НОВАТОРСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО РЕВОЛЮЦІЇ В МОЛОЧНІЙ ГАЛУЗІ Новини,Рекомендації по харчуванню

молоко-не-молокозавода-vegan-альтернативное-109978852

Можливо, нова технологічна розробка дослідників з Тель-Авівського університету незабаром зробить революцію в отриманні молочних продуктів, які ми споживаємо? Ініціатори розвитку вважають, що в недалекому майбутньому ми зможемо купувати в супермаркеті молочні продукти, які за смаком і кольором ідентичні звичайним молочним продуктам, які ми споживаємо сьогодні, але з однією невеликою різницею — молочні продукти будуть вироблятися з дріжджів, а не отримуватись від корів.

За цією розробкою стоїть професор Тамір Туллер з кафедри біомедичної інженерії Інженерного факультету Ібі та Аладара Флейшманів Тель-Авівського університету. Спільно з підприємцем у галузі харчових технологій доктором Еялом Іфферганом Таллер створив стартап-компанію Imagindairy, яка намагається зробити поки що неможливе: виробляти коров’яче молоко з дріжджів.

В останні роки біотехнологічні компанії у всьому світі шукають замінники молока. Це відбувається через підвищення обізнаності про шкоду, завдану молочною промисловістю навколишньому середовищу та здоров’ю людей, та етичні дилеми тваринництва.

Професор Таллер пояснює, що мета Imagindairy — виробляти альтернативне молоко із збереженням усіх важливих харчових компонентів тваринного молока, з однаковим смаком, ароматом і структурою, добре знайомих усім, але без страждань для коров, і без шкоди навколишньому середовищу. Молоко та сирні продукти Imagindairy дійсно будуть набагато кориснішими за молоко тваринного походження, оскільки вони не будуть містити холестерину, лактози або соматичних клітин.

«До нашого стартапу також входять харчові інженери та харчові експерти компанії Strauss», — говорить професор Таллер. «В даний час вони намагаються отримати молочні білки від дріжджів і виробляти з них сир. Це довгий процес вдосконалення — продуктивності, смаку і, звичайно, ціни. Цей продукт не є замінником молока, як мигдаль або соєве молоко. Ми плануємо виробляти молочні продукти, які будуть ідентичні продуктам, отриманим від тварин, шляхом введення геному дріжджів у гени, що кодують синтез молока у корів »

Imaginedairy співпрацює з Тель-Авівським університетом через Ramot, університетську компанію з передачі технологій. Приблизно десять років лабораторія професора Тюллера з Тель-Авівського університету спеціалізується на моделюванні та розробці експресії генів за допомогою біофізичного моделювання, обчислювального моделювання молекулярної еволюції та машинного навчання. Крім усього іншого, ці моделі використовуються для того, щоб зробити гетерологічні білки (білки, кодовані генами, що надходять з іншого організму), більш ефективними і, отже, дешевшими. У минулому технологія професора Таллера успішно застосовувалася для виробництва вакцин, антитіл, біосенсорів та зеленої енергії з використанням різних організмів, таких як дріжджі, бактерії, мікроводорості та навіть віруси. Професор Таллер та його колеги зараз на шляху до досягнення нової мети — коров’ячого молока.

Професор Таллер каже: «Геном кожної живої істоти містить гени, які кодують рецепт створення ланцюгів амінокислот, що утворюють білки. Однак він також містить інформацію, яка кодує складний процес, відомий як «експресія генів»- це процес перетворення інформації, що зберігається в «неживій» ДНК, у білки, які є «суттю життя» і є головним інгредієнтом кожного живого організму.

 

Протягом багатьох років біотехнологічні компанії використовували процес експресії генів з метою отримання бажаних білків за доступною ціною. Вони роблять це, беручи ген з одного живого організму і імплантуючи його в геном іншого організму, який буде служити «фабрикою» для отримання білка, кодованого в цьому гені. Ця технологія використовується протягом багатьох років для виробництва ліків, вакцин та енергії, а також використовується у харчовій промисловості «.

Професор Таллер додає: «Теоретично ми можемо дійти до ситуації, коли ми не можемо визначити різницю між коров’ячим молоком, яке надходить від корови, та коров’ячим молоком, яке походить від дріжджів. Але для того, щоб це сталося, ми повинні перетворити дріжджові клітини на ефективні фабрики, які виробляють молочні білки – це непросте питання, оскільки потрібно переписати існуючу інформацію на «мову» дріжджів. Це зробить можливим виробництво молочних білків відповідним, доступним та ефективним способом на «фабриці» дріжджових клітин.

За допомогою моделей, розроблених нами в лабораторії, ми віримо, що за досить короткий час ми зможемо зробити так, щоб дріжджі ефективно виробляли молочні білки. В свою чергу це дозволить створити доступне, високоякісне промислове виробництво.

Вже були спроби отримати молоко завдяки використанню можливостей мікрофлори, але ціна на виробництво молока таким способом була далеко не доступною. Я вірю, що ми йдемо правильним шляхом, і за досить короткий час ми зможемо приготувати у власних будинках тости з жовтим сиром, виготовленим з дріжджів, а не з коров’ячого молока, не переплачуючи. »

 

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20210106/Groundbreaking-technology-could-revolutionize-the-dairy-industry.aspx

НОВАТОРСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО РЕВОЛЮЦІЇ В МОЛОЧНІЙ ГАЛУЗІ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *