МОДЕЛЮВАННЯ ОПОДАТКУВАННЯ СОЛОДКИХ НАПОЇВ: ПРОДЕМОНСТРОВАНО ПОКРАЩЕННЯ ЗДОРОВ’Я, ЗНИЖЕННЯ ВИТРАТ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМИ, АЛЕ СТРУКТУРА ПОДАТКІВ ТАКОЖ МАЄ ЗНАЧЕННЯ Новини,Рекомендації по харчуванню

sladkayagazirovkapodorozhaetna20-165831-SaMDKR2W-1024x627

Імітаційна модель, яка вивчає наслідки введення податків на солодкі напої, визнані факторами ризику ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету передбачає, що всі варіанти оподаткування призведуть до значного покращення здоров’я, а також до зниження витрат на охорону здоров’я в США, згідно з новим дослідженням, опублікованим у флагманському журналі Американської Асоціації Серця «Circulation». Водночас, деякі моделі працюють краще за інші.

Часте споживання солодких напоїв достовірно пов’язане зі збільшенням ваги, діабетом 2 типу та серцево-судинними захворюваннями. Солодкі напої залишаються найбільшим джерелом споживання цукру в США, причому близько 60% дітей та 50% дорослих вживають солодкі напої щодня.

Дослідники з Бостона створили національну мікросимуляційну модель для тестування трьох видів оподаткування солодких напоїв: єдиного «податку за об’ємом напою» (0,01 долара за 30 мл), лише такий підхід застосовують у США на сьогоднішній день; «багаторівневий податок за вмістом цукру», який поділяється на 3 рівні: від 0,00 доларів за <5 грам цукру на 250 мл, до 0,02 доларів за <20 грам цукру на 250 мл  і «фіксований податок за вміст цукру» за абсолютним вмістом цукру (0,01 долар за чайну ложку доданого цукру, незалежно від ємності в мл).

За сценарієм моделювання дослідники встановили, що всі три структури принесуть податковий дохід, знизять витрати на охорону здоров’я та значно знизять кількість випадків серцево-судинних захворювань і діабету. Однак багаторівневий податок та податок на вміст цукру може призвести до найбільших прибутків у сфері охорони здоров’я та економії витрат. Дослідники зазначили, що будь-який з варіантів оподаткування може бути ефективним інструментом політики в галузі охорони здоров’я, який, можливо, зможе зменшити споживання солодких напоїв і, таким чином, покращити здоров’я та загальне самопочуття.

За оцінками, наймолодші дорослі (у віці від 35 до 44 років), афроамериканці, латиноамериканці та дорослі з найменшим прибутком отримали найбільших позитивних змін у стані власного здоров’я. Таким чином, дослідники припустили, що всі три схеми оподаткування солодких напоїв можуть покращити здоров’я, особливо серед цих підгруп.

Наявні докази підтверджують, що ціни на продукти харчування мають великий вплив на рішення про покупку. Доктор Юджин Лі (факультет  нутриціології в Університеті Тафтс в Бостоні) та співавтори дослідження запевняють, що податки на солодкі напої впливають на вибір споживачів, зменшуючи їх вживання. США запровадили об’ємні податки на солодкі напої. Але результати свідчать про те, що найкращим для зменшення вживання солодких напоїв є багаторівневий фіксований податок на вміст цукру, який заодно заохочує виробників зробити реформу щодо зменшення вмісту цукру в їхній продукції.

Дослідники оцінили потенційний вплив на здоров’я,  якість життя та економічну ефективність податків на солодкі напої (багаторівневий, фіксований) в США. Вони використовували національно репрезентативні дані і  комп’ютерну модель, яка включала в собі дані про дорослих віком від 35 до 80 років протягом трьох циклів дослідження здоров’я та харчування (з 2009 по 2014 рік) для отримання соціо-демографії, кардіо-метаболічних факторів ризику та їх звичок. «Чисті» витрати розраховували додаванням витрат на здійснення урядом збору податків до витрат на переформулювання, а потім віднімали зекономлену суму на медичну допомогу через меншу кількість медичних обстежень, лікування, медикаментів, операцій та поставок, які щорічно зменшувались на 3%.

У США в 7 містах (Філадельфія; Сіетл; Боулдер, Колорадо; Берклі, Олбані, Окленд і Сан-Франциско) наразі сплачуються податки на солодкі напої, так само як і в Мексиці, Бельгії, Брунеї, Норвегії та Філіппінах. Американська Асоціація Серця підтримує багаторівневий податок на вміст цукру і вважає це ефективним підходом для покращення здоров’я. Асоціація також підтримала податки за вмістом цукру, які можна ввести в цих 7 містах. Оподаткування солодких напоїв на основі вмісту цукру впроваджено також і в інших країнах, таких як: Чилі, Ірландія, Великобританія, Франція, Португалія та Південна Африка.

Моделювання встановило, що податок на основі вмісту цукру може:

  • запобігти 850 000 випадків серцево-судинних захворювань (ССЗ);
  • запобігти 269 000 випадків діабету;
  • підвищити загальну тривалість життя на 2,44 мільйонів років;
  • зібрати 80,4 мільярда доларів федеральних податкових надходжень і заощадити 53,2 мільярда доларів чистих витрат на охорону здоров’я.

Однак співвідношення структури податку з абсолютним вмістом цукру могло б подвоїти отриманий ефект.

Така модель вказує на те, що багаторівневий податок може:

  • запобігти 1,67 мільйонів випадків ССЗ;
  • запобігти 531 000 випадків діабету;
  • зібрати податкові надходження розміром 142 мільярдів доларів;
  • підвищити загальну тривалість життя на 4,85 мільйонів років;
  • заощадити 105 мільярдів доларів чистих витрат на охорону здоров’я.

Аналогічно, моделювання підрахувало, що абсолютний податок за вміст цукру може:

  • запобігти 1,8 млрд. випадків ССЗ;
  • запобігти 550 000 випадків діабету;
  • зібрати близько 42 мільярдів доларів податкової виручки;
  • підвищити загальну тривалість життя на 5 мільйонів років;
  • заощадити 105 мільярдів доларів чистих витрат на охорону здоров’я.

Дослідники взяли за основу такі солодкі напої як: безалкогольні/газовані, сокові, спортивні напої, попередньо підсолоджений холодний чай або кава та електролітні напої, з 5 і більше грамами цукру на 250 мл.

Зважаючи на те, що прогнози та моделювання базуються на спостережливих даних, дослідження не встановлює причинно-наслідкового зв’язку між структурою податків на солодкі напої зі здоров’ям у США. Скоріше, є певні докази, які можуть бути враховані та включені в плани розробки, реалізації та оцінки потенційних податків, у тому числі на місцевому, державному чи федеральному рівнях. Змодельоване населення також не включало дітей, підлітків або дорослих до 35 років.

Посилання на оригінальну публікацію:

Yujin Lee, Dariush Mozaffarian, Stephen Sy, Junxiu Liu, Parke E. Wilde, Matti Marklund, Shafika Abrahams-Gessel, Thomas A. Gaziano, Renata MichaHealth Impact and Cost-Effectiveness of Volume, Tiered, and Absolute Sugar Content SugarSweetened Beverage Tax Policies in the United States: A Microsimulation StudyCirculation, 2020; DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.119.042956

МОДЕЛЮВАННЯ ОПОДАТКУВАННЯ СОЛОДКИХ НАПОЇВ: ПРОДЕМОНСТРОВАНО ПОКРАЩЕННЯ ЗДОРОВ’Я, ЗНИЖЕННЯ ВИТРАТ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМИ, АЛЕ СТРУКТУРА ПОДАТКІВ ТАКОЖ МАЄ ЗНАЧЕННЯ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *