Молочні продукти та подагра Новини,Рекомендації по харчуванню

babthumb-muf

На відміну від м’яса і морепродуктів, молочні продукти (молоко, сир, йогурт, морозиво) бідні пуринами, але містять білки, що володіють урикозуричною дією. H.K. Choi і співавт. вивчили взаємозв’язок між сироватковим рівнем СК (сечової кислоти) і споживанням молочних продуктів, в тому числі молока і йогурту. Виявилося, що ті, хто вживає молоко не рідше ніж один раз на день мали більш низький рівень СК сироватки, ніж ті, хто зовсім не пив молоко. Особи, що використовують в харчуванні йогурт принаймні 1 раз на 2 дні також мали більш низький рівень СК, ніж ті, хто його не вживав. Мультифакторний аналіз за участю 2076 здорових шотландців показав, що вживання знежиреного молока і низькокалорійного йогурту обернено пропорційно корелює з сироватковим рівнем СК, в той час як багаті пуринами рослинні продукти не продемонстрували достовірних асоціацій з показниками урикемії, а підсолоджені напої, навпаки, позитивно корелювали з рівнем СК. Крім продуктів харчування аналіз був проведений для таких компонентів їжі, як лактоза, кальцій і фруктоза. Споживання перших двох сприяло зниженню рівня СК обернено пропорційно, що дозволило авторам розглядати їх в якості можливих учасників реалізації благотворного впливу молока на уратний обмін. У той же час фруктоза, наявність якої в підсолоджених напоях могла б пояснити знайдену кореляцію, на рівень СК не впливала. Позитивний ефект молочних продуктів, особливо знежиреного і низькокалорійного йогурту, на показники уратного обміну спостерігався і в ряді інших робіт, причому як при короткостроковому, так і при тривалому прийомі. Ефект молока реалізується і в окремих соціальних групах, що, з огляду на однорідність способу життя, включаючи поведінку, соціальну активність і т.д., знижує ймовірність помилкових результатів. У дослідженні, проведеному в Монреалі, включено 158 католицьких черниць, випадковим чином розподілених в групи, в одній з яких учасники вживали 30 г молочного білка щодня, в іншій — не вживали молочні продукти взагалі. Інші компоненти та обсяг харчового раціону були повністю ідентичні. У групі на молочній дієті динаміка рівня СК була статистично незначною (відзначалося зниження на 4 мкмоль/л щодо вихідного рівня), але у пацієнтів на безмолочній дієті він достовірно збільшився (на 7,8 мкмоль/л; р = 0,03). Більш детальний аналіз даної статті дозволяє зробити ще кілька висновків. Так, включення в раціон молока хоча і призвело до істотного збільшення споживання білка, але зменшило частку білків тваринного походження, побічно підтверджуючи правоту тих дослідників, які не знайшли залежності між загальним обсягом споживання білка і гіперурикемією. Однією з причин, які могли зменшити урат-знижуючий ефект молока, могло бути паралельне збільшення споживання молочних жирів, як насичених, так і не насичених, а також холестерину, які сприяють кетонемії, при якій кліренс СК знижується. Це дозволяє припустити, що вживання знежиреного молока і молочних продуктів для пацієнтів з подагрою і гіперурикемією є більш доцільним. Нарешті, можливо, що збільшення споживання фруктів і овочів, вітамінів С і Е особами, що отримували безмолочну дієту не було ефективною альтернативою молоку і не компенсувало зростання урикемії в цій групі. Механізм урат-знижуючого ефекту молочних продуктів як і раніше повністю не встановлений, хоча існує декілька гіпотез урикозуричної дії компонентів молока. Серед можливих складових молочних продуктів, що беруть участь в зниженні рівня СК, кальцій, фосфор, магній, лактальбумин, казеїн, лактоза, оротова кислота, вітамін D3. Ще в 2012 році було проведено рандомізоване подвійне сліпе контрольоване дослідження впливу прийому порошку знежиреного молока, збагаченого глікомакропептідом та G600 екстрактом молочного жиру, не тільки на сироватковий рівень СК, але і на клінічні прояви подагри. Було виявлено, що при щоденному прийомі глікомакропептід, 64-амінокислотний фрагмент κ-казеїну і екстракту жиру в молоці G600 можуть зменшити частоту розвитку гострого артриту при подагрі. Крім урикозуричної дії компонентів молока передбачається, таким чином, і протизапальний ефект, механізми якого поки не відомі. При цьому відзначено залежність вираженості протизапальної та урикозуричної відповіді від дози прийнятих речовин.

Молочні продукти та подагра
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *