Нове дослідження свідчить про наявність зв’язку між споживанням молока і ризиком раку молочної залози Новини,Рекомендації по харчуванню

depositphotos_35349215-stock-photo-hands-holding-pink-breast-cancer

Вживання молока тваринного походження асоціюється з більшим ризиком розвитку раку молочної залози у жінок, згідно з новим дослідженням, проведеним дослідниками університету охорони здоров’я імені Лома Лінда.

Молочні продукти тваринного походження, соя та ризик раку молочної залози. Дослідження з цієї теми, опубліковане в «The International Journal of Epidemiology», свідчить, що споживання навіть відносно помірної кількості тваринного молока може збільшити ризик раку молочної залози у жінок — до 80% (залежно від рівня споживання).

Перший автор статті, Гері Е. Фрейзер, кандидат наук, MBChB, заявив, що дослідження, яке базується на принципі спостереження, дає «досить вагомі докази того, що або саме молоко, або інший фактор, тісно пов’язаний із вживанням молока, є причиною раку молочної залози у жінок.

«Споживання всього лише від 1/4 до 1/3 склянки молока на день було пов’язано із збільшенням ризику раку молочної залози на 30%», — сказав Фрейзер. «Споживання однієї чашки на день, збільшувало ризик до 50%, а для тих, хто п’є дві-три чашки на день, ризик збільшується до 70% — 80%».

Чинні американські дієтичні рекомендації рекомендують три склянки молока на день. «Дані цього дослідження свідчать про те, що люди повинні ставитися до цієї рекомендації з обережністю», — сказав Фрейзер.

В даному дослідженні оцінювались дієтичні особливості майже 53 000 жінок з Північної Америки, всі вони спочатку не мали раку, спостереження тривало майже вісім років. Оцінка здійснювалась за допомогою опитувальників частоти прийому їжі (FFQ) за останні 24 години, крім того відтворювалась інформація щодо демографії, сімейної історії раку молочної залози, фізичних навантажень, споживання алкоголю, використання гормональних та інших ліків, скринінгу раку молочної залози, репродуктивний та гінекологічний анамнез.

На кінець періоду дослідження під час спостереження зафіксовано 1.057 нових випадків раку молочної залози. Чітких асоціацій між споживання соєвих продуктів та раком молочної залози виявлено не було, незалежно від виду продуктів. В той же час, порівняно з низьким споживанням молока або його відсутністю, надходження більшої кількості енергії за рахунок молочних продуктів та молока асоціювалось зі збільшенням ризику раку молочної залози, незалежно від споживання сої. Фрейзер зазначав, що результати практично не змінювались при порівнянні споживання цільного молока із знежиреним; також не було важливих асоціацій із сиром та йогуртом.

Небезпечний вплив щодо раку молочної залози узгоджується з останнім звітом AHS-2, який передбачає, що серед веганів, на відміну від лакто-ово-вегетаріанців, рак молочної залози зустрічається набагато рідше, що особливо прослідковується у порівнянні з не-вегетаріанцями.

Фрейзер заявив, що можливим чинником цих асоціацій може бути вміст статевих гормонів у молоці, оскільки, зазвичай корови годують, а близько 75% молочного стада є вагітними. Рак молочної залози у жінок — це рак, що реагує на гормони. Крім того, у деяких звітах мова йде про те, що споживання молочних та інших тваринних білків пов’язане з підвищенням рівня інсуліноподібного фактора росту-1 (IGF-1), який, як вважається, сприяє певним видам раку.

«Молоко має певні позитивні харчові якості, — сказав Фрейзер, — але їх потрібно збалансувати відносно інших можливих, менш корисних ефектів. Ця робота говорить про нагальну потребу в подальших дослідженнях».

 

Джерело: Synnove Knutsen, Rawiwan Sirirat, Andrew Mashchak, Michael Orlich, Karen Jaceldo-Siegl, Gary E Fraser. Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks. International Journal of Epidemiology, 2020; DOI: 10.1093/ije/dyaa007

Нове дослідження свідчить про наявність зв’язку між споживанням молока і ризиком раку молочної залози
1 vote, 1.00 avg. rating (46% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *