Люди, що споживають йогурт і сир, мають знижений ризик серцевих захворювань Новини,Рекомендації по харчуванню

getty_rf_photo_of_bowl_of_yogurt

Дружня щодо серця дієта може зробити більш перспективним підхід для здорового старіння, і здається зараз нам вдалось встановити групу продуктів, які допоможуть нам в захисті від серцевих захворювань і інсульту. Мова йде про ферментовані молочні продукти, такі як йогурт і сир. Адже, як показали дослідження, їх споживання асоціюється із зниженням ризику серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Давно встановлено, що наша дієта відіграє вирішальну роль відносно ризику розвитку ССЗ. Ферментовані молочні продукти виробляються з використанням мікроорганізмів і можуть містити живі мікроби, які є пробіотиками — вони можуть виживати в кишечнику і мати потенціал щодо надання певних переваг для здоров’я людини, що їх споживає. Дослідники вважають, що вони досягають своїх позитивних ефектів шляхом впливу на суспільство мікробів, які зазвичай знаходяться в нашій травній системі.

Дослідження показали, що пробіотики в ферментованих молочних продуктах виробляють хімічні сполуки, які можуть зупинити накопичення холестерину в стінках наших артерій з наступним утворенням небезпечних атеросклеротичних бляшок. Як наслідок, ферментовані молочні продукти можуть знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.

До цих пір дослідження не змогли дати чітких висновків

Автори стверджують, що дієти, в яких використовуються ферментовані продукти, такі як йогурт і сир, виявилися пов’язаними зі зниженим ризиком ССЗ, або мають нейтральний ефект. Однак багато більш ранніх досліджень, які розглядали зв’язок між споживанням ферментованих молочних продуктів з ризиками ССЗ, давали суперечливі результати.

Щоб отримати чітку загальну картину, автори переглянули відповідні дослідження, опубліковані англійською мовою з 1980 по 2018 рр., в яких проводилось анкетування щодо частоти споживання окремих продуктів харчування. Було відібрано десять відповідних досліджень, в них брали учать загалом 385122 учасників, протягом терміну дослідження було зафіксовано 64,667 випадків серцевих захворювань або інсульту. Оцінюючи дані, автори порівняли ризик ССЗ у людей, які споживали йогурт або сир з ризиком у людей, які ніколи не їли ці продукти.

В цілому, вживання йогурту або сиру асоціювалось зі зниженням ризику серцевих захворювань або інсульту на 17%. Коли автори розглядали тільки нові випадки серцевих захворювань або інсульту, наслідки були ще більш помітними — споживачі йогурту або сиру мали на 20% менше ризику, ніж не споживачі. Серед них особи, що вживали саме йогурт були на 22% менш схильні до розвитку ССЗ, ніж люди, які не їли йогурт взагалі. Ефекти виявилися менш вираженими для сироїдів, які показали 13% зниження ризику ССЗ порівняно з тими, хто не їв сиру.

Яким чином ферментні молочні продукти можуть сприяти таким перевагам?

Дослідження показали, що вміст білка в йогурті може допомогти людям зберегти здорову вагу і знизити ризик серцевих захворювань і інсульту, контролюючи апетит і зменшуючи кількість їжі, яку вони вживають. Пробіотичні бактерії, такі як Lactobacillus і Bifidobacterium, можуть зміцнювати імунну систему. Благотворний вплив пробіотиків на мікробіоту кишечника може знизити рівень шкідливих хімічних речовин, що потрапляють в кров, де вони можуть пошкодити кровоносні судини і призвести до ССЗ.

«Наш мета-аналіз показав, що споживання ферментованих молочних продуктів було пов’язано зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань.» — Zhang K et al, 2019.

Джерело: Zhang K, Chen X, Zhang L et al. Fermented dairy foods intake and risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of cohort studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019; Jan 17:1-6.

Люди, що споживають йогурт і сир, мають знижений ризик серцевих захворювань
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *