МІКРОБІОТА КИШЕЧНИКА ВПЛИВАЄ НА ПРОГРЕСУВАННЯ УРАЖЕНЬ МОЗКУ ПІСЛЯ ІНСУЛЬТУ Новини,Рекомендації по харчуванню

gemorragicheskij-i-ishemicheskij-insult-7-9

Індукційне запалення — це і благословення, і прокляття. Деякі із запальних процесів допомагають вилікувати пошкоджений мозок, проте інші сильно пошкоджують нейрони та функцію всього тіла. У дослідницькому світі розпочато пошук рішення, яке одночасно завадило б «поганому» запаленню та сприяло його «хорошому» аналогу.

Корінна Бенакіс, нейробіолог з Інституту досліджень інсульту та деменції, виступила з певними пропозиціями. Її дослідження показали, що мікробіота кишечника — корисні бактерії, що живуть у симбіозі в нашому кишечнику — впливає на прогресування уражень мозку після інсульту. Дослідження Бенакіс почали приносити свої плоди в 2016 році, коли вона опублікувала свою роботу в Nature Medicine, яка демонструє, як мікробіота кишечника може модулювати запальну реакцію у разі інсульту.

У кишечнику міститься найбільша кількість імунних клітин в організмі, функція яких жорстко регулюється корисними бактеріями, що живуть в симбіозі. Ця так звана мікробіота може «розмовляти» з імунними клітинами, активувати їх і визначати, стануть вони хорошими чи поганими. Корінна Бенакіс, нейробіолог Інституту досліджень інсульту та деменції в своєму дослідженні використовувала експериментальну модель інсульту, індукуючи ураження мозку, і виявила, що інсульт змінює склад бактерій у кишечнику. Автор каже, що імунні клітини стають поганими, реалізуючи прозапальний потенціал, переміщуючись від кишечника до мозку вони починають завдавати значної шкоди.

Пробіотики та постбіотики для мозку

Використовуючи антибіотики можна змінити кількісний та якісний склад кишкової мікробіоти, що сприяє протизапальним змінам на рівні клітин кишечника та захисту мозку від інсульту. Наразі дослідженням складних перехресних зав’язків між кишковими мікробами та імунними клітинами займається команда MetaBiota. Дослідження саме по собі є новаторським. Поєднуючи експериментальні моделі та інструменти аналізу в галузі мікробіології, імунології та нейронауки, воно забезпечує розуміння складних взаємодій між мозком та кишечником.

«Це відкриває нові терапевтичні перспективи», — пояснює Бенакіс. “Щороку у всьому світі від інсульту страждає близько 14 мільйонів людей. Це одна з основних причин смерті серед людей похилого віку та основна причина тривалої інвалідності, з дуже обмеженими терапевтичними можливостями. Сама концепція того, що склад мікробіоти кишечника може бути модульований для поліпшення наслідків інсульту, є надзвичайно перспективною. Ви можете собі уявити лікування у вигляді коктейля з корисних бактерій або корисних молекул, що виробляються бактеріями. Вони можуть захистити мозок та покращити відновлення після інсульту «.

Незважаючи на те, що все це звучить захоплююче, ще багато чого слід розкрити, перш ніж такі процедури можна буде проводити пацієнтам. Як зазначає Бенакіс, «досі невідомо, які типи кишкових бактерій беруть участь в кишкових імунних змінах після інсульту. Ми також не знаємо, які мікробні ознаки впливають на імунні клітини кишечника після інсульту. Але ми можемо сподіватися отримати цю інформацію. Командою MetaBiota вже виявлено шляхи спілкування між кишковими бактеріями та імунними клітинами, які критично впливають на результат інсульту ”.

Зараз Бенакіс отримала посаду молодшого керівника команди в Інституті досліджень інсульту та деменції. Вона сподівається, що її висновки найближчим часом перетворяться на клінічні рекомендації.

 

Джерело: European Commission

МІКРОБІОТА КИШЕЧНИКА ВПЛИВАЄ НА ПРОГРЕСУВАННЯ УРАЖЕНЬ МОЗКУ ПІСЛЯ ІНСУЛЬТУ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *