ПЕРІОДИЧНЕ ГОЛОДУВАННЯ РАЗОМ ІЗ ГІПОКАЛОРІЙНОЮ ДІЄТОЮ – МОЖЛИВО НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНА КОМБІНАЦІЯ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ ЗАЙВОЇ ВАГИ Новини,Рекомендації по харчуванню

1

Спостереження за жінками з надмірною вагою, які дотримувались гіпокалорійної дієти (ГД) та голодували три дні на тиждень, демонструє кращі результати у динаміці зменшення ваги та нормалізації кардіометаболічних маркерів. Такі результати отримані у невеликому восьми тижневому дослідженні, де ГД плюс голодування порівнювалось лише з обмеженням калорій або лише з голодуванням.

Публікація у січневому номері журналу Obesity присвячена дослідженню «Effects of Periodic Fasting Versus Daily Energy Restriction on Metabolic Health» (PREFER), виконаному в університеті Аделаїди в Австралії доктором Amy T. Hutchison з колегами.

Група жінок (n=90) середнього та старшого віку з надмірною вагою або ожирінням була розподілена на чотири групи відповідно окремій стратегії зменшення ваги. Найбільший успіх був досягнутий учасницями, які втрачали 500 г – 1 кг маси тіла за тиждень.

Тоді як обмеження калорій лишається наріжним камінням інтервенцій у спосіб життя людей із зайвою вагою, можливості самоконтролю лишаються не найкращими. Періодичне голодування може мати позитивні результати у досягненні зменшення маси тіла та у контролі серцево-судинного ризику.

Результати виконаних досліджень дають неоднорідні дані, у частині спостережень демонструється і зменшення ваги і покращення метаболічних маркерів, але інша частина досліджень встановила тільки зменшення ваги без змін у метаболічних показниках.

Лишається не до кінця зрозумілим механізм «метаболічного перемикання» між звичайним станом і станом голодування. Які ще процеси впливають на кардіометаболічний ризик окрім зменшення ваги? Це питання було серед завдань дослідників під час вивчення наслідків періодичного голодування у порівнянні з постійним вживання їжі на двох рівнях калорійності.

Дизайн дослідження

У ході цього рандомізованого контрольованого дослідження визначались зміни ваги, композиції тіла, чутливості до інсуліну та кардіометаболічних маркерів. Після двох ввідних тижнів 88 жінок у віці від 35 до 70 років з низьким рівнем фізичної активності, ІМТ яких становив від 25 до 42 кг/м2 та в яких не було діагностовано цукровий діабет, було рандомізовано розподілено на чотири групи:

 

  • Без обмеження калорійності їжі або періодичного голодування (100% калорій потрібних для підтримки вихідної маси тіла) – 12 жінок (група контролю);
  • Періодичне голодування та обмеження калорійності їжі (70% калорій необхідних для підтримки вихідної маси тіла) – 26 жінок;
  • Періодичне голодування без обмеження калорій – 25 жінок;
  • Обмеження калорій (70%) без періодичного голодування – 25 жінок.

 

У групах, де практикувалось періодичне голодування, учасниці не приймали їжу з 8.00 ранку до 8.00 ранку наступного дня протягом трьох непослідовних днів тижня. У такі дні жінкам дозволялось пити воду та споживати невелику кількість інших безкалорійних напоїв (чорна кава або чай, дієтичні напої, жувальна гумка або льодяники), а також вживати одну порцію (250 мл) 20-ти калорійного бульйону.

Всі продукти централізовано постачались учасницям кожні два тижні (загальна тривалість спостереження становила вісім тижнів). Дієта мала однакову композицію макронутрієнтів (35% жирів, 15% протеїнів та 50% вуглеводів).

 

Результати дослідження

 

Чутливість для інсуліну, вага та композиція тіла, кардіометаболічні маркери у плазмі крові були визначенні перед включенням у дослідження та через вісім тижнів: після дня із стандартним харчуванням (вранці натще для всіх учасниць) та після 24-х годинного голодування для відповідних груп.

Жінки у групах, в яких практикувалось періодичне голодування + обмеження калорійності мали кращі результати у зменшенні ваги, жирової маси, загального холестерину та ліпопротеїнів низької щільності, а також неетерифікованих жирних кислот у порівнянні з групами, де призначалось лише обмеження калорій або тільки періодичне голодування (для всіх P ≤ .05).

«Періодичне голодування було навіть більш ефективним ніж обмеження калорій у зменшенні маси тіла та покращенні метаболічного профілю, але не мало більшого впливу на чутливість тканин до інсуліну» — говорить доктор Hutchison.

Крім того, періодичне голодування, якщо практикується без обмеження калорій, не призводить до покращення метаболічних параметрів порівняно з іншими інтервенціями, не зважаючи на незначну втрату ваги. Таким чином, найкращих результатів можна досягнути за рахунок комбінування обмеження калорій із періодичним голодуванням.

ПЕРІОДИЧНЕ ГОЛОДУВАННЯ РАЗОМ ІЗ ГІПОКАЛОРІЙНОЮ ДІЄТОЮ – МОЖЛИВО НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНА КОМБІНАЦІЯ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ ЗАЙВОЇ ВАГИ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *