МОБІЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ – ДІЄТОЛОГ перспективні технології для кращої ефективності дієтичних інтервенцій Новини,Рекомендації по харчуванню

Dietitian doctor

Як зробити зміни у харчуванні простішими та більш результативними? Якої допомоги потребують люди у своєму прагненні подолати наслідки нездорового харчування? Коли і як штучний інтелект почне допомагати у вирішенні цих та інших складних питань?

Мусимо визнати, що ефективність спільних зусиль дієтологів, ендокринологів, гастроентерологів, терапевтів, педіатрів, сімейних лікарів та інших фахівців разом із їхніми пацієнтами у досягненні істотних змін у харчуванні із відомими позитивними наслідками для здоров’я поки лишає бажати кращого.

Класичний підхід передбачає ведення щоденника харчування, призначеного для контролю та самоконтролю у виконанні рекомендацій щодо оздоровлення дієти. В останні роки на зміну паперу та олівцю прийшли мобільні додатки, кількість яких сягнула вже багатьох тисяч.

Але до подолання спільної проблеми – низької прихильності користувачів додатків та людей, які ведуть паперові щоденники, вочевидь, треба ще багато чого зробити.

Тільки 5% користувачів мобільних нутриціологічних програм ретельно вводять необхідні дані та дотримуються згенерованих рекомендацій. Тому, відповідно до результатів проспективних рандомізованих досліджень, використання гаджетів з відповідними додатками, наприклад, не призводить до стабільного зменшення зайвої ваги.

Звісно, що смартфон має набагато більше можливостей ніж зошит, в який людина записує з’їдені страви та випиті напої. За допомогою синхронізації різноманітних даних щодо показників здоров’я, отриманих з сенсорів у браслетах, інформації з цифрових медичних карток, метаболічного профілю, композиції кишкової мікробіоти та дієти, можливий комплексний аналіз цієї інформації. Якщо буде використаний достатньо продуманий та апробований алгоритм, то людина отримає електронного дієтолога у власному смартфоні.

Ключовим моментом у призначенні персоніфікованих рекомендацій по харчуванню є точна реєстрація вживання їжі та надходження харчових речовин. Розвиток комп’ютерних технологій може значно вдосконалити ефективність фотографічної реєстрації спожитих страв та напоїв з подальшим розпізнаванням, визначенням енергетичної та харчової цінності.

З одного боку, це дозволить позбутись обтяжливого мануального введення всієї спожитої їжі, але з іншого – потребуватиме ретельного фотографування всього з’їденого та випитого. Але дотепер не отримано достатніх даних про точність та корисність фото-щоденників харчування.

Новітні технології вже сьогодні дозволяють споживачу аналізувати склад їжі за допомогою спектроскопії. Відповідні прилади синхронізуються зі смартфоном за допомогою Bluetooth.

Для орієнтовного визначення кількості калорій, що надходять з їжею, розроблені сенсори здатні реєструвати рухи під час застілля. Вже використовуються навіть сенсори, які розташовуються на зубах людини та можуть передавати дані про склад харчових продуктів та напоїв. Водночас, всі ці прилади все ще знаходяться на різних етапах розробки, тому їх остаточна точність не з’ясована.

Окрім необхідності ретельної реєстрації надходження енергії та харчових речовин, важливим завданням є визначення індивідуальної унікальної відповіді кожного з нас на спожиту їжу/напої. Вже встановлена достатньо висока точність придатних для носіння сенсорів, які визначають та аналізують постпрандіальний рівень глюкози. В одному з пілотних досліджень встановлено три «глюкотипи» людей за коливаннями рівня глюкози після споживання їжі. Розробляються алгоритми прогнозування глікемічної відповіді з урахуванням особливостей харчування, антропометричних показників, фізичної активності, біомаркерів крові та особливостей мікробіому кишківника.

У подальшому для генерування персоніфікованих дієтичних рекомендацій також мають бути враховані зміни метаболізму та потреб у харчових речовинах під час вагітності або у дитячому віці, внаслідок старіння, а також на фоні наявних захворювань.

Сьогодні вже остаточно зрозуміло, що не існує такої дієти, яка б пасувала усім людям. Більше того, навіть кожен з нас потребує певних змін у харчуванні на протязі нашого життя. Очікування від розвитку цифрових технологій полягають у появі нових приладів та мобільних додатків, які зроблять дієтичні інтервенції більш індивідуальними та ефективними.

МОБІЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ – ДІЄТОЛОГ перспективні технології для кращої ефективності дієтичних інтервенцій
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *