МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, ЗБАГАЧЕНІ ПРОБІОТИКАМИ ТА КАРДІОМЕТАБОЛІЧНІ ФАКТОРИ РИЗИКУ. Новини,Рекомендації по харчуванню

yinimodel_post_ap_probioticcvr

Вже давно відомо, що молочні продукти, які містять пробіотики, можуть мати корисний вплив на здоров’я. Однак зв’язок між ферментацією, пробіотиками та здоров’ям залишається незрозумілим. Нещодавно було опубліковано критичний огляд кількох досліджень у розрізі науки про харчування та харчові продукти, який мав на меті вивчення зв’язку між споживанням пробіотиків та факторами кардіометаболічного ризику.

Метою цього огляду є інтеграція наявної інформації про взаємозв’язок між найбільш вивченими ферментованими продуктами (ФП), такими як йогурт та сир, та кардіометаболічними факторами ризику, отриманими в результаті метааналізу, систематичних оглядів перспективних когортних досліджень (ПКД) опублікованих до 2 листопада 2019 р. Крім того, презентуються встановлені під час проведення рандомізованих контрольованих досліджень ефекти менш вивчених ФП, таких як кефір та кімчі, на фактори кардіометаболічного ризику. ПКД показали, що споживання сиру, незважаючи на високий вміст насичених жирів, не пов’язане з очікуваною гіперхолестеринемією та підвищеним серцево-судинним ризиком. ПКД також показали, що високий рівень споживання ФП, асоціюється з меншим ризиком розвитку інсульту та серцево-судинних захворювань. Споживання йогурту, схоже, пов’язане з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу. Не вистачає достатніх доказів захисного зв’язку між споживанням ФП або споживанням сиру та метаболічним синдромом. Більше того, зв’язок споживання ФП, сиру та йогурту з гіпертонією потребує додаткових доказів.

 

На закінчення, автори дослідження стверджують, що вживання ферментованих продуктів, які містять пробіотики, зокрема йогурт та сир (будь якого типу), відкриває нові можливості для управління кардіометаболічними факторами ризику.

 

Джерело: Companys J, Pedret A, Valls RM, Solà R, Pascual V. Fermented dairy foods rich in probiotics and cardiometabolic risk factors: a narrative review from prospective cohort studies [published online ahead of print, 2020 May 21]. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;1-10. doi:10.1080/10408398.2020.1768045

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, ЗБАГАЧЕНІ ПРОБІОТИКАМИ ТА КАРДІОМЕТАБОЛІЧНІ ФАКТОРИ РИЗИКУ.
1 vote, 4.00 avg. rating (76% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *