Молочні продукти: здорове харчування чи ризик для здоров’я? Новини,Рекомендації по харчуванню

119431

Коли я була підлітком, я пила якомога більше молока (часто прямо з пакета, стоячи перед відкритим холодильником). Я бачила телевізійну рекламу про те, що молоко та інші молочні продукти є експрес-квитком до міцних кісток та сильних м’язів. Але сьогоднішня репутація молочних продуктів не є такою однозначною. В залежності від того, результати яких досліджень потрапили вам на очі, або зважаючи на останні тенденції в дієтології, про які ви могли чути, молочні продукти можуть розглядатись як з точки зору користі, так і шкоди для нашого здоров’я. Отже, в чому полягає правда — чи здорові молочні продукти, чи вони все ж несуть ризик для здоров’я?

«Молочні продукти не потрібні в раціоні для оптимального здоров’я, але для багатьох людей це найпростіший спосіб отримати кальцій, вітамін D і білок, необхідні для збереження здорового та нормального функціонування серця, м’язів і кісток» говорить Васанті Малік, дослідник харчування з Гарвардської Школи громадського здоров’я.

Молочні продукти як джерело кальцію і білка

Молочні продукти, такі як молоко, йогурт, твердий та м’який сир, є хорошими джерелами кальцію, який допомагає підтримувати щільність кісткової тканини і знижує ризик переломів. Дорослим у віці до 50 років потрібно 1000 міліграм (мг) кальцію на добу. Жінкам старше 50 років і чоловікам старше 70 років потрібно 1200 мг. (Для порівняння, чашка молока має від 250 до 350 мг кальцію, залежно від марки і чи є воно цільним, з низьким вмістом жиру або нежирним. Типова порція йогурту має близько 187 мг кальцію.) Молоко також збагачується вітаміном D, за допомогою якого кістки повинні підтримувати кісткову масу.

Літнім людям також потрібні білки для захисту від саркопенії, природних втрат м’язової маси і сили, пов’язаних з віком, а молочні продукти можуть бути гідним джерелом для його отримання. Рекомендована кількість білку для літніх людей становить 0,8 грам на кілограм ваги тіла. 180-кілограмовому чоловікові знадобиться близько 65 грамів білка на день, а жінці з 140 фунтами потрібно близько 50 грамів.

Проте, коли мова йде про безпосередній вплив молока на здоров’я, існуючі наукові дані мають протилежне значення. Деякі дослідження попереджають проти надмірного споживання молочних продуктів, тоді як інші дослідження показують певні переваги від регулярного споживання молока.

 

Чи одна форма молока краща за іншу?

Американська асоціація серця все ще рекомендує дорослим дотримуватися знежирених або молочних продуктів з низьким вмістом жиру. Але нові дослідження показують, що цільні молочні продукти не є великою загрозою для здоров’я серця. У доповіді, представленій на Конгресі Європейського кардіологічного товариства 2018 року, розглянуто 20 досліджень, в яких брали участь майже 25 тисяч людей, і не виявлено зв’язку між вживанням більшості молочних продуктів і серцево-судинними захворюваннями. Винятком було молоко, але результати показали, що тільки дуже високе споживання молока — в середньому майже літр на добу — було пов’язано з більш високим ризиком серцево-судинних захворювань.

Деякі дослідники навіть припустили, що правильний вид молока може запобігти хворобам серця. Дослідження, в якому взяли участь 2000 чоловіків, опубліковане British Journal of Nutrition, виявило, що ті, хто їв багато ферментованих молочних продуктів, таких як йогурт і сир, мали менший ризик захворювань коронарних судин, ніж чоловіки, які їли менше цих продуктів. Це підтверджують раніше проведені дослідження, які показали, що ферментовані молочні продукти мають більш корисний вплив на ліпідний профіль крові та ризик серцевих захворювань, ніж інші молочні продукти.

Проте є й інший бік проблеми. «Незважаючи на те, що молочна промисловість США виступає за просування молочних продуктів, особливо молока, як засобу для зниження ваги, дослідження не підтримують цієї думки, за винятком випадків, коли також обмежуються калорії», — говорить Малік.

Резюме

Коли справа доходить до загальної користі для здоров’я, то здається, що молочні продукти не є ні героєм, ні злодієм. Додавання деяких молочних продуктів до вашого щоденного раціону може допомогти отримати певні життєво необхідні речовини. «Але майте на увазі, що вживання добре збалансованої дієти, яка включає багато зелених листових овочів і горіхів, може краще допомогти отримати кальцій і білок, які вам потрібні, при цьому не слід надто покладатися на молочні продукти», говорить Малік.

Малік все ще заохочує харчові переваги більшості людей, раціон яких містить молочні продукти з низьким вмістом жирів, оскільки це допомагає зменшити споживання насичених жирів та отримати необхідні поживні речовини. Крім того, ви можете вибрати замінники звичайного молока у вигляді мигдального та соєвого аналогів — але знайте, що вони мають меншу кількість білка, ніж звичайне молоко. У якості одного з корисних представників молочних продуктів, Малік рекомендує простий грецький йогурт. (Уникайте ароматизованих версій, які мають високий вміст цукру). «Він має більше білка, ніж звичайний йогурт, і містить пробіотики, які допомагають підтримувати здоров’я кишечника. І він досить зручний, тому що ви можете з’їсти його самостійно або додати до інших страв, таких як коктейлі або замінник крему в рецептах».

Джерело: Matthew Solan Executive Editor, Harvard Men’s Health Watch, POSTED JANUARY 25, 2019

 

Молочні продукти: здорове харчування чи ризик для здоров’я?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *