збирачі. Перший крок – вибір натуральної їжі, з акцентом на м’ясо та рослинні продукти, але не зернові.
У огляді 2019 року дослідники, включаючи прихильників дієти Палео, порівняли модифіковану версію цієї програми з іншою дієтою – дієтою Swank – щоб перевірити, чи є якийсь зв’язок із РС. Були отримані певні докази того, що ці дієти можуть зменшити виснаження, викликане РС, але для підтвердження цього знадобиться більше досліджень.
Дієта Свонка (Swank)
У 1950-х роках лікарі розробили дієту «Свонка» для лікування РС.
Вона полягає у зменшенні споживання насичених жирів не більше 15 грамів на день та рекомендує обмежити споживання ненасичених жирів до 20 та не більше 50 грамів усіх жирів на день.
На дієті Swank людина може споживати рослинні олії, такі як оливкова, рапсова, соєва, арахісова та лляна олії, оскільки вони містять в основному ненасичені жири.
Масла, яких слід уникати, включають:
- кокосове та пальмове, оскільки вони містять багато насиченого жиру
- вершкове масло, сало, маргарин, шортинг та гідрогенізовані олії, оскільки вони є високо насиченими або трансжирними
Людина може їсти горіхи, горіхове масло та насіння як закуски, але вони повинні рахувати їх у рамках щоденної загальної кількості жиру.
Людям на цій дієті:
- забороняється споживати перероблені продукти та молочні жири
- не можна їсти червоне м’ясо протягом першого року дієти
- дозволяється без обмежень їсти білу рибу та молюски
- рекомендується споживати щонайменше 2 склянки фруктів та овочів щодня
- рекомендується споживати цільнозернові макарони
- слід щодня використовувати жир печінки тріски та полівітаміни
Використовуючи цю дієту слід враховувати можливі ризики дефіциту фолієвої кислоти та вітамінів А, С та Е.
Порівняння різних дієт
У 2015 році Національна асоціація РС переглянула ряд дієт та їх вплив на хворобу. Автори роблять висновок, що ще не вистачає доказів для рекомендації якоїсь однієї, яка б мала значні переваги над іншими. Вони визнають, що більшість дієт обмежують або виключають однакові продукти.
Людина повинна уникати продуктів, які:
- містять технологічно оброблені компоненти
- містять багато насиченого жиру
- мають високий глікемічний індекс
Загалом, дієти, як правило, включають в себе:
- менше жирного червоного м’яса
- більше фруктів та овочів
Додаткові зміни, які можуть допомогти, включають:
- посилення впливу сонячного світла для підвищення рівня надходження вітаміну D
- вправи для підтримки сили та гнучкості
- кинути палити і уникати пасивного куріння
Кожен, хто розглядає можливість внесення значних змін у свій раціон або спосіб життя, повинен спочатку поговорити з лікарем.
Джерела:
- Shen S, Wong CH. Bugging inflammation: role of the gut microbiota. Clin Transl Immunology. 2016 Apr 15;5(4):e72. doi: 10.1038/cti.2016.12.
- Jangi, S. et al. Alterations of the human gut microbiome in multiple sclerosis. Nat. Commun. 7:12015 doi: 10.1038/ncomms12015 (2016).
- Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013 Apr 22;5(4):1417-35. doi: 10.3390/nu5041417.
- Sintzel MB, Rametta M, Reder AT. Vitamin D and Multiple Sclerosis: A Comprehensive Review. Neurol Ther. 2018 Jun;7(1):59-85. doi: 10.1007/s40120-017-0086-4. Epub 2017 Dec 14.
- Bjørnevik K, Chitnis T, Ascherio A, Munger KL. Polyunsaturated fatty acids and the risk of multiple sclerosis. Mult Scler. 2017 Dec;23(14):1830-1838. doi: 10.1177/1352458517691150. Epub 2017 Feb 3.
- Gianfrancesco MA, Barcellos LF. Obesity and Multiple Sclerosis Susceptibility: A Review. J Neurol Neuromedicine. 2016;1(7):1-5.
- Riccio P, Rossano R. Nutrition facts in multiple sclerosis. ASN Neuro. 2015 Feb 18;7(1):1759091414568185. doi: 10.1177/1759091414568185
- Rodrigo, Luis et al. “Prevalence of celiac disease in multiple sclerosis.” BMC neurology vol. 11 31. 7 Mar. 2011, doi:10.1186/1471-2377-11-31
- Wahls, Terry L et al. “Review of Two Popular Eating Plans within the Multiple Sclerosis Community: Low Saturated Fat and Modified Paleolithic.” Nutrients vol. 11,2 352. 7 Feb. 2019, doi:10.3390/nu11020352