НИЗЬКЕ ТА ПОМІРНЕ СПОЖИВАННЯ КАВИ ПОВ’ЯЗАНЕ З КОРИСТЮ ДЛЯ СЕРЦЯ У СЕРЕДНЬОМУ ВІЦІ Новини,Рекомендації по харчуванню

kofe-zerna-kofemolka-chashka

У великому обсерваційному дослідженні людей середнього віку, які не страждали серцево-судинними захворювань, споживання до 3 чашок кави на добу було пов’язано з меншим ризиком інсульту або смерті протягом наступних десяти років, а також позитивних змін структури та функцій серця.
Зокрема, споживання кави від низького до помірного (від 0,5 до 3 чашок на добу), було пов’язане зі зменшенням ризику інсульту аж на 21%, зменшенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ) на 17% і на 12% — для смертності від будь-яких причин, а також кращих результатів МРТ серця у порівнянні з тими, хто не вживає кави. Середній період спостереження становив 11 років.
З іншого боку, учасники, які вживали більше 3 чашок кави на добу, також мали більш сприятливі результати МРТ серця, але не мали позитивного впливу на ризик інсульту, ССЗ або смертності від усіх причин у порівнянні з тими, хто не вживає кави.
Доктор Джудіт Саймон представила результати відповідного аналізу даних 500 000 учасників з Британського біобанку на онлайн-конгресі Європейського товариства кардіологів (ЄТК) 2021.
Зазначений аналіз є найбільшим з проведених для систематичної оцінки серцево-судинних ефектів регулярного споживання кави у популяції без діагностованих захворювань серця.
Результати свідчать про те, що регулярне вживання кави є безпечним, оскільки навіть високе щоденне споживання не було пов’язано з несприятливими серцево-судинними наслідками та смертністю від усіх причин після спостереження протягом 10-15 років.
Дані МРТ продемонстували, що у порівнянні з учасниками, які не вживали каву регулярно, щоденні споживачі мали здоровіші параметри розміру камер серця і кращу функціональність серця.
Доктор Саймон додала, що вищезгадані переваги споживання кави можна частково пояснити позитивними змінами в структурі та функції серця, додавши, що подальші дослідження є необхідними для того, щоб пояснити основні механізми даного ефекту.
ВЖИВАННЯ РОЗЧИННОЇ КАВИ БУЛО НАЙПОШИРЕНІШИМ СЕРЕД УЧАСНИКІВ:
Учасники в основному вживали розчинну каву (55%), значно менше — фільтровану/мелену (23%), безкофеїнову (20%) або інші види кави (2%).
Саймон додала, що ризик інфаркту міокарда (ІМ) або серцевої недостатності істотно не відрізнявся для різних категорій споживання кави. Дослідники не вивчали вплив споживання кави на фібриляцію передсердь (ФП).
До обмежень дослідження можна віднести відсутність даних про причинно-наслідковий зв’язок, оскільки це дослідження є спостережливим а також те, що споживання кави визначали за допомогою анкет самозвіту щодо споживання певних продуктів і напоїв.
Доктор Аліса Ліхтенштейн, яка не брала участі в дослідженні, зазначила, що згідно з попередніми даними, актуальне дослідження показує, що споживання кави не має негативного впливу на здоров’я серцево-судинної системи і навіть може мати користь.
Натомість, якщо люди вже п’ють каву, можна додати, що кавові напої не повинні містити багато цукру та вершків.
СПОЖИВАННЯ КАВИ, РЕЗУЛЬТАТИ ДЛЯ ССЗ ТА СТРУКТУРИ СЕРЦЯ:
Щоб вивчити взаємозв’язок між споживанням кави та інфарктом міокарда (ІМ), інсультом та смертю, а також структурою серця, дослідники вивчили дані Британського біобанку, який включав 500 000 людей віком від 40 до 69 років у 2006–2010 роках.
Дослідники виявили 468 629 учасників без ознак серцевих захворювань на момент набору, середній вік становив 56 років, з яких 56% були жінки.
Учасники були розділені на три групи за споживанням кави: не вживають (22% учасників), низьке або помірне вживання (58%) та високе споживання (20%).
Середнє споживання чаю загалом становило 3 чашки на добу, 4 чашки на добу для тих, хто не п’є каву, 3 чашки на добу для низького та помірного споживання, і 1 чашка на добу для тих, хто п’є багато кави.
Споживання кави від низького до помірного було пов’язано з меншим ризиком смертності від усіх причин (коефіцієнт ризику (КР) 0,88; P < 0,001), смертності від серцево-судинних захворювань (КР 0,83; P=0,006) і інсульту (КР 0,79; P=0,037). Середній період спостереження становив 11 років, після коригування за такими факторами, як стать, вага, ріст, статус куріння, рівень фізичної активності, високий кров’яний тиск, цукровий діабет, рівень холестерину, соціально-економічний статус, а також вживання алкоголю, м’яса, чаю, фруктів та овочів. 30 650 учасників було проведено МРТ серця. Дослідження виявило, що серед цієї вибірки учасники, які споживали каву від легкого до помірного рівня, а також і високе споживання було пов’язано зі значним збільшенням кінцевого систолічного та кінцевого діастолічного об’єму лівого та правого шлуночків, а також із більшою масою лівого шлуночка (P < 0,001 для усіх категорій), у порівнянні з тими, хто не вживав кави. Ці відмінності були невеликими, але значущими, оскільки це була когорта здорових пацієнтів, які не мали ССЗ (серцева недостатність, ІМ, інсульт, ФП) на початковому етапі, хоча деякі мали гіпертонію або діабет. Модератор секційного засідання Конгресу лікар-кардіолог Стін Далбі Крістенсен з Орхуського університету (Данія), який також є великим прихильником кави, хотів дізнатися, чи існує оптимальна кількість, наприклад, 2, 3 або 4 чашки кави на добу, щоб побачити дані переваги для серця, і чи були відмінності в користі від вживання різних видів кави. Аналіз не визначив оптимальне споживання кави. Порівняно із тими, хто зовсім не п’є каву, вживання розчинної кави асоціюється з меншим ризиком смертності від усіх причин, але не смертністю від ССЗ або ризиком інсульту. Вживання фільтрованої кави було пов’язано з меншим ризиком для всіх трьох результатів, але не було істотної різниці в ризику ІМ. Вживання кави без кофеїну асоціювалося з меншим ризиком смертності від усіх причин та ССЗ. Кава без кофеїну містить невелику кількість кофеїну, тож якийсь компонент, окрім кофеїну, може також мати захисний вплив.

НИЗЬКЕ ТА ПОМІРНЕ СПОЖИВАННЯ КАВИ ПОВ’ЯЗАНЕ З КОРИСТЮ ДЛЯ СЕРЦЯ У СЕРЕДНЬОМУ ВІЦІ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *