Нове спільне австралійське дослідження Autism CRC, проведене Mater Research та Університетом Квінсленда, поставило під сумнів зростаючу поширену думку, що мікробіом кишечника викликає аутизм.
Результати дослідження можуть призвести до гальмування експериментального використання втручань у склад мікробіому, таких як трансплантація фекальної мікробіоти та пробіотики, які, на думку деяких, можуть лікувати або мінімізувати аутичну поведінку.
Дослідники виявили, що зміни на рівні мікробіому кишечника у людей з аутистичним спектром, мабуть пов’язані з «метушливим харчуванням», яке частіше зустрічається серед аутичних дітей.
Провідний автор дослідження Chloe Yap з Університету Квінсленда повідомила, що команда дослідила генетичний матеріал із зразків калу 247 дітей, у тому числі 99 дітей з діагнозом аутизм. Вона каже, …«Всупереч популярній ідеї про те, що мікробіом впливає на поведінку, наші висновки перевертають цей причинно-наслідковий зв’язок з ніг на голову».
«Ми виявили, що діти з діагнозом аутизм, як правило, більш вибагливі в їжі, що призвело до того, що вони мали менш різноманітний мікробіом, що, у свою чергу, було пов’язано з більш рідкими випорожненнями». «Отже, наші дані свідчать про те, що поведінка та харчові уподобання впливають на мікробіом, а не навпаки».
Доктор Джейк Граттен, голова групи когнітивної геноміки здоров’я і почесний старший науковий співробітник Інституту молекулярної біонауки UQ, сказав, що з більш ніж 600 видів бактерій, виявлених у мікробіомах кишечника учасників дослідження, лише один був пов’язаний з діагнозом РАС (розлад аутистичного спектра).
Протягом останніх років навколо кишкового мікробіома при аутизмі було багато галасу, викликаного повідомленнями про те, що діти-аутисти мають високі показники проблем з кишечником, але цей галас випередив докази.
Ми вже бачимо результати ранніх клінічних досліджень з використанням трансплантації фекальної мікробіоти від неаутичних донорів людям з аутизмом, незважаючи на те, що фактично немає доказів того, що мікробіом викликає аутизм. Наші результати свідчать про те, що ці дослідження передчасні».
Dr Jake Gratten, Head of Mater Research’s Cognitive Health Genomics Group and Honorary Senior Research Fellow at UQ’s Institute for Molecular Bioscience
Директор з питань стратегії дослідження аутизму CRC, професор Ендрю Уайтхаус з Інституту дітей Telethon та Університету Західної Австралії сказав, що результати дають ясність у сфері, яка була оповита таємницями та суперечками.
«Ці надзвичайно важливі висновки дають чіткі докази того, що ми повинні допомагати сім’ям під час споживання їжі, а не пробувати модні дієти», – сказав він.
Жінка-аутист з Брісбена Труді Бартлетт сказала, що результати дослідження стали важливим кроком вперед для аутичної спільноти.
«Наявність реальних наукових фактів, як це дослідження, допоможе членам спільноти аутистів орієнтуватися в цьому просторі та не витрачати багато грошей і часу на теорії, які стверджують, що здатні покращити якість життя аутистів», — сказала вона.
Спільне дослідження було профінансовано Autism CRC і залучило понад 40 дослідників з Mater Research, Університету Квінсленду, Telethon Kids Institute, Університету Нового Південного Уельсу, Університету дитячого здоров’я Квінсленду, Університету Ла Троб, Технологічного університету Квінсленда та Microba Life Sciences. .
Джерело: Yap, C.X., et al. (2021) Autism-related dietary preferences mediate autism-gut microbiome associations. Cell. doi.org/10.1016/j.cell.2021.10.015